Tăriceanu, la audierea lui Maior: ”O atitudine ireverențioasă. Și-a permis să ridice tonul”

Calin Popescu Tariceanu
Pro TV

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a fost audiat miercuri în Comisia de politică externă a Senatului. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că performanţa lui este una '"foarte slabă" şi l-a calificat ca fiind "un agent politic partizan".

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

La începutul ședinței, George Maior i-a anunțat pe senatori că se bucură că a fost invitat și că a pregătit un raport detaliat de activitate, inclusiv în ceea ce privește parteneriatul strategic al României cu SUA.

În replică, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că nu de asta a fost chemat George Maior la audieri și că este foarte nemulțumit de activitatea lui în calitate de ambasador al României la Washington. 

Citește și
george maior
George Maior a cerut Comisiei de control SRI audierea lui Liviu Dragnea şi a lui Victor Ponta
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

”V-ați promovat propriile opinii politice. Eu am să solicit membrilor Comisie, nu fac un secret, să adresăm o scrisoare Ministerului de Externe în care să arătăm că misiunea dumneavoastră nu poate să continue”, a spus Tăriceanu.

Ambasadorul a respins acuzațiile lui Tăriceanu.

George Maior: ”În ceea ce privește faptul că m-am implicat în politica internă a SUA este o afurmație complet falsă. Am făcut o afirmție despre o persoană privată care a emis o opinie. Cred că mi-am făcut datoria în interesul național românesc.

(..) Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană, dimpotrivă.”

Tăriceanu l-a ai întrebat dacă declaraţiile făcute în legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani au fost făcute cu acordul MAE.

"Ambasadorii sunt instruiţi să nu comenteze despre realităţile politice din ţara în care sunt trimişi, iar cei care nu respectă această regulă se expun în primul rând pe ei, dar ceea ce este mai grav, creează anumite suspiciuni, având în vedere că au abandonat atât imparţialitatea cât şi neutralitatea faţă de scena politică de acasă pentru că li s-a dat voie de acasă.

Atunci când, prin declaraţiile sale, un ambasador promovează publicului din România propriile parti pris-uri având abordări străine misiunii sale de ambasador, el abandonează de facto misiunea cu care a fost învestit, devenind - ceea ce aţi făcut dumneavoastră - un agent politic partizan. (...) Această postură este una inacceptabilă", a afirmat Tăriceanu.

El a susţinut că prestaţia lui Maior în relaţia cu SUA este una "foarte slabă”.

"Din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitatea de ambasador în relaţia cu SUA este una foarte slabă. Nu am văzut niciun progres semnificativ în chestiunea extrem de importantă pentru România legată de vizele pentru cetăţenii României. În al doilea rând, rezultate zero în ceea ce înseamnă dialogul politic la nivel guvernamental, parlamentar.

Nu în ultimul rând, dimensiunea economică a parteneriatului. (...) Dacă vorbim de parteneriat strategic, mi se pare ca vizita preşedintelui Klaus Iohannis este un element, dar (...), de când aţi fost numit ambasador, ne-am fi aşteptat la mult mai mult".

După câteva schimburi de replici între ambasador și ceilalți membri ai Comisiei, Tăriceanu a făcut apel la președintele de ședință, deoarece a considerat că Maior este ... necuviincios.

”Domnule președinte de ședință, am observat atitudinea dânsului, o atitudine ireverențioasă. Și-a permis să ridice tonul. Vă rog să-i atrageți atenția să aibă o atitudine cuviincioasă”, a spus Tăriceanu.

De ce este audiat ambasadorul George Maior

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat în 1 septembrie, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.

El a susţinut că, din punctul său de vedere, George Maior ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoalele SRI.

„Eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoale şi cu acuzaţiile care au tot ieşit la iveală împotriva dumnealui. Iar în ceea ce priveşte poziţiile pe care le-a avut public în Statele Unite, eu cred că depăşesc atribuţiile unui ambasador. Ambasadorul, totuşi, teoretic, nu e nici politic şi nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem", afirma Dragnea.

Ulterior, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că decizia PSD de a cere Ministerului de Externe rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior, se impune, în condiţiile în care acesta „se implică în jocuri politice pe scena politică americană”.

Tăriceanu spunea că „Maior a rămas cu anumite sechele de pe vremea când era director la SRI şi făcea jocurile politice”, iar asemenea comportamente ies din regulile diplomaţiei şi ele „se sancţionează într-un sigur fel: prin rechemarea ambasadorului la vatră".

Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost director al SRI, afirma, recent, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat „să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Victor Ponta a publicat pe Facebook o fotografie cu Dragnea, Maior și Kovesi
Victor Ponta a publicat pe Facebook o fotografie cu Dragnea, Maior și Kovesi

Fostul premier Victor Ponta a publicat pe Facebook o fotografie în care Liviu Dragnea, și fostul șef al SRI George Maior par foarte apropiați, chiar în timp ce președintele PSD era invitat într-o emisiune televizată.

George Maior a cerut Comisiei de control SRI audierea lui Liviu Dragnea şi a lui Victor Ponta
George Maior a cerut Comisiei de control SRI audierea lui Liviu Dragnea şi a lui Victor Ponta

Ambasadorul României la Washington, George Maior a fost audiat marți de parlamentarii din Comisia de control a activităţii SRI.

Tăriceanu: George Maior nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA
Tăriceanu: George Maior nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA

George Maior nu mai poate reprezenta România ca ambasador în capitala Statelor Unite ale Americii, a declarat luni preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Maior: ”Este o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce mă priveşte. Să se calmeze”
Maior: ”Este o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce mă priveşte. Să se calmeze”

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat sâmbătă seara că în România există o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce îl priveşte, el ţinând să sublinieze în context că nu are nicio intenţie politică.

Ambasadorul George Maior a stat de vorbă cu ministrul Meleșcanu la Cotroceni
Ambasadorul George Maior a stat de vorbă cu ministrul Meleșcanu la Cotroceni

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a stat de vorbă cu ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu înainte de discursul de marți al președintelui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene

În perioada 6 - 9 iunie, peste 400 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota un nou parlament pentru 5 ani, oferind cetăţenilor europeni o şansă de a decide asupra direcţiei viitoare a blocului comunitar.

Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”
Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, că actorul Florin Piersic, avea septicemie, când s-a internat în unitatea medicală.