Apel pentru donarea de sânge. Măsuri speciale pentru a evita riscul de îmbolnăvire

Dată publicare: 18-03-2020 14:15
Dată actualizare: 18-03-2020 15:06
Sursa: www.romania-actualitati.ro


Un apel pentru donarea de sânge a fost făcut de mai multe centre din țară, în contextul crizei declanșate de coronavirus.

Potrivit romania-actualitati.ro, criza provocată de COVID-19 a redus numărul donatorilor de sânge și a adus la impunerea de măsuri speciale pentru a evita riscul de îmbolnăvire.

Specialiștii atrag atenția că spitalele au, în continuare, nevoie de sânge. 

Astfel, specialiștii de la Centrul de transfuzie sanguină din Timișoara au lansat un apel către timișoreni să doneze, cu condiția să nu fi prezentat în ultimele 14 zile semne ale unei infecții respiratorii și să nu fi călătorit în ultima lună în țările afectate de coronavirus. Pentru a se reduce timpii de așteptare şi a se evita aglomerația, se pot face și programări online.

Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic din cauza fricii de coronavirus

 

Și specialiștii din Târgu Mureș au făcut apel, în urmă cu câteva zile, pentru creșterea numărului de donatori.

La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureş au venit doar 30 de persoane pe zi, în condiţiile în care în mod obişnuit se prezentau de două ori mai mulţi. Doar donatorii cu vechime, care fac regulat acest gest nobil, continua să vină.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean din Târgu Mureş spun că deja au început să amâne intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente pentru a se asigura că au suficiente stocuri de sânge.

Marinela Lazăr, reprezentat Centrul de Trasfuzii Sangiune Târgu Mureş: ''Încurajez toate persoanele care nu au călătorit în zone cu risc care nu au intrat în contact cu persoane din acele zone să nu evite şi să vină să doneze. Facem apel să nu ajungem în situaţia de a nu putea asigura sângele bolnavilor în urgenţă.''

Numai la Centrul din Târgu Mureş, dealtfel singurul din judeţ, e nevoie de aproximativ 70 de donatori pe zi pentru a asigura necesarul de sânge.


VIDEO PROTVPLUS.RO