Cât va costa garanția pentru sticlele și borcanele refolosibile. Anunțul ministrului Mediului

sticle
iStock

Propunerile privind valoarea garanţiei pe care cetăţenii ar urma să o plătească la fiecare achiziţionare de produs în ambalaj reutilizabil sunt de 0,5 - 0,6 lei/bucată, a afirmat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

"Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei (ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje - n. r.), după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului. Sunt de părere că suma de 2 lei (garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil - n. r.) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 - 0,6 lei/bucată (drept garanţie - n. r.)", a afirmat Gavrilescu.

De asemenea, şeful de la Mediu a anunţat că România a reuşit să mai închidă o procedură de infringement, prin aprobarea Planului Naţional de Gestiune de Deşeurilor.

"România nu trebuie să mai fie în situaţia în care se află azi, să aibă 39 de depozite industriale care nu sunt închise şi să fie trimisă în judecată la Curtea Europeană de Justiţie. În acelaşi timp, atât ca ministru al Mediului, cât şi ca român, sunt bucuroasă să anunţ că am reuşit să mai închidem o procedură de infringement, prin aprobarea Planului Naţional de Gestiune de Deşeurilor. Pe data de 8 martie, Comisia Europeană ne-a notificat şi ne-a clasat această procedură", a precizat ea.

Revenind la tema deşeurilor, Graţiela Gavrilescu a punctat că, la ora actuală, se lucrează la modificarea legislaţiei privind introducerea unui tarif diferenţiat, care să determine încurajarea colectării selective

"Ministerul Mediului încearcă să ardă etape pentru a ne alinia la cerinţele Uniunii Europene. Ministerul Mediului şi eu, personal, nu ne-am dorit nicio clipă să îndepărtăm din lanţ colectorii de deşeuri.Dimpotrivă, vrem ca, împreună cu autorităţile locale, să recunoaştem exact colectorii care fac performanţă, colectorii care îşi îndeplinesc obligaţiile mediu, colectorii care înregistrează fiscal tot ceea ce agonisesc, astfel încât transparenţa de care dăm dovadă să fie una pe care cu toţii ne-o dorim. Un rol important îl vor avea organizaţiile de transfer de deşeuri. Împreună cu ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, n.r.) şi Ministerul Dezvoltării, lucrăm acum inclusiv la modificarea legislativă privind introducerea unui tarif diferenţiat, în sensul să implementăm un instrument economic pe care să ni-l asumăm noi, românii, şi să-l prezentăm Comisiei Europene ca fiind o emanaţie corectă în speţa de a ne duce spre promovarea colectării selective. Tariful diferenţiat trebuie să determine dorinţa românilor de a putea colecta selectiv deşeurile şi de plăti numai pentru cantitatea de deşeu umedă pe care o produce", a menţionat Graţiela Gavrilescu.

În prezent, prin intermediul Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, se propune ca autorităţile administraţiei publice locale să aibă obligaţia să asigure colectarea separată pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale.

În plus, în document se face referire la faptul că operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să introducă pe piaţă numai ambalaje reutilizabile care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple. De asemenea,
operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi: să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/bucată, respectiv să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori. Consumatorii îşi pot recupera garanţia plătită la momentul achiziţionării ambalajului reciclabil atunci când merg să-l returneze.

În acest context, operatorii economici care comercializează către consumatorii finali produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să evidenţieze distinct valoarea garanţiei la indicarea preţului produsului oferit spre vânzare consumatorilor şi să informeze consumatorii asupra caracterului reutilizabil al ambalajului primar, respectiv a sistemului de preluare a ambalajelor primare reutilizabile şi de returnare a valorii de garanţie plătită pentru acestea. Mai mult, operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanţiei.

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării.

Stadiul implementării Planului Naţional de Gestiune a Deşeurilor (PNGD), soluţii pentru atingerea obiectivelor de reciclare la nivel naţional şi legislaţia privind gestionarea deşeurilor de ambalaje sunt doar câteva dintre temele de discuţie incluse pe agenda Forumului "Managementul Deşeurilor în Economia Circulară', organizat, marţi, la Palatul Parlamentului.

Citește și...
Ministrul Mediului: ”Noi ne duceam la școală cu sticle şi borcane. Să facem în continuare”
Ministrul Mediului: ”Noi ne duceam la școală cu sticle şi borcane. Să facem în continuare”

Ministerul Mediului a cuprins în bugetul din 2018 o sumă destinată sprijinirii industriei de reciclare din România, printr-o schemă de ajutor de stat, a anunţat, joi, ministrul de resort, Graţiela Gavrilescu.

Recomandări
Explozie în apropiere de oraşul ucrainean Dnipro. Douăzeci de persoane au fost rănite şi altele prinse sub dărâmături
Explozie în apropiere de oraşul ucrainean Dnipro. Douăzeci de persoane au fost rănite şi altele prinse sub dărâmături

O explozie puternică, produsă în apropiere de orașul ucrainean Dnipro, a afectat o clădire de locuinţe cu două etaje. Douăzeci de persoane, între care cinci copii, au fost rănite. De asemenea, alți oameni au fost prinși sub dărâmături.

Recep Erdogan a fost investit oficial președinte al Turciei, la al treilea mandat și după 20 de ani de putere
Recep Erdogan a fost investit oficial președinte al Turciei, la al treilea mandat și după 20 de ani de putere

Recep Tayyip Erdogan a depus jurământul ca șef al statului şi îşi începe noul mandat prezidențial de 5 ani, după alţi 20 în care s-a aflat la putere, întâi ca premier, apoi ca președinte al Turciei.

Incendiu la un hotel-restaurant din Mândra, județul Brașov. Persoanele aflate în interior s-au autoevacuat
Incendiu la un hotel-restaurant din Mândra, județul Brașov. Persoanele aflate în interior s-au autoevacuat

Un incendiu a cuprins, sâmbătă seară, acoperişul unui hotel-restaurant din localitatea Mândra, judeţul Braşov, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Persoanele care se aflau în clădire au reuşit să iasă.