Dunarea, in pragul unui dezastru ecologic. Luciul apei nu se mai vede din cauza deseurilor

Ultima actualizare: 18-04-2013 06:55

Viiturile din ultimele doua saptamani au adus numai probleme pe Dunare. Apele fluviului si ale afluentilor sai au carat tone de resturi, bidoane din plastic, crengi, ambalaje si cadavre de animale.

Asa se face ca la Galati, malurile fluviului au ajuns sa arate ca o groapa de gunoi. Pentru ca nu se mai vedea luciul apei de atatea deseuri, s-a trecut la o ampla actiune de curatare cu o ambarcatiune speciala.

Gunoaiele care sufoca fluviul pana in zona portulului sunt stranse acum de un vapor al administratiei portuare a Dunarii maritime, prevazut cu o macara si o cupa speciala. Primele zone in care s-au adunat gunoaiele de pe apa au fost in dreptul restaurantelor plutitoare.

Resturile sunt puse in tomberoane, apoi descarcate la mal in masini. De joi incoace, de cind se lucreaza de zor, s-au adunat 35 de metri cubi. Iar asta arata, de fapt, gradul de civilizatie al multora.

De regula, cand este vreme frumoasa, vin la picnic, iar cind pleaca, lasa in urma dezastru. Acum, Dunarea a tras linie si a adunat, iar muncitorii abia mai prididesc.

Vestea buna este ca, pentru prima data in ultima luna, astazi Dunarea a scazut cu 2-3 centimetri sub cota de inundatie, la Galati, Tulcea, Cernavoda si Giurgiu. Insa trebuie spus ca pericolul nu a trecut: avertizarea de inundatii, data de hidrologi, expira abia miercuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO