Ce a apărut în Portul Constanța după atacurile Rusiei de la granița României. FOTO

Radar
Facebook / Autoritatea Navală Română

Două radare de ultimă generaţie, care vor ajuta la monitorizarea traficului maritim pe o rază de cel puţin 12 mile marine, sunt amplasate, joi, pe clădirea Autorităţii Navale Române din Portul Constanţa.

Un alt radar a fost instalat în zona Midia, un al patrulea echipament similar urmând să fie montat şi în zona Agigea.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de ANR, două radare de ultimă generaţie, unul cu funcţie principală şi altul cu funcţie de rezervă, sunt amplasate joi pe clădirea Autorităţii Navale Române. Lucrarea va dura 48 de ore, iar în perioada imediat următoare va fi instalat şi soft-ul ce va permite operaţionalizarea celor două echipamente ce vor ajuta la supravegherea traficului maritim. Un alt radar a fost deja poziţionat în zona Midia, iar zilele următoare şi zona Agigea va dispune de un echipament de acelaşi tip. Cele patru radare, care sunt model Solid State fără magneton, vor ajuta la monitorizarea traficului maritim şi vor permite detecţia şi urmărirea navelor pe o rază de minimum 12 mile marine.

"Nu doar distanţa de operare este singurul element important, ci şi imaginea de o calitate şi claritate superioară pe care aceste radare o vor putea transmite este un criteriu esenţial pentru coordonarea traficului maritim", reiese din comunicat.

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Echipamentele au fost achiziţionate prin proiectul "Sistem de informare şi management al traficului maritim costier RO-VTMIS".

În cadrul aceluiaşi program cu finanţare europeană, ANR beneficiază şi de echipamentele de comunicaţie VHF care sunt instalate în toate locaţiile proiectului şi anume Constanţa, Mangalia, Agigea, Midia, Gura Portiţei, Mahmudia, Sulina şi Sf. Gheorghe. Cu ajutorul acestora, Centrul Maritim de Coordonare şi Căpităniile de Port vor putea lua legătura cu navele aflate la o distanţă de până la 30 de mile de coastă. Totodată, vor putea fi preluate apelurile de primejdie, staţiile fiind echipate cu transceiver (emisie/recepţie) cu apel selectiv numeric. Este asigurată veghea în zona A1 conform reglementările IMO.

În următoarea etapă a proiectului vor fi livrate şi celelalte componente de comunicaţie ce vor face ca sistemul costier să devină unul modern şi extrem de eficient din punct de vedere al monitorizării traficului maritim.

"Vorbim despre senzorii meteo pentru cunoaşterea cât mai exactă a situaţiei meteorologice din zonele de interes maxim, camerele video (CCTV), modulul de SAR-POLUARE care are atât o componentă de căutare şi salvare cât şi una de răspuns în cazul unei poluări, cât şi despre restul echipamentelor prevăzute în proiect", se mai spune în comunicat.

Proiectul "Sistem de informare şi management al traficului maritim costier RO-VTMIS" este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2/2,5 "Creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe toate modurile de transport şi reducerea impactului transporturilor asupra mediului".

Valoarea totală a proiectului, cu perioada de implementare 19.09.2022 - 31.12.2023, este de 32.672.955,34 lei din care: FEDR - 27.755.828,05 lei; ANR - 4.898.087,29 lei.

"În domeniul siguranţei vieţii omeneşti pe mare şi a protecţiei mediului marin, la nivelul statelor membre UE care au porturi maritime, acolo unde traficul navelor maritime impune, s-a hotărât crearea unui sistem de management al traficului navelor. Acest sistem trebuie să menţină condiţii de siguranţă pentru navă şi echipaj, condiţii de protecţie pentru porturi, infrastructura acestora, a apelor naţionale şi a zonei costiere", conform ANR.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Explicația unui tânăr de 24 de ani din Sibiu care și-a omorât prietena. Ce le-a spus anchetatorilor
Explicația unui tânăr de 24 de ani din Sibiu care și-a omorât prietena. Ce le-a spus anchetatorilor

Un tânăr din Sibiu, în vârstă de 24 de ani, a fost reţinut pentru că şi-a omorât prietena, o tânără de 21 de ani din judeţul Braşov.

 

Incendiu de porporții în Timișoara, în curtea comună a mai multor firme. Ard deșeuri și anvelope
Incendiu de porporții în Timișoara, în curtea comună a mai multor firme. Ard deșeuri și anvelope

Pompierii militari din Timişoara au intervenit, duminică la prânz, la un incendiu izbucnit în curtea comună a mai multor operatori economici.  

Un bolid de lux furat din Marea Britanie a fost descoperit la vamă. Polițiștii de frontieră au avut parte de un șoc | FOTO
Un bolid de lux furat din Marea Britanie a fost descoperit la vamă. Polițiștii de frontieră au avut parte de un șoc | FOTO

Un autoturism de lux, în valoare de peste 150.000 lei, care figura în bazele de date ca fiind furat din Marea Britanie, a fost descoperit de poliţiştii de frontieră ieşeni.

 

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.