Decizia ANCOM care poate aduce 110 de milioane de euro la bugetul statului

Ultima actualizare: 23-12-2019 22:04
antene telecom

Marii operatori de telecomunicații din România ar putea beneficia de o extindere a licențelor 3G și 4G, contra unei sume  

Drepturile de utilizare a licenţelor existente în banda de 2100 MHz pentru furnizarea de reţele şi servicii 3G şi 4G, acordate operatorilor Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, ar putea fi prelungite până la data de 31 decembrie 2031, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, supus dezbaterii publice, citat de Agerpres.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a propus şi taxa de licenţă pentru prelungirea drepturilor de utilizare, proporţional cu durata prelungirii, respectiv: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone, precum şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.

Exercitarea opţiunii de extindere a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio se realizează prin achitarea valorii taxei de licenţă către bugetul de stat.

Potrivit ANCOM, în prezent, în banda de 2100 MHz sunt în vigoare patru licenţe de utilizare a frecvenţelor radio deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications ce au fost emise în urma a două proceduri de selecţie comparativă desfăşurate în anii 2004 şi 2006.

Preţul fiecărei licenţe astfel acordate a fost stabilit, la momentul acordării iniţiale, la suma de 35 milioane de dolari, pentru o perioadă de 15 ani.

Orange, Telekom şi Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G şi LTE/4G.

Licenţele deţinute de Orange şi Vodafone expiră în luna martie 2020, iar cele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications expiră în luna ianuarie 2022, fiecare dintre cei patru operatori deţinând un portofoliu similar de frecvenţe în această bandă.

Proiectul de hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea unor licenţe de utilizare a frecventelor radio poate fi consultat pe site-ul ANCOM, iar observaţiile şi propunerile pot fi transmise pe adresa Autorităţii până la data de 17 ianuarie 2020.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO