Ciobanii, scoși în stradă de măsurile dure pentru oprirea pestei: „E bătaie de joc asupra fermierului!”
Nemulțumiți de rezultatele discuțiilor cu premierul, crescătorii de animale au ieșit din nou în stradă și le cer autorităților să oprească măcelul oilor, din cauza pestei.
Într-o localitate din Timiș, peste 100 de ciobani s-au opus ca oficialii să omoare mai multe turme de oi, în care au fost descoperite animale bolnave. Autoritățile au decis ca timp de 30 de zile circulația de oi și capre între ferme să fie interzisă în toată țara. În același timp, exporturile vor continua.
După două ore de discuții purtate cu premierul, reprezentanții asociațiilor de oieri au fost primiți cu huiduieli de ciobanii strânși în fața Guvernului. Rezultatele obținute la negocieri nu au fost pe placul lor.
Dan Petrescu, președintele Asociației Craiul Munților: „Soluțiile sunt clare. 30 de zile carantină. Asta e singura soluție pe care a putut premierul să ne-o acorde”.
Protestatar: „Doamnă, dumneavoastră vă place ce e aici? Asta e bătaie de joc, măi omule, măi! E bătaie de joc asupra fermierului!”
Totuși, soluțiile convenite rămân. Agricultorii nu vor mai putea muta animalele dintr-o fermă în alta timp de o lună de zile. În acest fel, autoritățile vor să identifice focarele de pestă ovină. Problema fermierilor este însă alta.
Fermierii acuză statul că omoară animalele sănătoase
Gheorghe Bumbea, fermier: „Se omoară zilnic mii de oi care nu sunt bolnave. Ei dau cu presupusul, că oile ar fi bolnave. Le împușcă, le omoară, le îngroapă. Să facă bine să ofere 21 de zile de carantină. Oile să fie ținute sub control și să nu fie ucise”.
Mânați de acest gând, peste 100 de ciobani din Clopodia, județul Timiș, au încercat să își facă singuri dreptate. Sprijiniți în ciomege, oamenii au făcut zid în fața polițiștilor veniți să calmeze spiritele. Se opun categoric că mai multe turme de oi să fie ucise după ce medicii veterinari au decoperit animale bolnave.
Cioban: „Domnule, pentru un câine faci pușcărie. Dar pentru o mie de oi? Pentru miile astea de oi nu face nimeni nimic?”
Mulți crescători de animale cred că toată situația ar fi, de fapt, un joc al exportatorilor. România este un stat cu miză în acest sector și face parte din principalele țări europene la numărul de oi și capre.
Lucian Gallo: „Sunt proprietarul a două exploatații cu o mie de oi. Aici în sat au mai luat la două exploatații și au ieșit negative. Cum se poate la 5 kilometri să găsești pozitiv? Nu sunt acord cu așa ceva”.
Loredana Gallo: „În țară la noi sunt foarte multe animale și aici s-au bătut, la fermele mari. Ieri s-or negociat. Ce s-o negociat? Pentru exportator. Noi? Pe noi cine ne-a apărat?”
Potrivit ANSVSA, Croația și Kosovo au oprit importurile din țara noastră.
Alexandru Bociu, președintele Autorității Sanitar Veterinare: „Exporturile sunt deschise. Nu pleacă niciun transport până nu îl validează ANSVSA, prin recoltări suplimentare de probe”.
Până acum, inspectorii sanitar veterinari au confirmat 62 de focare la mai multe ferme din județele Tulcea, Constanța, Timiș și Ialomița.
Iar uciderea animalelor din fermele depistate cu probleme, indiferent dacă sunt bolnave sau nu, respectă prevederile europene, spun oicialii. Cu aceeași problema se confrunta și Grecia.