Bacșișul, tot mai rar în restaurantele din România. Clienții, afectați de prețurile tot mai mari, lasă din ce în ce mai puțin
Incertitudinea economică din ultimele luni și prețurile tot mai mari din restaurante îi determină pe mulți să se gândească de două ori înainte să ia masa în oraș.
De la începutul anului s-a micșorat și bacșișul lăsat de clienți, iar clasicul 10% din notă s-a transformat în 5% sau deloc.
Odată cu lăsarea serii, terasele și restaurantele prind viață. Deși mișună constant printre mese, ospătarii nu mai sunt atât de bine recompensați de clienți.
Tudor Duță, ajutor de ospătar: „Sunt persoane cărora poate nu le-a plăcut cu ce servicii am venit noi și nu lasă absolut nimic.”
Dar aprecierea clienților nu ține doar de servicii. În ultima perioadă, de când cuantumul notei de plată a crescut, mulți simt că nu mai au de ce să dea un leu în plus.
Costă peste 50 de lei o salată, iar o porție de paste sau de risotto, 70. În aceste condiții, cei 10% lăsați bacșiș în mod normal de clienți se simt în cheltuiala finală. Deja, de la începutul anului, mulți au rărit vizitele la restaurant, cu toate că în ultimii ani tendința a fost de creștere.
Ionuț Berbecaru, reprezentantul unei platforme de rezervări: „Restaurantele pe care le-am investigat noi, cel puțin, încasează cu 5% mai mult, însă notele închise sunt cu 8% mai puține. Ceea ce arată clar un motiv de îngrijorare în privința industriei sau ce s-ar putea întâmpla de acum înainte. Cota de TVA mărită nu ar putea să lase restaurantele decât să crească prețurile pentru a putea funcționa în continuare.”
Radu Vona, administratorul unui restaurant: „Bacșișul, până la urmă, reprezintă un semn de recunoștință a oaspetelui pentru întreaga experiență. Cu cât ei ne vizitează mai puțin, cu atât nivelul acesta al veniturilor și bacșișului scade.”
De mai bine de doi ani, fiecare leu pe care îl primesc ospătarii în plus față de consumația propriu-zisă este impozitat și trebuie să apară obligatoriu pe nota de plată. Doar că, potrivit unor deputați, anul trecut s-au colectat din bacșiș puțin peste 20 de milioane de lei. Asta în condițiile în care ținta autorităților era de 100 de milioane de lei.
Nici curierii nu se mai mândresc cu încasările din bacșiș.
Bărbat: „Bacșiș, amintiri din copilărie.”
Reporter: „Cât ați făcut azi?”
Bărbat: „10 lei.”
Reporter: „Din câte comenzi?”
Bărbat: „Din vreo 7 comenzi.”
Reporter: „Cel mai mult cât ați făcut?”
Bărbat: „Într-o zi, așa, bună, dar n-am mai prins de mult o zi bună, 40 de lei, dar asta în 10 ore.”
De vină sunt tot prețurile mari, spun clienții. Porțiile costă și cu 30% mai mult în aplicațiile de livrare, față de cele din restaurant.