Biserica Ortodoxa are profit si in recesiune. Cat a castigat Arhiepiscopia Tomisului in 2010

Dată publicare: 18-10-2011 19:01
Dată actualizare: 20-10-2012 20:20


Dovada sunt castigurile declarate la Fisc de fiecare mitropolie sau arhiepiscopie.

Anul 2010 a adus un plus si de 6 milioane de euro intr-un caz. Chiar si in conditiile unui castig mai mic, toti banii raman bisericii. Potrivit Codului Fiscal, aceasta nu achita catre stat impozit pe profit. Sumele, spun slujitorii Domnului, sunt folosite apoi, doar pentru acte caritabile.

La nivel national, Patriarhia Romana e compusa din sase mitropolii, care includ la randul lor 29 de arhiepiscopii si episcopii. Datale economice de pe pagina de Internet a Ministerului de Finante arata ca, in 2010, fruntasa este Arhiepiscopia Tomisului, cu un profit de peste 29 de milioane de lei, adica aproape 6,8 mil euro.

Asta desi anul trecut, din cauza datoriilor mari catre stat, institutia s-a pomenit cu sediul pus sub sechestru si a facut un imprumut bancar de un milion de euro ca sa iasa la liman. Care este insa cheia succesului?

Mergem la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care a castigat in 2010 circa 4,7 milioane de lei, adica peste 1 milion de euro. Printre afacerile celor de aici se numara mai multe tipografii, hoteluri, o agentie de turism pentru pelerinaje, dar si un centru de conferinta pe care il inchiriaza pentru nunti si botezuri.

Si totusi, la Iasi, in zona Copou, enoriasii unei parohii sustin ca au fost indemnati sa ajute cu cate 110 euro pentru renovarea Bisericii "Sfintii 40 de mucenici".

Arhiepiscopia Bucurestiului a avut si ea un profit peste 6 milioane de lei. Nici arhiepiscopia de la Timisoara nu sta rau. A declarat un castig de 2,6 milioane de lei, adica 600.000 de euro.

Printre cei mai putin fericiti la capitolul financiar se afla Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, care a avut anul trecut un profit de aproape 44.000 de lei, putin peste 10.000 de euro.

Exista insa si cazuri pe minus. Arhiepiscopia Aradului a avut anul trecut venituri de 3,3 miliarde de lei si a inregistrat un deficit de peste 206.000 de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO