Cormoranii distrug producția de pește, în România. Consumă 20.000 de tone pe an

Ultima actualizare: 05-03-2020 19:44

Înmulțirea necontrolată a cormoranilor, în România, a început să închidă crescătoriile de pește.

Proprietarul celei mai mari ferme de crap din țară a decis să golească heleșteiele, după ce păsările acvatice i-au mâncat aproape toți peștii.

Între timp, proiectul de lege prin care ar urmă să fie permisă vantoarea de cormorani este încă în dezbatere în Parlament.

Cu o suprafață de aproape 650 de hectare, ferma piscicolă din Cefa, județul Bihor, era cel mai mare producător de crap din România. De aici, plecau anual o mie de tone către magazinele și restaurantele din toată țara.

În ultimii ani, din cauza înmulțirii necontrolate a cormoranilor, producția a avut de suferit. Proprietarul fermei susține că păsările acvatice îi mâncau în fiecare zi cel puțîn o tonă de pește. Pentru că nu a reușit să facă față pierderilor, a decis să sece heleșteiele.

Nicolae Nistor, fermier: „În fiecare zi aveam două-trei mii de cormorani doar la ferma Cefa. Asta înseamnă o pagubă de aproximativ 4.000 de euro pe zi, iar de-a lungul unui an am avut pagube de 500-600.000 de euro."

Ca să își dezvolte afacerea, Nicolae Nistor a împrumutat patru milioane de euro de la bancă. Puținii pești pe care îi mai are acum în bazine urmează să îi vândă, iar în zona lacurilor pe care a început să le golească va crește vaci.

Nicolae Nistor, fermier: „Am luat decizia să întrerup, pe moment, activitatea de acvacultură și să mă orientez spre creștrea bovinelor din rasă Angus, bovine de carne”.

Asociațiile crescătorilor de pești susțin că,dacă nu se vor lua măsuri,cormoranii vor închide și alte ferme piscicole. În România trăiesc, în colonii, peste o sută de mii de exemplare care mănâncă în fiecare an 20.000 de tone de pește.

Dorina Radovet, inspector APM Bihor: „Cormoranii sunt printre speciile care sunt periclitate. Fiind protejată și la nivel național și la nivel internațional, nu este permisă vânatoarea”.

În decembrie, anul trecut, Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede eliminarea cormoranului de pe lista păsărilor la care este interzisă vânătoarea. Actul normativ trebuie să treacă și de Camera Deputaților. Abia după promulgare, cormoranul ar putea fi luat în bătaia puștii, în fiecare an, între 1 septembrie și 28 februarie.

Nagy Attila, Asociația Grupul Milvus: „Cormoranul e o pasăre destul de mare, deci poate să înghită pești de câteva sute de grame. Dar cred că nu e important cât de mare e peștele, ci care e consumul, deci cât poate să mănânce un cormoran”.

Ca să asigure cererea de pește din piață, România importă în fiecare an 80.000 de tone. Producția autohtonă din acvacultură este de 12.000 de tone.

Potrivit celor din domeniu, cormoranii reprezintă o problema pentru fermele piscicole în toată Europa. La nivelul Uniunii, la ultimul recensământ, au fost numărate aproape 1,8 milioane de exemplare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO