Animalele sălbatice, monitorizate pe traseul autostrăzilor. Avertismentul specialiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Animalele sălbatice sunt atent monitorizate pe traseul autostrăzilor din România. Mai cu seamă acum, odată cu venirea primăverii, când vietățile sunt tot mai active.

Munții Apuseni și Carpații Meridionali reprezintă o trecere importantă pentru sălbăticiuni, însă în calea lor este Autostrada Lugoj-Deva.

Pentru ca necuvântătoarele să nu aibă de suferit, dar și pentru evitarea accidentelor, specialiștii cer în continuare construirea unor ecoducte.

În zona respectivă ar fi nevoie de cinci astfel de treceri. Iar proiectul în care sunt prevăzute ar trebui finalizat în luna iunie.

La doar 20 de kilometri de autostrada Lugoj - Deva, în pădurile din zona localităţii Brad, trăiesc peste patru sute de lupi, spun ecologiştii, numărul fiind mult mai mare decât cel oficial.

Citește și
Liviu Dragnea, declaratii dupa CEX
PSD a anunțat că începe construirea Autostrăzii Moldovei folosind o imagine din Rusia.FOTO

Cristian Papp, preşedinte WWF: "Găsim aici toate cele trei specii de carnivore, în special lupul şi râsul sunt în număr destul de mare, dar şi ursul este în trecere."

Şi cum în zonă există atât de multe sălbăticiuni, este nevoie de treceri ecologice. Un ecoduct a fost construit pe acest traseu, însă ajunge într-un drum judeţean intens circulat.

Horia Golea, şef Ocol Silvic Brad: "Familiile de lupi au o suprafaţă destul de mare de pe care îşi procură hrană şi pe care se stabilesc pentru creşterea puilor. Se deplasează uneori chiar şi 20 de km pe noapte."

Cristian Papp, preşedinte WWF: "În mod ideal, pentru carnivore mari aceste poduri ar trebui să aibă o lăţime de 80 până la 120 de metri şi să fie încadrate în peisaj şi să poată direcţiona acele garduri care flanchează ecoductele animalele astfel ca ei să poată să treacă podul şi nu să treacă peste autostradă."

Timp de doi ani, specialiştii, în colaborare cu autorităţile, au încercat să găsească soluţii în privinţa acestor animale sălbatice şi le monitorizează.

Cătălina Murariu, reprezentant WWF: "Există aceste elemente de treceri verzi care pot să ia forma acestor poduri verzi sau ecoducte."

Proiectul, în valoare de 2,48 de milioane de euro - bani europeni, care presupune construirea unor ecoducte în zona Carpaţilor a început în 2017 şi ar trebui să fie gata în luna iunie a acestui an.

 Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Mișcarea #șieu. Românii au blocat străzile în zeci de orașe și au cerut autostrăzi
Mișcarea #șieu. Românii au blocat străzile în zeci de orașe și au cerut autostrăzi

Angajaţi din sute de companii, fabrici, şantiere de construcţii - cu toţii au încremenit vineri, pentru 15 minute. Mii de oameni din toată ţara au ieşit în stradă sau au tras pe dreapta, strigând că vor autostrăzi, la 30 de ani de la Revoluţie.

PSD a anunțat că începe construirea Autostrăzii Moldovei folosind o imagine din Rusia.FOTO
PSD a anunțat că începe construirea Autostrăzii Moldovei folosind o imagine din Rusia.FOTO

PSD a anunțat, pe Facebook, că vineri la ora 12:30 vor începe lucrările pentru Autostrada Moldovei folosind o imagine din Rusia.

Ambasada Suediei, mesaj pe Facebook despre mișcarea #șîeu. Postarea s-a viralizat rapid
Ambasada Suediei, mesaj pe Facebook despre mișcarea #șîeu. Postarea s-a viralizat rapid

Ambasada Suediei la București a postat un mesaj pe Facebook dedicat mișcării de protest #șîeu, care s-a viralizat rapid pe rețeaua de socializare, la scurt timp de la publicare.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.