×

Avertismentul lui Iohannis. Ce a transmis Guvernului dacă nu va construi Autostrada Unirii

Legea privind construirea autostrăzii Unirii a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii speciale, organizată la Palatul Cotroceni.

În prezenţa susţinătorilor proiectului, şeful statului a atras atenţia guvernanţilor că nefinanțarea autostrăzii ar fi o încălcare a legii. Apoi a avertizat PSD că „aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru amnestie şi graţiere ar fi o catastrofă pentru România".

Pentru prima oară, preşedintele Klaus Iohannis a organizat la Palatul Cotroceni o ceremonie de promulgare a unei legi. O premieră este şi Legea adoptată de parlamentari, prin care s-a decis construirea Autostrăzii Unirii, ce ar trebui să lege Moldova de Tansilvania. Până acum astfel de proiecte erau aprobate în Guvern.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Pentru că acest proiect să devină lege, a fost o presiune puternică venită din exasperare. A fost nevoie de o lege pentru că guvernanţii să facă pași concreţi. Nu aceasta este calea corectă.”

La eveniment au fost invitate asociaţiile care susţin construirea autostrăzii, dar şi aleşii care au susţinut şi votat textul. Niciunul dintre membrii Guvernului nu a luat parte la ceremonie.

Citește și
klaus iohannis,
Iohannis a promulgat, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş

Klaus Iohannis, preşedintele României: „A nu realiza autostrada înseamnă a încălca legea. Avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească bani pentru Autostrada Unirii.”

Textul legii promulgate de preşedintele Klaus Iohannis prevede că Autostrada Unirii ar trebui să pornească de la graniţa României cu Moldova printr-un pod peste Prut şi să se termine printr-o conexiune cu A3, Brasov-Bors, în apropierea oraşului Târgu Mureş.

Banii pentru această autostradă pot să vină fie de la bugetul de stat, fie din fonduri europene sau prin parteneriate public-private. Ministerul Transporturilor este responsabil pentru acest obiectiv, doar că şeful de la Finanţe susţine că din bugetul pentru anul viitor nu poate fi alocat niciun ban din moment ce nu există încă nicio documentaţie demarată pentru acest proiect.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Vom găsi o formulă ingenioasă să avem în linia de buget a Ministerului Transporturilor o alocare financiară care să permită ministerului începerea finanţării pentru orice fel de proiecte. E bine aşa?"

La finalul ceremoniei de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să le transmită celor din coaliţia de la putere un avertisement privind amnistia şi graţierea

Klaus Iohannis:Există în continuare semnale că în PSD nu s-a abandonat aceată idee. Unii politicieni vehiculează aceste idei în spaţiul public. O astfel de OUG care priveşte amnistia unor politicieni ar fi o catastrofă pentru România. Ar declanşa o criză politică fără precedent.”

Până acum, atât liderul PSD Liviu Dragneam cât şi premierul Viorica Dancilă, au negat oficial această posibilitate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Iohannis, despre proiectul lui Teodorovici:
Iohannis, despre proiectul lui Teodorovici: "Abordarea pesedistă este anti-românească”

Şeful statului a comentat în termeni duri proiectul permisului de muncă pe 5 ani pentru românii care muncesc în străinătate, lansat în spaţiul public de Ministrul Finanţelor

Iohannis a promulgat, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş
Iohannis a promulgat, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş

Klaus Iohannis a promulgat, joi, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu, în prezenţa reprezentanţilor celor două asociaţii civice ieşene care militează pentru autostradă şi a parlamentarilor care au iniţiat proiectul.

Președintele Iohannis a decis să promulge legea privind realizarea Autostrăzii Unirii
Președintele Iohannis a decis să promulge legea privind realizarea Autostrăzii Unirii

Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş va fi promulgată, vineri, de preşedintele Iohannis, în prezenţa reprezentanţilor celor 2 asociaţii civice ieşene care militează pentru autostradă, dar şi a parlamentarilor care au iniţiat proiectul.

Ședință solemnă în Parlament. Iohannis, Dragnea și Dăncilă s-au criticat reciproc cu ocazia celebrării Centenarului

Parlamentul s-a reunit marți într-o şedinţă solemnă, consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, la care participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi principesa Margareta.

Ultimele Știri
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi că nu există un plan pentru ca România să intre într-un ”procedeu de austeritate”.  

Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”
Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”

Preşedintele Klaus Iohannis a negat faptul că ar avea vreo contribuție directă la elaborarea draftului Legilor siguranței naționale, susținând că nici nu a citit despre ce  odificări este vorba și nici nu le-a cenzurat.