DOSARUL MICROSOFT. Emil Boc, despre presupusele acuzatii lansate de Gabriel Sandu: "Resping categoric asemenea afirmatii"

Emil Boc

Fostul premier Emil Boc neaga ca ar fi primit bani de la fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu drept finantare pentru PDL, asa cum presa a relatat ca ar fi declarat Sandu in fata anchetatorilor care instrumenteaza dosarul Microsoft.

Emil Boc a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca nu intelege in ce context si de ce a fost facuta de catre Gabriel Sandu o astfel de afirmatie.

"Resping categoric asemenea afirmatii, daca au fost facute, nu am nicio legatura cu ele si fac precizarea ca, in calitate de prim-ministru, cu ocazia remanierii guvernamentale, l-am remaniat pe Gabriel Sandu din functia de ministru al Comunicatiilor. Din acest punct de vedere, daca ai fi primit bani de la cineva pentru partid, cum l-ai fi remaniat? Nu inteleg in ce context si de ce a fost facuta o astfel de afirmatie. Ce pot sa certific este ca nu are niciun fel de suport real", a spus Boc.

Potrivit informatiilor aparute in presa inca de la inceputul acestei saptamani, Gabriel Sandu, arestat preventiv in dosarul Microsoft-EADS, le-ar fi declarat anchetatorilor, in sustinerea solicitarii sale de plasare in arest la domiciliu, ca pe intreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume insumand aproximativ 300.000 de euro.

Citește și
gabriel sandu gheorghe stefan dorin cocos nicolae dumitru
DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, in arest inca 30 de zile
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

El ar mai fi sustinut ca i-ar fi inmanat acesti bani direct sefului sau, premierul de la acea vreme, Emil Boc.

"Pe intreaga perioada a mandatului meu de ministru, am finantat PDL cu sume lunare insumand circa 300.000 de euro in total. Aceste sume le-am inmanat direct sefului meu, Emil Boc, primul ministru al Romaniei. Recunosc si admit, de asemenea, ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru dar si pozitia in conducerea centrala PDL.Mai precis, in cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acesti bani din fondurile personale, legale, si le-am recuperat partial in modalitatea expusa de Claudiu Florica, Dorin Cocos si Gheorge stefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit A3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul Microsoft ca o parte din banii dati ca mita ar fi ajuns si la fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, dar si la Roberta Anastase.

Adriean Videanu a comentat aceste declaratii, spunand ca respinge categoric orice asociere a numelui sau cu dosarul Microsoft: "Nu am avut niciun fel de legatura, nici aacar tangentiala, cu initierea si/sau derularea contractului in cauza. Nu am avut niciodata niciun fel de relatii private cu Gabriel Sandu. Daca se dovedeste ca Gabriel Sandu a facut acea declaratie la adresa mea, il dau in judecata pentru calomnie".

Gabriel Sandu a fost dus, joi, la instanta suprema, care a judecat propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv, ICCJ amanand pronuntarea pentru vineri.

In dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe stefan, sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani. Instanta suprema a dispus arestarea lor preventiva in 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.

Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, sustin anchetatorii.

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu.

In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana ticau.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
DOSARUL MICROSOFT. Udrea:
DOSARUL MICROSOFT. Udrea: "Posibil sa fi fost o neconcordanta in declaratia mea de avere". Ce i-ar fi ascuns Dorin Cocos

Presedintele PMP Elena Udrea a declarat, vineri, pentru Mediafax, referitor la faptul ca numele sau apare in dosarul Microsoft, ca "este posibil sa fie o neconcordanta in declaratia de avere” din 2009.

DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, in arest inca 30 de zile
DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, in arest inca 30 de zile

Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul Microsoft, vor ramane in arest preventiv pentru inca 30 de zile, a decis, marti, instanta suprema, care a admis propunerea procurorilor DNA.

DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest
DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest

Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul Microsoft, raman in arest preventiv, a decis definitiv, miercuri, instanta suprema, care a respins contestatiile celor patru fata de masura preventiva.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.