25.000 de pistoale noi pentru polițiștii de la Brigada Rutieră și de la Ordinea Publică

Dată publicare: 30-07-2020 08:38
Dată actualizare: 30-07-2020 09:41


Polițiștii de la Brigada Rutieră și de la Ordine Publică vor primi 25 de mii de pistoale Beretta, în următoarea perioadă. Primele 100 au fost date chiar astăzi.

Agenții au nevoie de pistoale moderne pentru că de multe ori infractorii sunt mai bine înarmați.

Noile pistoale Beretta PX4 STORM vor intra treptat în dotarea Poliției Române. Au 785 de grame și pot fi încărcate cu 17 cartușe. Unul singur costă pe piață liberă chiar și 1.000 de euro, însă Politia Romana a transmis că a reușit să cumpere acest model la preț redus, 400 de euro cu tot cu TVA. Modelul va fi reprodus inclusiv în România, de către firma Romarm.

Astfel de pistoale Beretta PX4 Storm cu calibrul 9 x 19 milimetri sunt folosite în prezent și în alte state europene cum ar fi de exemplu Franța, Italia sau Marea Britanie. Primele 5.000 au ajuns deja în România și vor fi distribuite polițiștilor de la Ordine Publică și Rutieră din Capitală, dar și din tot sudul țării.

Era nevoie de ele pentru că vechile pistoale Carpați, care sunt în dotarea Poliției Române încă din 1974, fie se blocau, fie se descărcau involuntar. Un polițist din Capitală a fost nevoit să se apere, când un individ l-a amenințat cu un cuțit.

Cătălin Ene, sindicatul Europol România: "În urmă cu un an de zile, în urma unui incident, ultraj, în momentul în care am tras trei focuri de avertisment în aer, efectiv după aceea mi s-au descărcat și celelalte trei gloanțe."

Un alt polițist a fost nevoit să se apere cu pistolul când a fost încercuit și lovit de mai mulți agresori, în noiembrie, anul trecut.

-Băi, ce ai de dai în el?

- Frate, nu ți-a făcut nimic.

- Filmează! Filmează! (n.r. se aud focuri de armă)

Veche de 46 de ani, arma nu i-ar fi fost de folos dacă s-ar fi blocat. Până în august, 25 de mii de polițiști din toată țara vor primi pistoale noi.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: "Au mașini de ultima generație infractorii, armament de ultima generație și polițiștii noștri aveau pistoale Macarov sau Carpați din 1974 ceea ce ducea la o confruntare inegală între forțele polițienești și zona criminogenă."

De asemenea, la secțiile de poliție vor ajunge până la sfârșitul anului 6.000 de autospeciale noi. Câteva sute deja pot fi văzute pe străzi.

Pe lângă asta, polițiștii vor primi și alte dotări, cum ar fi de exemplu, căști de protecție cu vizor sau dispozitive de blocare a autotursmelor urmărite în trafic. În plus, agenții vor fi dotați și cu veste antiglonț, maieuri de protecție, dar și 6.000 de camere de tip body-cam.


VIDEO PROTVPLUS.RO