Efectele inversarii polilor magnetici ai Soarelui. Cum este resimtit fenomenul in Romania
Chiar daca este ascuns de nori, soarele nu doarme. Ba dimpotriva, astrul de foc are o activitate cat se poate de intensa pentru ca isi inverseaza polii magnetici.
Asta se intampla o data la 11 ani iar fenomenul poate fi resimtit si pe Terra unde pot aparea probleme serioase la retelele de telecomunicatii sau de electricitate.
Ramona Paulean, corespondent ProTV: "Dupa 11 ani de activitate intensa, Soarele este in sfarsit pregatit sa se "odihneasca". Este unul dintre efectele pe care le produce fenomenul de inversare a polilor magnetici ai Soarelui, care se incheie, spun specialistii, in perioada imediat urmatoare. Cu alte cuvinte, polul nord ia locul polului sud si viceversa. Si desi suntem la 150 de milioane de kilometri distanta, am putea resimti si noi consecintele evenimentul astronomic."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Nu de alta, dar inversarea polilor este insotita de o crestere a nivelului de turbulente si a numarului de pete pe soare care genereaza ejectii de masa coronara. Asta se traduce prin anomalii in functionarea radio-comunicatiilor, tele-comunicatiilor si a retelelor electrice.
"S-au produs ieri dupa masa niste ejectii si este posibil sa mai avem deseara, la noapte, mici intreruperi. Tehnica moderna de codificare permite ca aceste intreruperi sa nu fie percepute ca intreruperi ci doar ca un semnal putin mai slab", spune directorul Agentiei Spatiale Romane.
In primul rand la nivelul satelitilor. Utilizatorii de rand ar putea si ei sa sesize un semnal mai slab la posturile de radio, ori cand vorbesc la telefonul mobil. Pot pierde de asemenea conexiunea GPS, daca satelitii nu reusesc sa atenueze nivelul interferentelor.
Situatia este insa monitorizata de specialistii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
"Deocamdata nu am constatat astfel de abateri. operatorii sunt obligati sa ne anunte daca sunt afectati mai mult de 5000 de utilizatori pe o perioada mai mare de o ora", explica Eduard Lovin, director ANCOM.
Evenimentul nu scapa, fireste, nici de controverse. Daca unii vad in el un alt semn al Apocalipsei, specialistii de la Observatorul Astronomic National din Japonia au spus nu o data ca activitatea petelor solare ar indica de fapt revenirea la ce s-a intamplat in secolul al XVII-lea, cand timp de 70 de ani clima s-a racit pe Terra.
Atunci fluviul Tamisa, care traverseaza capitala Marii Britanii, a inghetat, iar vestitii ciresi din Kyoto, Japonia, au inflorit mult mai tarziu ca de obicei.