DNA a început urmărirea penală și a pus sechestru pe averea lui Nicolae Bănicioiu. Cât ar fi luat mită fostul ministru

×
Codul embed a fost copiat

După ce, la începutul săptămânii, cu 202 voturi pentru și 12 împotrivă, colegii au votat ridicarea imunității lui Nicolae Banicioiu, vineri DNA a anunțat că începe urmărirea penală pentru trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

Mai exact, îl acuză că a luat mită 4 milioane de lei pe când era ministru al Tineretului, apoi al Sănătății.

Procurorii spun că, în schimbul șpăgii, Bănicioiu ar fi propulsat în funcții înalte din spitale anumite persoane și s-ar fi asigurat că unitățile sanitare primeau finanțare, bani care ajungeau apoi la anumiți oameni de afaceri.

Potrivit procurorilor, la săvârșirea presupuselor fapte Nicolae Bănicioiu ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză.

Fostul ministru respinge acuzațiile și spune că este nevinovat. DNA a pus însă sechestru pe câteva bunuri și poprire pe conturi.

Citește și
Nicolae Banicioiu
Fostul ministru Bănicioiu, audiat 5 ore în dosarul Colectiv: ”Nu am refuzat niciun ajutor”
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Nicolae Bănicioiu poate avea însă și alte probleme penale. A fost deja audiat ca martor în dosarul deschis la Parchetul General care investighează modul în care autoritățile au gestionat transferul pacienților, în urma incendiului de la Colectiv.

- - - 

DNA a început urmărirea penală față de deputatul Nicolae Bănicioiu și a pus sechestru pe averea acestuia, până la recuperarea sumei de aproape 4 milioane de lei, reprezentând mita pe care ar fi încasat-o fostul ministru PSD.

Ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea Camerei Deputaților, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Bănicioiu Nicolae, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, ”există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada în care a deținut funcția de ministru al tineretului și sporturilor, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenței pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
- numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
- alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare”.

La săvârșirea presupuselor fapte, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză. Aceasta ar fi fost numită ca asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era Bănicioiu Nicolae, mai spun procurorii DNA.

Astfel, persoana respectivă ar fi semnat dispozițiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deși suma de bani s-ar fi primit cash de Bănicioiu Nicolae de la unul dintre cei doi oameni de afaceri.

 

Sechestru pe bunuri imobile și poprire pe conturi

 

”Ulterior, în calitate de ministru interimar al sănătății, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Bănicioiu Nicolae ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul aceleiași persoane, suspect în cauză, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de ministru al sănătății. Concret, banii ar fi fost primiți în schimbul numirii/menținerii în funcții de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relații contractuale, precum și pentru alocarea preferențială de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte”, arată DNA.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracțiunilor de corupție, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avându-l ca titular pe Bănicioiu Nicolae, mai informează procurorii.

”La data de 29 noiembrie 2020, suspectului Bănicioiu Nicolae i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se încheie comunicatul DNA.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
5 ani de la tragedia din Colectiv: ”Bătaie de joc la adresa familiilor celor 65 de victime”
5 ani de la tragedia din Colectiv: ”Bătaie de joc la adresa familiilor celor 65 de victime”

Colectiv. Vineri, 30 octombrie 2015. Astăzi este vineri, la fel ca în acea noapte, și se împlinesc fix 5 ani de la tragedia care a îndoliat zeci de familii, a îndurerat o țară întreagă și a produs schimbări politice și sociale. 

Fostul ministru Bănicioiu, audiat 5 ore în dosarul Colectiv: ”Nu am refuzat niciun ajutor”
Fostul ministru Bănicioiu, audiat 5 ore în dosarul Colectiv: ”Nu am refuzat niciun ajutor”

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu s-a prezentat vineri dimineaţa la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din "Colectiv".

Fostul ministru Bănicioiu ar putea fi adus cu mandat pentru audieri în dosarul Colectiv
Fostul ministru Bănicioiu ar putea fi adus cu mandat pentru audieri în dosarul Colectiv

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost citat miercuri la sediul Parchetului General pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din "Colectiv", însă nu s-a prezentat.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.