De ce a fost trimis în judecată Liviu Dragnea de DNA în urma întâlnirii din 2017 cu Donald Trump

Dată publicare: 17-05-2021 16:00
Dată actualizare: 17-05-2021 16:31


Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis luni în judecată de DNA în dosarul vizitei în SUA din 2017, când a fost însoţit de premierul de atunci, Sorin Grindeanu..

 

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea în ianuarie 2021, fostul președinte PSD fiind acuzat de trafic de influență după ce un apropiat din partid ar fi plătit 100.000 de dolari pentru ca acesta să participe în 2017 la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump.

 

Liviu Dragnea a declarat de-a lungul timpului că nu știe că cineva ar fi plătit pentru a fi invitat la eveniment.

În dosar este vizat și cel care ar fi făcut plata, Gheorghe Dimitrescu, fostul consilier al lui Florin Iordache. După vizita în SUA, Gheorghe Dimitrescu a ajuns consul general al României la Bonn, fiind rechemat în ianuarie anul acesta, atunci când DNA a anunţat începerea urmăririi penale

 

În ianuarie 2017, Liviu Dragnea a participat alături de Sorin Grindeanu la ceremoniile de inaugurare a mandatului lui Donald Trump, chiar dacă România a fost reprezentată oficial atunci de ambasadorul George Maior.

Știam de atunci că pachetele de acces la acea ceremonie au costat între 25.000 și 1.000.000 de dolari.

 

PSD ar fi achitat 100.000 de dolari pentru vizita lui Dragnea

 

PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita întâlniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu vicepreşedintele Mike Pence, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, precum şi cu persoane influente din mediul politic, din presă şi din mediul academic, susţinea în noiembrie 2017 Legistorm.com, care prezenta documente postate pe site-ul Departamentului american al Justiţiei.

Din mailurile făcute publice de firma de lobby rezultă că discuţiile pe acest subiect au fost iniţiate de Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg şi la New York, care ulterior a fost consilier al vicepreşedintelui Camerei Florin Iordache.

Dragnea afirma, în noiembrie 2017, că a verificat la partid şi nu există niciun contract cu o astfel de firmă, iar "PSD nu a plătit niciun leu".

Liviu Dragnea s-a aflat în SUA în ianuarie 2017, în contextul ceremoniilor de instalare a lui Donad Trump la Casa Albă.

Atunci, liderul PSD a postat pe Facebook imagini în care părea că discută cu Trump cu ocazia a ceea ce a numit "o cină restrânsă", deşi imaginile arătau că numărul celor prezenţi la eveniment era destul de mare.

El se află în acest moment încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce în mai 2019 a fost condamnat definitiv la trei ani închisoare şi jumătate pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO