Elevii primesc la școală alimente de o calitate îndoielnică. Raport CE: Mere încrețite, cornuri învechite și lapte stricat
Comisia Europeană vrea noi reguli pentru programele prin care elevii primesc lapte, cornuri și fructe la școală.
După ce au evaluat rezultatele din țările europene, responsabilii de la Bruxelles au ajuns la concluzia că banii nu sunt folosiți corespunzător.
Așa că pregătesc ghiduri de calitate a produselor, ce trebuie respectate la întocmirea caietelor de sarcini pentru licitații.
În plus, fondurile europene vor putea fi alocate inclusiv pentru vizite la ferme și lecții de nutriție.
Produsele distribuite în școlile românești sunt "neatractive" și de o calitate îndoielnică, potrivit evaluării Comisiei Europene. Copiii primesc mere încrețite, iaurturi în ambalaje murdare, cornuri învechite și lapte stricat sau cu miros ciudat.
Eugen Ilea, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Acest program nu mai este privit nici măcar ca o componentă socială. Este respins de aproape toți părinții, mai puțin în mediul rural. Pe urban mai sunt, dacă nu mă înșel, undeva la trei sau patru județe acoperite cu distribuția pe programul cornul și laptele.”
Responsabilii europeni vor să modifice acum regulile. România primește în fiecare an, de la Comisia Europeană, 20 de milioane de euro, special pentru alimente sănătoase care să fie distribuite în școli. Iar fiecare stat poate aloca banii după criterii proprii. La noi, de pildă, e desemnată câștigătoare a licitațiilor organizate de consiliile județene firma care solicită prețul cel mai mic. Marfa e, desigur, pe măsură.
Alin Mituța, europarlamentar în Comisia pentru Agricultură: „Introducem criterii de calitate care se vor practica în caietele de sarcini, pe baza cărora se fac achizițiile publice. Vor fi apoi și inspecții în școli. Inspectorii vor vedea dacă se respectă sau nu legislația.”
Totodată, programul desfășurat în mediul rural va fi diferit de cel din mediul urban.
În școlile din orașe, de exemplu, acolo unde posibilitățile sunt mai mari, iar părinții reușesc să le pună copiilor pachet la școală, banii din program vor fi folosiți mai degrabă pentru vizite la ferme, acolo unde cei mici pot vedea cum se cultivă legumele și fructele. La sate în schimb, banii vor fi folosiți pentru mesele elevilor.
Noile reguli prevăd ca banii să fie alocați în proporție de cel puțin 10% pentru programe de educare și cursuri de nutriție în școli. Iar 25% - pentru fructe, legume și produse lactate ecologice. Aceste modificări ar urma să intre în vigoare începând cu următorul an școlar.