Dezastru în România, lovită de o furtună polară. Pe șosele a fost haos: „Calvar pe DN1! România, totul e posibil”

×
Codul embed a fost copiat

Crăciunul se apropie cu vreme rea: o furtună polară s-a abătut brusc peste țara noastră și mulți șoferi au rămas blocați pe drumurile acoperite de zăpadă! Vorbim și despre copaci rupți de vijelie și acoperișuri smulse de vânt.

Aproape toată România este sub cod galben și portocaliu de vreme extremă. Pe Valea Prahovei drumul spre stațiuni a fost un calvar. Cozile de mașini s-au întins pe 20 de kilometri.

Ninsorile și viscolul au lovit sâmbătă Valea Prahovei și, cum era de așteptat, pe șosele a fost dezastru.

„Calvar pe DN1! România, totul e posibil! România, totul e posibil!" 40 de kilometri până la Brașov și îmi arată GPS-ul două ore și jumătate.”

Citește și
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Aceste imagini au fost filmate în Predeal, la orele prânzului. Coloane întregi de mașini erau blocate pe ambele sensuri, între stațiuni. Unii șoferi au rămas înzăpeziți, iar alții și-au dat seama că plecaseră nepregătiți pentru o astfel de vreme.

Mai multe autocare au rămas și ele blocate în coloanele lungi de câțiva kilometri.

Reporter PROTV: "Zăpada le cam dă de furcă șoferilor aici pe DN1. Suntem la intrare in Sinaia si după cum vedeți ninsoarea s-a întețit, a acoperit carosabilul și se circulă cu dificultate."

Șofer: „Infotrafic spune că nu e nicio problemă, dar dacă nu e o problemă, să faci 5 kilometri în 2 ore? La ce mai e bun Infotraficul și la ce mai e bună Poliția în situația asta?"

O ninsoare puternică a paralizat traficul și la ieșirea din orașul Bistrița. Șoferii nu au mai putut să înainteze la deal, deși erau echipați cu cauciucuri de iarnă. Alții, imprudenți, s-au trezit că aleargă după mașinile pe care le-au lăsat pornite.

Traficul a fost paralizat mai bine de o oră.

"Nu a intervenit nimeni, e dezastru, iar i-a prins pe nepregătite."

"Nu a venit nimeni să dezăpezească nimic, așteptăm de o juma' de oră!"

Când, în cele din urmă, drumarii și-au făcut apariția, au avut de înfruntat nervii șoferilor.

Iarna s-a dezlănțuit cu putere pe Transalpina, pe sectorul dintre Rânca și Novaci. Viscolul puternic a troienit zăpada așternută în cursul nopții, iar circulația a devenit aproape imposibilă. Unii șoferi au tras pe dreapta pentru că, pur și simplu, nu mai vedeau drumul, deși mai aveau foarte puțin până să ajungă la pensiunile unde aveau rezervată cazarea.

Viteza vântului a depășit la rafală peste 100 de kilometri pe oră.

"E blocat în sus, nu se mai vede, nu mai poți să vezi pe unde mergi!"

"Nu se mai vede strada efectiv, e viscol puternic!"

La baza muntelui, polițiștii au oprit fiecare mașină și le-au cerut șoferilor să își monteze lanțurile pentru a putea să continue deplasarea spre Rânca.

Cei mai mulți au rămas însă cu ele în mână, așteptând un șofer milostiv să-i ajute. Nu aveau idee cum se pot monta.

Vremea rea s-a simțit sâmbătă din plin pe crestele munților: în Masivul Postăvaru și la stația de pe Vârful Omu din Masivul Bucegi temperaturile au scăzut brusc.

A început să ningă de dimineață, s-au înregistrat minus 13 grade celsius, ninge viscolit, vizibilitatea este foarte scăzută, iar viteza vântului a fost de 24 de metri pe secundă.

Iar la Horezu, vântul puternic a dărâmat bradul de la Târgul de Crăciun, din piața centrală.

Din fericire, nu au fost victime, așa cum s-a întâmplat, în Belgia, când o persoană a murit. La un pas de o tragedie s-a aflat însă, astăzi la prânz, o femeie de 68 de ani din Capitală.

Un copac rupt de rafalele puternice de vânt s-a prăbușit, iar victima a fost lovită de crengi. Din fericire, starea ei nu este gravă.

Și în județul Argeș au fost probleme din cauza vântului. Acoperișul unui bloc din Pitești a fost smuls de vijelie, iar un stâlp de electricitate s-a prăbușit pe un drum județean.

Avertizările de vreme rea sunt valabile până în ziua de Crăciun, când vom trece de la iarnă și zăpadă până la 15 grade.

Însă până atunci vom avea parte în continuare de vânt puternic, viscol și ninsoare aproape în toată țara. La altitudini de 1500 de metri, la munte, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120 de kilometri pe oră, vorbim de viscol puternic și vizibilitate foarte redusă. Astăzi, salvamontiștii din județul Brașov au patrulat în zonele montane și i-au întors din drum pe turiștii care voiau sa urce pe munte și nu erau echipați corespunzător.

Mai mult, unii se aflau în zonele cu cod portocaliu, unde drumurile și traseele nu se mai vedeau deloc din pricina viscolului și a zăpezii. Zeci de oameni au fost opriți, astfel, să ajungă în zone unde se puteau bloca. De asemenea, pe șosele, zeci de șoferi au rămas înzăpeziți, sâmbătă, după ce s-a aventurat la drum nepregătiți.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Strat de zăpadă de peste patru metri pe Transfăgărășan. Drumarii lucrează într-o zonă dificilă, cu risc de avalanșă. VIDEO
Strat de zăpadă de peste patru metri pe Transfăgărășan. Drumarii lucrează într-o zonă dificilă, cu risc de avalanșă. VIDEO

Drumarii care deszăpezesc Transfăgărăşanul pe porţiunea dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac şi-au propus să redea circulaţiei rutiere cât mai repede acest drum. Totuși, ei au dat de un strat gros de zăpadă, de peste patru metri.

 

La 70 de ani, își bătea iubita mai tânără. Bătrânul a ajuns după gratii, deși femeia a refuzat să vorbească
La 70 de ani, își bătea iubita mai tânără. Bătrânul a ajuns după gratii, deși femeia a refuzat să vorbească

La 70 de ani, un bătrân din Bistrița-Năsăud își bătea iubita, și a ajuns în arestul Poliției. Femeia a a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale.

Spitalul
Spitalul "Foișor" anunță că Florin Piersic prezintă o "stare generală gravă". Care este cea mai mare problemă a actorului

Spitalul "Foișor" din București, acolo unde Florin Piersic a fost transferat joi dimineață, a anunțat că marele actor "prezintă cu o stare generală gravă".

Recomandări
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: ”O înșelăciune”
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: ”O înșelăciune”

Premierul Marcel Ciolacu promite sancționarea comercianților care practică ”shrinkflation”, respectiv reducerea gramajului produsului, fără a i se scădea prețul.

Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare:
Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare: "Viața mea s-a terminat!". E așteptat verdictul instanței

Cea mai lungă zi din procesul lul Vlad Pascu, tânărul care a provocat teribilul accident din 2 Mai, a început, joi dimineață, la Mangalia.

Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.