Animalele sălbatice, monitorizate pe traseul autostrăzilor. Avertismentul specialiștilor
Animalele sălbatice sunt atent monitorizate pe traseul autostrăzilor din România. Mai cu seamă acum, odată cu venirea primăverii, când vietățile sunt tot mai active.
Munții Apuseni și Carpații Meridionali reprezintă o trecere importantă pentru sălbăticiuni, însă în calea lor este Autostrada Lugoj-Deva.
Pentru ca necuvântătoarele să nu aibă de suferit, dar și pentru evitarea accidentelor, specialiștii cer în continuare construirea unor ecoducte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În zona respectivă ar fi nevoie de cinci astfel de treceri. Iar proiectul în care sunt prevăzute ar trebui finalizat în luna iunie.
La doar 20 de kilometri de autostrada Lugoj - Deva, în pădurile din zona localităţii Brad, trăiesc peste patru sute de lupi, spun ecologiştii, numărul fiind mult mai mare decât cel oficial.
Cristian Papp, preşedinte WWF: "Găsim aici toate cele trei specii de carnivore, în special lupul şi râsul sunt în număr destul de mare, dar şi ursul este în trecere."
Şi cum în zonă există atât de multe sălbăticiuni, este nevoie de treceri ecologice. Un ecoduct a fost construit pe acest traseu, însă ajunge într-un drum judeţean intens circulat.
Horia Golea, şef Ocol Silvic Brad: "Familiile de lupi au o suprafaţă destul de mare de pe care îşi procură hrană şi pe care se stabilesc pentru creşterea puilor. Se deplasează uneori chiar şi 20 de km pe noapte."
Cristian Papp, preşedinte WWF: "În mod ideal, pentru carnivore mari aceste poduri ar trebui să aibă o lăţime de 80 până la 120 de metri şi să fie încadrate în peisaj şi să poată direcţiona acele garduri care flanchează ecoductele animalele astfel ca ei să poată să treacă podul şi nu să treacă peste autostradă."
Timp de doi ani, specialiştii, în colaborare cu autorităţile, au încercat să găsească soluţii în privinţa acestor animale sălbatice şi le monitorizează.
Cătălina Murariu, reprezentant WWF: "Există aceste elemente de treceri verzi care pot să ia forma acestor poduri verzi sau ecoducte."
Proiectul, în valoare de 2,48 de milioane de euro - bani europeni, care presupune construirea unor ecoducte în zona Carpaţilor a început în 2017 şi ar trebui să fie gata în luna iunie a acestui an.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!