Doi soți, ostatici ai extremiștilor islamiști, salvați după o confruntare militară


Ultimul update: Luni 25 Noiembrie 2019 11:36
Data publicarii: Luni 25 Noiembrie 2019 11:28
Categorie: Stiri actuale

Soldaţii din Filipine i-au salvat luni pe un britanic şi pe soţia sa filipineză după o confruntare armată cu extremiştii islamişti care i-au răpit acum aproape două luni, în sudul ţării.

 

Cei doi ostatici, Allan Arthur Hyrons şi Wilma Paglinawan Hyrons, au scăpat nevătămaţi în urma operaţiunii, care a avut loc în localitatea Parang din provincia Sulu, la 1000 de kilometri sud de capitala filipineză Manila. Extremiştii s-au văzut nevoiţi să bată în retragere în faţa militarilor şi şi-au abandonat ostaticii.

Nu s-au înregistrat victime nici în rândul soldaţilor şi nici al militanţilor din gruparea Abu Sayyaf, a precizat general-locotenentul Cirilito Sobejana, un comandant militar local.

Cuplul fusese răpit la 4 octombrie dintr-un complex turistic pe care îl deţinea în oraşul Tukuran din provincia învecinată Zamboanga del Sur. Guvernul provinciei oferise o recompensă de 1 milion de peso (20.000 de dolari) pentru informaţii ce ar putea duce la salvarea lor.

Militanţii din Abu Sayyaf au răpit zeci de străini pentru a cere recompense, iar pe unii dintre ei i-au ucis. Aceeaşi grupare a fost acuzată de o parte dintre cele mai sângeroase atacuri teroriste din statul insular, iar fostul ei lider Isnilon Hapilon era cunoscut drept şeful grupării Stat Islamic în Asia de sud-est.

Hapilon s-a numărat printre cei aproape 1000 de militanţi islamişti ucişi în asediul de cinci luni din oraşul sudic Marawi din 2017, în cursul căruia şi-au pierdut viaţa şi 255 de militari şi civili.

Tags: filipine,

VIDEO PROTVPLUS.RO