Escrocheria prin care mai mulți indivizi au câștigat 2 milioane de lei. Amanetau bijuterii şi monede contrafăcute
27 de percheziţii domiciliare au fost efectuate, miercuri, în cinci judeţe şi în municipiul Bucureşti, la membrii unei grupări care plasa bijuterii şi monede contrafăcute în casele de amanet.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, suspecţii sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, tentativă la înşelăciune şi punerea în circulaţie de valori falsificate străine.
„Din cercetările efectuate a reieşit faptul că, începând cu luna noiembrie 2021 şi până în prezent, membrii unui grup infracţional organizat, ar fi indus în eroare operatorii unor case de amanet, cu sediile în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Caraş-Severin şi Constanţa, prin plasarea de bijuterii şi monede din aur (ducaţi) contrafăcute şi prin solicitarea de împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate, cauzând în patrimoniile unor persoane, identificate până în prezent, un prejudiciu estimat la aproximativ 2.000.000 de lei", se arată în comunicat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Din cercetări a reieşit că membrii grupului infracţional i-ar fi asigurat pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligaţiile contractuale, iar pentru a le câştiga încrederea au achitat în avans comisionul. După împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele, ei nu s-au mai prezentat să revendice şi să ridice obiectele amanetate.
„Metodele convenţionale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu ar fi putut descoperi falsul, întrucât obiectele ar fi fost minuţios lucrate şi ar fi avut un înveliş consistent din aur. De asemenea, pe durata procedurii de introducere în regim de amanet a bijuteriilor şi monedelor contrafăcute, persoanele cercetate ar fi manifestat un comportament menit să distragă atenţia angajaţilor pentru ca verificarea autenticităţii bunurilor să fie superficială", se mai menţionează în comunicatul IPJ Argeş.
La percheziţii au fost descoperite şi ridicate bijuterii susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum şi alte mijloace de probă.
După finalizarea descinderilor, 14 persoane urmează să fie conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere.
Sursa: Agerpres
Etichete: perchezitii, escrocherie, amanet, contrafacut,
Dată publicare:
31-01-2024 15:45