Mai mulți elevi din Brașov, la spital, cu leziuni la ochi. Ce s-a întâmplat în sala de clasă


Ultimul update: Miercuri 05 Februarie 2020 13:41
Data publicarii: Miercuri 05 Februarie 2020 12:49
Categorie: Stiri actuale

Mai mulți elevi de la o școală din Brașov au ajuns la spital cu leziuni la ochi după ce au fost expuși, în clasă, unei lămpi cu raze ultraviolete.

Dispozitivul a fost cumpărat de instituția de învățământ cu scopul de a omorî virușii și bacteriile din săli și ar fi trebuit folosit doar în afara cursurilor. Dar, din greșeală, o femeie de serviciu a uitat lampa într-o clasă, în funcțiune, după începerea orelor.

Mai mulți copii au suferit arsuri și usturimi și au primit tratament. Incidentul este verificat și de poliție, iar inspectorii de sănătate publică au amendat școala cu 5.000 de lei.

Incidentul s-a petrecut marți, în clasa a șasea a Școlii Generale Numărul 11 din Brașov. Prima oră de curs s-a desfășurat fără ca profesorul să bage de seamă că lampa cu ultraviolete destinată igienizării aerului este în funcțiune. Copiii au ajuns acasă cu ochii roșii și s-au plâns de usturimi, iar părinții i-au dus fie la urgență, fie la secția de oftalmologie a spitalului, fie la cabinetele private unde au primit tratament.

Părintele unui elev: „Fetița și acum este în pat. Nu poate să deschidă ochii, nu suportă lumina, nu numai pe ea, și ceilalți copii din clasă. Mi se pare grav și deranjant, fără pic de responsabilitate din partea celor de acolo, mai ales a acelui diriginte sau cine a stat cu ei în clasă. Nu se poate așa ceva. Cu ce drept au pus ei lampa acolo?”

Merdicii spun că, din fericire, leziunile suferite de copiii nu sunt grave, iar vederea nu le este afectată. Dar, vor mai suferi câteva zile până când își vor reveni.

Dan Dumitrache, medic oftalmolog: „Este aceeași situație ca în cazul unui adult care sudează fără mască. Se produc eroziuni, mici arsuri la nivelul ochiului,dar care după două, trei zile de tratament sunt rezolvate în totalitate.”

Directoarea școlii spune că, din proprie inițiativă, instituția a cumpărat  trei lămpi cu ultraviolete cu scopul de a dezinfecta aerul și a preveni răspândirea gripei în școală. Femeile de serviciu fuseseră instruite să pună dipozitivele în funcțiune doar noaptea, când clasele sunt goale.

Mihaela Niocodin, directoarea școlii: „Lămpile nu stau în sala de clasă. Asta este ideea. Lămpile sunt introduse în lipsa copiilor în sălile de clasă și după aceea sunt scoase. Dar ieri, din eroare, din greșeală, femeia de serviciu a uitat să scoată.”

Anca Bâtiu, Direcția de Sănătate Publică Brașov: „Școala trebuie să ia toate măsurile pentrun prevenirea accidentelor și atunci colegele noastre au sancționat școala pentru producerea acestui accident.  Școala a făcut tot ce trebuia făcut pentru utilizare, dar din păcate a fost o eroare umană.”

Incidentul este cercetat și de polițiști, iar Inspectoratul Școlar Brașov desfășoară, la rândul sau, o anchetă administrativă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO