Corlatean:Familia Cioaba s-a angajat la plata facturii de spitalizare anterior interventiei medicale

Ultima actualizare: 22-08-2013 00:07
Titus Corlatean

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca familia lui Florin Cioaba s-a angajat ca va plati factura interventiei medicale anterior efectuarii acesteia, fiind un angajament dat spitalului in acest sens.

De asemenea, seful diplomatiei a mentionat, la un post de televiziune, ca familia Cioaba si spitalul din Antalya au cerut Ambasadei Romaniei o garantie financiara pentru plata facturii de 350.000 de dolari, insa misiunea diplomatica nu are cum sa asigure acest lucru deoarece nu e casa de sanatate.

"L-am informat pe primul ministru in legatura cu situatia creata, mai ales ca ambasadei i s-a cerut un fel de garantie si din partea familiei, si din partea spitalului pentru plata acestei sume", a spus Corlatean.

El a subliniat ca familia lui Cioaba a acceptat plata sumei respective catre spitalul din Antalya inainte de efectuarea interventiei medicale, existand un angajament in acest sens dat catre unitatea medicala.

"Eu sper sa se gaseasca rapid o solutie, mai ales ca familia s-a angajat ca va plati, inainte de interventia medicala, si exista un angajament dat la spital. Ori, nu putem interveni intr-o relatie intre spital si familie", a afirmat ministrul de Externe.

Corlatean a explicat ca nu exista baza legala pentru ca MAE sa isi asume aceste plati, nefiind casa de asigurari de sanatate. "In situatia asta, si tinand cont de faptul ca MAE sau ambasada nu sunt casa de asigurari de sanatate si nu avem cum, nu avem nici lege, n-avem nici capitol bugetar sa platim noi, nu suntem casa de asigurari de sanatate...", a mentionat Corlatean.

El a sugerat ca in vederea platii sumei respective ar trebui folosita de catre familie o asigurare medicala pe care Florin Cioaba ar fi avut-o. De asemenea, Corlatean a facut referire la solidaritatea exprimata de liderii comunitatilor de romi si disponibilitatea acestora de a contribui financiar.

"Am aflat si eu de pe alte canale mass-media, din alte interventii media ca liderii comunitatii de romi din diferite judete ale tarii au aratat un spirit de solidaritate pe care vreau sa il salut. Faptul ca sunt dispusi sa contribuie financiar pentru a plati aceasta suma mi se pare un lucru de laudat, poate fi facut, pentru ca solidaritatea in cadrul comunitatii este importanta", a spus ministrul de Externe.

Totodata, Corlatean a mentionat ca nu a mai existat un astfel de precedent, ca familia unui cetatean roman decedat in strainatate sa ceara ambasadelor depunerea de garantii financiare in spitale.

El a mai amintit ca familia lui Cioaba a beneficiat in ultimele zile de sprijinul consular al Ambasadei la Ankara si al Consulatului onorofic de la Antalya, prin asigurarea translatorilor de limba turca.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO