CNSU a decis includerea în zona roşie a şapte state din sudul Africii, în contextul apariţiei Omicron

Ultima actualizare: 27-11-2021 15:39
Avion
Shutterstock

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a emis, după şedinţă online desfăşurată sâmbătă, hotărârea, prin care şapte state din sudul Africii au fost incluse în zona roşie.

Decizia vine în contextul avertizărilor venite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi a Comisiei Europene în legătură cu o nouă tulpină a coronavirusului, numită Omicron. De asemenea, decizia instituie măsura carantinării pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetăţeni români, cetăţeni din ţările UE, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a aprobat în şedinţa de sâmbătă Hotărârea numărul 107, potrivit unui anunţ făcut de Guvern.

Prin urmare, modificările aduse prin această hotărâre sunt:

„1) actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roşie;

2) modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepţii în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetăţeni români, cetăţeni din ţările Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe, astfel:

a) la domiciliu sau la locaţia declarată, dacă există posibilitatea delimitării faţă de ceilalţi membrii ai familiei sau faţă de cei cu care locuiesc;

b) în spaţii special destinate, puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

3) interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizi, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe”, conform documentului.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO