Dosar penal in legatura cu plagiatul lui Robert Negoita. Ce reactie a avut pe Facebook primarul Sectorului 3

Robert Negoita

 Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 s-a sesizat din oficiu si a deschis un dosar penal privind un posibil plagiat al primarului Sectorului 3, Robert Negoita.

Cauza urmeaza sa fie preluata, joi, de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Lucrarea de doctorat a lui Robert Negoita urmeaza sa fie verificata si de CNATDCU, care va decide daca primarul a plagiat si daca va cere retragerea titlului de doctor, transmite News.ro.

Oficiali ai Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 au declarat, pentru News.ro, ca dosarul a fost inregistrat joi si, in aceeasi zi, procurorul general al Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus preluarea de catre PICCJ a dosarului in care se fac cercetari privind posibila incalcare a regimului proprietatii intelectuale, respectiv a drepturilor de autor, de catre Robert Negoita.

Comisia de etica a Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" a constatat ca lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoita, este un plagiat si a cerut Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) sa ii retraga titlul de doctor, declara, in 24 iulie, pentru News.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

Robert Negoita a scris, pe pagina sa de Facebook, ca nu regreta daca ii va fi retras titlul de doctor, ci faptul ca s-a lasat tentat, in trecut, de "moda" titlurilor academice, fiind un episod pe care si-l asuma si din care a invatat o lectie importanta, respective ca “singurele realizari notabile sunt cele construite pe o baza sanatoasa”.

Citește și
cover prima Gabriel Oprea la DNA
Conducerea CNATDCU a decis ca Gabriel Oprea a plagiat, iar titlul de doctor sa fie retras. Fostul vicepremier nu se da batut

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita (44 de ani), a devenit doctor in stiinte Juridice in 2012, la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", iar teza sa a fost coordonata de prof. univ. dr. Ioan Dascalu, care este conducator de doctorat asociat la Academia de Politie si fost decan al Facultatii de Drept de la Universitatea Bioterra.

Teza care i-a adus lui Robert Negoita titlul de doctor in stiinte Juridice este plagiata de la prima pana la ultima fraza, fiind copiata integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scria jurnalista Emilia sercan intr-un articol publicat pe 30 mai in PressOne. Ea a prezentat, in facsimil, lucrarea lui Negoita si textele din care acesta a copiat - articole de presa aparute pe diverse site-uri, analize economice semnate, printre altii, de economistul american Nouriel Roubini si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu sau chiar referate scolare.

Teza de doctorat a lui Robert Negoita se intituleaza "Criza economico-financiara si impactul acesteia asupra echilibrului social" si, desi abordeaza un subiect pur economic, lucrarea a fost sustinuta la Facultatea de Drept a Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

Robert-Sorin Negoita este primar al Sectorului 3 din 2012. si-a inceput cariera politica in 2004, cand s-a inscris in PSD. A fost, pe rand, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat, vicepresedinte al PSD, secretar executiv al PSD, presedinte al PSD Ilfov si presedinte al PSD Sector 3. Acum este secretar regional PSD pe regiunea Bucuresti-Ilfov, dupa ce, la inceputul anului, i-a cedat Gabrielei Vranceanu Firea conducerea organizatiei Bucuresti.

La scurt timp dupa intrarea in politica, numele sau a inceput sa apara in topul celor mai bogati romani. in jurul afacerilor sale au existat insa mai multe controverse, legate de datorii catre bugetul de stat. in 2009, acestea erau evaluate la aproximativ 28 de milioane de euro. De altfel, Fiscul i-a scos o serie de proprietati la vanzare, in 2011 si in 2014, pentru a acoperi sumele datorate statului. La jumatatea lunii mai, Robert Negoita figura in fruntea listei de datornici publicata de ANAF, cu suma de 232 milioane de lei.

Numele lui Robert Negoita a aparut in legatura cu mai multe dosare penale. Unul dintre aceste dosare este "Sex cu fotomodele", in care el a fost audiat ca martor. in urma cu patru luni, DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala impotriva lui Robert Negoita pentru evaziune fiscala in forma continuata.

Robert Negoita a terminat liceul la varsta de 31 de ani, in 2003. "Eram prea preocupat sa fac bani, decat sa ma ocup de scoala. Cred ca la BAC am avut nota 8... Nu-mi mai amintesc", declara el in 2011, pentru Evenimentul zilei.

In 2004, Negoita s-a inscris la doua facultati, potrivit propriului CV: Facultatea de Drept a Universitatii Bioterra, pe care a terminat-o in trei ani, si Facultatea de Economie a Turismului Intern si International de la Universitatea Romano–Americana, absolvita in 2008.

Dupa un an de la terminarea celei de-a doua facultati, in 2009, Negoita era inscris la doctorat la Academia de Politie. In CV-ul sau nu este insa mentionata absolvirea vreunui program de Master. In Romania, dupa adoptarea, in 2006, a sistemului de invatamant Bologna, diploma de Masterat este o conditie obligatorie pentru inscrierea la doctorat.

Citește și...
Fostul premier Victor Ponta NU mai este doctor in drept. Ministrul Educatiei a semnat ordinul de retragere a titlului
Fostul premier Victor Ponta NU mai este doctor in drept. Ministrul Educatiei a semnat ordinul de retragere a titlului

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a semnat, luni, ordinul de retragere a titlului de doctor in drept detinut de Victor Ponta.

Conducerea CNATDCU a decis ca Gabriel Oprea a plagiat, iar titlul de doctor sa fie retras. Fostul vicepremier nu se da batut
Conducerea CNATDCU a decis ca Gabriel Oprea a plagiat, iar titlul de doctor sa fie retras. Fostul vicepremier nu se da batut

Consiliul General al CNATDCU a decis ca fostul vicepremier Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

Victor Ponta ramane cu verdictul de plagiat, despre care spune ca e
Victor Ponta ramane cu verdictul de plagiat, despre care spune ca e "pur politic". Cum va pierde titlul de doctor in drept

Fostul premier Victor Ponta ramane cu verdictul de plagiat, dupa ce contestatia acestuia a fost respinsa, miercuri, de Consiliului General al CNATDCU.

Recomandări
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii

Departe încă de a rezolva problemele celor care ies în stradă cerând salarii mai mari, politicienii s-au ocupat, totuși, să caute vinovații.

Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute cu cap prin fondurile de la Uniunea Europeană
Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute cu cap prin fondurile de la Uniunea Europeană

În timp ce România pierde timp și bani cu anchete și dispute politice, Polonia își reconstruiește țara cu bani europeni. Este un model de succes, despre cum pot fi cheltuite fondurile de la Uniunea Europeană, rata de absorbție fiind de peste 80%.

Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul
Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul

După negocierile purtate marți, sindicatele au anunțat că greva din școli nu se oprește. Peste 20.000 de angajați din învățământ au fost în stradă, la cel mai mare miting din educație al ultimilor ani.