Declarația unică le dă multiple bătăi de cap românilor. ”Ce să facă online, sunt bătrâni”

15-05-2019 18:58


Declaraţia unică privind impozitul pe venit ar putea reveni la varianta clasică, pe hârtie. O spune ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, potrivit căruia mulţi contribuabili nu au acces la Spaţiul Virtual.

Până acum, mai puţin de 10% dintre persoanele active din România şi-au făcut cont pe platforma ANAF. De altfel, mulţi dintre cei nevoiţi să completeze acest document se plâng că procedura este extrem de greoaie. Pe de altă parte, birocraţia din primării le dă şi mai mult de furcă.

Ca să stimuleze colectarea selectivă a gunoiului şi reciclarea din România, o nouă lege pasează această responsabilitate la primării. În Sectorul 2 al Capitalei, de exemplu, oamenii nu mai pot plăti din această primăvară taxa pe gunoi la întreţinere ca până acum, ci trebuie să o achite la primărie.

Dan Popescu, viceprimar Sectorul 2: Plata se face exact cum se fac plăţile pentru celelalte impozite şi taxe, la toate unităţile poştale, orice bancă, online, pe ghişeul.ro sau impozitelocale2.ro. Trebuie să vină doar o dată în viaţa să îşi ia use şi parola şi de acolo vede tot, poate să facă orice fel de operaţiune de acasă.”

Oamenii pot beneficia şi de o subvenţie de la primărie, dar pentru asta trebuie să depună întâi o declaraţie şi să spună cu cine împart locuinţa. Ambele schimbări le dau unora bătăi de cap.

Ion Niche, administrator: „Oamenii trebuie să se ducă, înţelegeţi, sunt oameni în vârstă care nu se pot deplasa. Ei au spus că se poate face plata şi online. Ce să facă online că sunt oameni bătrâni...Nu e chiar uşor.”

Reporter: „Dumneavoastră aţi înţeles ce e de făcut?”

Administrator: „Am înţeles, dar aproape nu. Că am venit acasă, m-am străduit şi nu am reuşit să rezolv problema.”

Bătăi de cap pentru bicicliști

 

Se luptă cu birocraţia şi cei 30.000 de bucureşteni care au primit vouchere de 500 de lei pentru biciclete noi. Acum trebuie să completeze declaraţia unică şi să plătească un impozit de 50 de lei. Doar că procedura nu e deloc uşoară nici pentru cei obişnuiţi cu lucrul pe calculator.

Mihai Deneș, vicepreședintele Federației Biciliștilor din România:Declaraţia de pe site-ul ANAF este foarte stufoasă şi instrucţiunile de completare sunt făcute pentru cei care au venituri din chirii sau din alte...drepturi de autor şi nu există o indicaţie specială sau o rubricaunde să poţi să găseşti acest voucher.”

Potrivit ANAF, cei care nu se descurcă pot cere ajutorul inspectorilor fiscali şi pot folosi calculatoarele de la sediile administraţiilor. Oricum, ministrul Finanţelor ia în calcul acum şi revenirea la variantă pe hârtie a declaraţiei unice, care poate fi depusă până pe 31 iulie.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe: „Au fost solicitări şi solicitări justificate pentru a avea o astfel de alternativă, cel puţin pentru o perioadă până când întregul sistem va fi, să spunem aşa, modernizat pe de altă parte este şi vorba de accesul anumitor contribuabili să spunem la un astfel de mijloc modern de comunicare.”

Potrivit ministrului de Finanţe, doar 700.000 de contribuabili au cont pe Spaţiul Virtual Privat, adică mai puţin de 10% din totalul persoanelor active din România.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO