Tăriceanu, la audierea lui Maior: ”O atitudine ireverențioasă. Și-a permis să ridice tonul”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 12 Septembrie 2018 07:48
Categorie: Politic
Calin Popescu Tariceanu

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a fost audiat miercuri în Comisia de politică externă a Senatului. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că performanţa lui este una '"foarte slabă" şi l-a calificat ca fiind "un agent politic partizan".

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

La începutul ședinței, George Maior i-a anunțat pe senatori că se bucură că a fost invitat și că a pregătit un raport detaliat de activitate, inclusiv în ceea ce privește parteneriatul strategic al României cu SUA.

În replică, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că nu de asta a fost chemat George Maior la audieri și că este foarte nemulțumit de activitatea lui în calitate de ambasador al României la Washington. 

”V-ați promovat propriile opinii politice. Eu am să solicit membrilor Comisie, nu fac un secret, să adresăm o scrisoare Ministerului de Externe în care să arătăm că misiunea dumneavoastră nu poate să continue”, a spus Tăriceanu.

Ambasadorul a respins acuzațiile lui Tăriceanu.

George Maior: ”În ceea ce privește faptul că m-am implicat în politica internă a SUA este o afurmație complet falsă. Am făcut o afirmție despre o persoană privată care a emis o opinie. Cred că mi-am făcut datoria în interesul național românesc.

(..) Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană, dimpotrivă.”

Tăriceanu l-a ai întrebat dacă declaraţiile făcute în legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani au fost făcute cu acordul MAE.

"Ambasadorii sunt instruiţi să nu comenteze despre realităţile politice din ţara în care sunt trimişi, iar cei care nu respectă această regulă se expun în primul rând pe ei, dar ceea ce este mai grav, creează anumite suspiciuni, având în vedere că au abandonat atât imparţialitatea cât şi neutralitatea faţă de scena politică de acasă pentru că li s-a dat voie de acasă.

Atunci când, prin declaraţiile sale, un ambasador promovează publicului din România propriile parti pris-uri având abordări străine misiunii sale de ambasador, el abandonează de facto misiunea cu care a fost învestit, devenind - ceea ce aţi făcut dumneavoastră - un agent politic partizan. (...) Această postură este una inacceptabilă", a afirmat Tăriceanu.

El a susţinut că prestaţia lui Maior în relaţia cu SUA este una "foarte slabă”.

"Din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitatea de ambasador în relaţia cu SUA este una foarte slabă. Nu am văzut niciun progres semnificativ în chestiunea extrem de importantă pentru România legată de vizele pentru cetăţenii României. În al doilea rând, rezultate zero în ceea ce înseamnă dialogul politic la nivel guvernamental, parlamentar.

Nu în ultimul rând, dimensiunea economică a parteneriatului. (...) Dacă vorbim de parteneriat strategic, mi se pare ca vizita preşedintelui Klaus Iohannis este un element, dar (...), de când aţi fost numit ambasador, ne-am fi aşteptat la mult mai mult".

După câteva schimburi de replici între ambasador și ceilalți membri ai Comisiei, Tăriceanu a făcut apel la președintele de ședință, deoarece a considerat că Maior este ... necuviincios.

”Domnule președinte de ședință, am observat atitudinea dânsului, o atitudine ireverențioasă. Și-a permis să ridice tonul. Vă rog să-i atrageți atenția să aibă o atitudine cuviincioasă”, a spus Tăriceanu.

De ce este audiat ambasadorul George Maior

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat în 1 septembrie, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.

El a susţinut că, din punctul său de vedere, George Maior ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoalele SRI.

„Eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoale şi cu acuzaţiile care au tot ieşit la iveală împotriva dumnealui. Iar în ceea ce priveşte poziţiile pe care le-a avut public în Statele Unite, eu cred că depăşesc atribuţiile unui ambasador. Ambasadorul, totuşi, teoretic, nu e nici politic şi nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem", afirma Dragnea.

Ulterior, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că decizia PSD de a cere Ministerului de Externe rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior, se impune, în condiţiile în care acesta „se implică în jocuri politice pe scena politică americană”.

Tăriceanu spunea că „Maior a rămas cu anumite sechele de pe vremea când era director la SRI şi făcea jocurile politice”, iar asemenea comportamente ies din regulile diplomaţiei şi ele „se sancţionează într-un sigur fel: prin rechemarea ambasadorului la vatră".

Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost director al SRI, afirma, recent, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat „să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Calin Popescu Tariceanu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
George Maior Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Calin Popescu Tariceanu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro Pro TV

Victor Ponta a publicat pe Facebook o fotografie cu Dragnea, Maior și Kovesi
Victor Ponta a publicat pe Facebook o fotografie cu Dragnea, Maior și Kovesi
George Maior a cerut Comisiei de control SRI audierea lui Liviu Dragnea şi a lui Victor Ponta
George Maior a cerut Comisiei de control SRI audierea lui Liviu Dragnea şi a lui Victor Ponta
Tăriceanu: George Maior nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA
Tăriceanu: George Maior nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA
Maior: ”Este o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce mă priveşte. Să se calmeze”
Maior: ”Este o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce mă priveşte. Să se calmeze”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Victor Ponta
Ponta: În 2019 e cea mai gravă corupţie din '95 încoace. Se fură cu ordonanţa de urgenţă
Ministrul Mediului, noi precizări despre „taxa auto”. Ce spune despre formula de calcul
Ministrul Mediului: Cred că în februarie vom putea să adoptăm bugetul în Parlament
Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Victor Ponta
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Klaus Iohannis a respins a 3-a oară numele propuse de Dăncilă la Transporturi și Dezvoltare
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”