"Am fost atacata. Am nevoie urgenta de bani." Ce trebuie sa faceti pentru a nu fi pacaliti de e-mailurile false
Un truc vechi revine la moda si este pe cale sa pacaleasca foarte multi romani.
S-a intamplat ca un prieten vechi sa va ceara printr-un mail ajutorul? Fiti cu mare bagare de seama. Riscati sa picati in plasa infractorilor cibernetici si povestea cu prietenul la ananghie sa fie 100 % o inventie. Psihiloaga Colegiului National Dinu Lipatti din Bucuresti, Alina Munteanu a devenit fara voia ei una dintre victimele acestui tip de inselatorie- un fel de "metoda accidentul" in online.
Persoane, ramase deocamdata necunoscute, i-au furat adresa de mail si au trimis catre toti cei din lista de contacte un mesaj prin care ii anuntau ca: "Am fost atacata in Ankara pe drumul inapoi la hotel. Am pierdut banii, cardurile bancare, telefonul, totul. Am nevoie urgenta de niste bani. Ii voi restitui cand ma intorc acasa".
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Eram la volan si am fost sunata de mai multe persoane spunandu-mi ca au primit un mail de la mine in care se spunea ca sunt la Ankara si ca am fost jefuita si am nevoie de bani. M-am ingrijorat pentru cei care au primit mail-ul si care ar fi putut sa puna banii", a spus victima.
Din fericire insa, in acest caz, traducerea care lasa de dorit atragea atat de mult atentia incat era greu sa nu-ti dai seama ca e ceva necurat la mijloc. Dar acest lucru nu se intampla de fiecare data. Infractorii dau o atentie tot mai mare modului in care scriu astfel de mail-uri, ca sa fie cat mai credibile.
"Aceasta metoda de operare este destul de cunoscuta. Am avut plangeri depuse pe tema asta. Putem spune ca daca un mesaj a fost trimis catre 200 de persoane, 2% ajung sa trimita si banii", spun politistii.
"Sa ne instalam programele antivirus, sa nu uitam sa ne delogam daca folosim calculatoarele din hoteluri, de exemplu", atrag atentia specialistii IT.
Ca sa nu picam in plasa infractorilor, indicat este sa incercam sa luam legatura cu persoana care ne cere ajutorul, sa verificam ca se afla intr-adevar intr-o situatie limita. Si bineinteles sa ne protejam propria identitate in online.
Specialistii in IT ne sfatuiesc sa avem grija ce parola alegem pentru conturile de e-mail: indicat este sa folosim una greu de ghicit, formata din litere si cifre.
La fel de important este sa schimbam parola la un anumit interval de timp, ideal la 3-4 saptamani. Anul trecut de pilda, infractorii s-au folosit de numele lui Gabriel Cotabita. I-au spart casuta de corespondenta si au inventat o poveste potrivit careia artistul ar fi tinut ostatic.