ANPC a amendat McDonald's cu 10.000 de lei, pentru "practici comerciale incorecte"
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a constatat ca, nici dupa sanctionare, societatea S.C. McDonald’s SRL nu a modificat informatiile referitoare la produsul “cartofi prajiti”, prin care consumatorii sunt indusi in eroare.
Conform prevederilor legale, o practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare, daca aceasta contine informatii false, care induc in eroare consumatorul mediu si care il determina sau este susceptibila sa il determine sa ia o decizie de tranzactionare, pe care altfel nu ar fi luat-o.
ANPC a sanctionat in consecinta operatorul economic, cu amenda contraventionala de 10.000 lei, dispunand masura incetarii practicii comerciale incorecte.
ANPC va verifica respectarea masurii si va dispune conform prevederilor legale.
REACTIA McDONALD's
Spotul TV referitor la cartofii prajiti McDonald’s are intentia de a informa consumatorii despre calitatea si originea produsului. Compania McDonald’s are unele dintre cele mai ridicate standarde de calitate din industrie.
Prepararea corecta a produselor, dar si respectarea practicilor de siguranta alimentara sunt preocupari zilnice in toate restaurantele McDonald’s. Pentru a pregati cartofii prajiti, McDonald’s foloseste cartofi proaspeti, 100% naturali, selectionati manual din soiurile de cea mai buna calitate: Russet Burbank si Innovator.
Pentru McDonald’s Romania, cartofii sunt cultivati in Austria si provin de la una dintre cele mai importante companii producatoare de cartofi, Frisch & Frost Austria. Fiecare cartof trebuie sa indeplineasca standardele de calitate ale McDonald’s in ceea ce priveste: umiditatea si continutul natural de zahar, dimensiunea, forma, culoarea, precum si alte caracteristici.
Cele peste 120 de evaluari calitative pe care McDonald’s si furnizorii sai le fac pentru a pregati cartofii prajiti, pornind de la selectionarea semintelor de cartofi, pana la plantarea, recoltarea, pregatirea si verificarea produsului finit, demonstreaza angajamentul companiei McDonald’s fata de calitate.
Cartofii prajiti de la McDonald’s sunt atent selectionati si prajiti in ulei vegetal (un amestec de ulei de rapita si ulei de floarea soarelui).
Reactia companiei McDonald’s vine dupa ce joi Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor s-a autosesizat in legatura cu o reclama a lantului de restaurante McDonalds si cere CNA sa ia masuri.