Declarațiile alpinistului ISU care a intervenit pentru salvarea militarului ce voia să se arunce de la etajul opt
Un militar din Timișoara care a amenințat 24 de ore că sare de pe blocul în care locuieste a fost oprit să facă acest gest necugetat printr-o manevră spectaculoasă făcută de un angajat de la ISU.
Acesta a coborat în coardă și a reușit să îl împingă în casă pe bărbatul care nu colabora cu negociatorii din poliție - chiar dacă, la un moment dat, aceștia i-au adus o shaorma.
Dintr-un apartament de la etajul 8, un alpinist de la ISU a coborât pe fereastră, în rapel, până în dreptul geamului unde se afla militarul și cu o mișcare fermă îl împinge pe acesta înăuntru.
Alin Vicol este eroul. Într-o fotografie publicată de Ministerul Afacerilor Interne zâmbește și spun șefii lui „are toate motivele. Astăzi a salvat un om”.
Alin Vicol, alpinist ISU Timișoara: „S-a speriat când m-a văzut. Sper să nu îmi poarte pică. Eu am vrut să îl ajut”.
Întervenția lui Alin a fost calculată de comandantul de dispozitiv și de negociatorii din Poliție, trimiși să discute cu militarul. Ei au fost cei care i-au abătut acestuia atenția pe când a coborât alpinistul. Au existat și riscuri.
Alin Vicol, alpinist ISU Timișoara: „În orice moment dacă el mă simțea deasupra lui, putea să se arunce sau putea să mă prindă și să cădem amândoi”.
Gabriel Zaharia este negociatorul din Poliție care a încercat în cele 24 de ore să îl convingă pe militar să renunțe să sară în gol.
Gabriel Zaharia, negociator poliție: „Nu a cooperat, a fost tot timpul foarte reticent, a trebuit să muncim, să aplicam tehnici specifice de negociere, să îi câstigăm încrederea”.
În aceste tehnici este inclus și momentul în care polițiștii i-au dus militarului o shaorma, după ce el le-a cerut mâncare, apă și țigări.
Acesta a fost un moment critic al operațiunii de salvare. Militarul s-a ridicat în picioare pe pervazul geamului și în orice moment risca să se dezechilibreze. Episodul s-a repetat și mai tâziu, în noapte. Și din acest motiv, tot timpul, lângă bloc a fost menținută o saltea gonflabilă.
Sute de oameni au asistat la operațiunea de salvare. În timp ce unii au transmis secvențele pe internet, alții au încercat să dea o mână de ajutor - chiar dacă puteau să facă mai mult rău
După deznodământul fericit al întâmplarii, militarul de 37 de ani a fost dus la spital, unde va fi supus unei expertize psihiatrice.
Bărbatul este subofițer la o unitate din Timiș. În ultima vreme avea probleme la serviciu, iar psihologii și medicii unității l-au declarat apt limitat. Potrivit unor surse, el ar fi primit tratament pentru unele tulburări psihiatrice și nevrotice și i s-ar fi retras permisul de port-armă.
Potrivit unui comunicat transmis de unitatea unde este încadrat, subofițerul nu a fost în lupte în teatrele de operații. Este necăsătorit și are o fetiță.