Cel mai mare dinozaur zburator din lume, reconstituit la Antipa. Copiii s-au speriat de el: “Ma mut in alta tara"

Dată publicare: 28-07-2016 18:21
Dată actualizare: 31-07-2016 08:14


Cel mai mare dinozaur zburator din lume, reprodus la scara naturala, salasluieste de joi in Muzeul Antipa din Capitala.

Gigantica reptila a trait in realitate pe aceste teritorii, iar cateva ramasite au fost descoperite in urma cu aproape 40 de ani, in Tara Hategului. Cantarea in jur de 200 de kilograme si avea un craniu de aproape 3 metri.

In vara anului 1978, profesorul Dan Grigorescu a gasit mai multe fragmente osoase langa satul Valioara din Tara Hategului. Pe atunci, marturiseste profesorul, nu stia peste ce comoara a dat.

"Un sentiment de teama, sa nu gresim, d-aia au si durat atatia ani cercetarile, pentru ca a reconstitui un animal, de talia asta, pe baza putinelor fragmente, inseamna foarte multe comparatii cu animale similare descoperite”, spune profesorul Dan Grigorescu.

Hatzegopteryx a trait in urma cu aproximativ 70 de milioane de ani si a fost un dinozaur carnivor, de mari dimensiuni. Deschiderea aripilor sale ajungea pana la 12 metri. Acum specialistii au muncit un an ca sa-l reproduca la scara naturala.

"A fost o munca asidua, de un an de zile, dar eu chiar ma simt mandru, nu atat ca si Dino Parc, ca si roman, ca s-a putut face aceasta reconstituire stiintifica a unei descoperiri care e de o valoare inestimabila si care in exteriorul Romaniei este foarte foarte cunoscuta", spune Adrian Apostu, managerul Dino Parc

Luis Popa, directorul Muzeului Antipa: "Descoperirea unui animal atat de mare este extrem de importanta pentru biologia planetei noastre. Istoria naturala a Terrei este reflectata perfect intr-un muzeu de istorie naturala, asa cum este muzeul Antipa."

Faptul ca Hatzegopteryx a fost expus la muzeu a aprins imaginatia copiilor. "Eu cred ca plana si il ducea vantul. Sa zbor cu el prin aer, ca un avion privat” spune o fetita, O alta se teme ca reptila va reveni la viata. “M-as speria si m-as muta intr-o alta tara."

Uriasa reptila zburatoare va sta in Bucuresti pana in 14 august, dupa care se va muta la Rasnov, in Dino Parc, alaturi de alti 50 de dinozauri, in marime naturala.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO