Ce spun analiştii militari despre navele de luptă prezentate de Ziua Marinei: nişte vechituri
Avioanele de lupta F16 au fost singură noutate în ceea ce priveşte tehnica de lupta prezentată la Ziua Marinei. Şi asta pentru că marinarii trebuie să mai aştepte până când vor primi nave noi.
Ministrul Apărării a anunţat că proiectul de achiziţie pentru corvete militare este finalizat şi în toamna va fi prezentat Parlamentului. Abia după aceea oficialii vor caută oferte.
Cea mai modernă ambarcaţiune pe care Armata Română a scos-o la defilare a fost Fregată Regele Ferdinand, cumpărată la mâna a două de la britanici prin 2003.
Acesteia i s-au adăugat o corvetă din 1983, o nava purtătoare de rachete, o vedetă blindată fluvială şi o nava de la Garda de Coasta. Nişte vechituri, spun unii analişti militari, care apreciază că astfel de vase de lupta nu ar fi eficiente într-o situaţie reală de conflict.
Situaţia ar trebui să se schimbe în următorii 10 ani, speră preşedintele Iohannis: "Cu privire la alocarea în următorul deceniu, începând de anul asta, 2% din PIB pentru apărare şi aprobarea planului de înzestrare 2017-2026 transmit un semnal puternic de responsabilitate."
Cu alte cuvinte, Armata ar trebui să cheltuiască peste 17 miliarde de lei că să îşi modernizeze tehnică de lupta. A reuşit doar să cumpere restul de opt avioane F16, şi acestea la mâna a treia, de la portughezi.
De anul acesta, o firma olandeză trebuia să înceapă să producă la Galaţi corvete pentru Armata Română, în cadrul unui contract aprobat de Guvernul român. Însă Parlamentul a anulat tot, iar procedura a fost reluată.
Armata ar mai avea nevoie şi de elicoptere noi, de atac, iar Ministerul Apărării a trimis deja o scrisoare de intenţie spre producătorul american Bell Helicopters.
Sursa: Pro TV
Etichete: avioane, armata romana, f-16, Ziua Marinei,
Dată publicare:
15-08-2017 18:39