170 de ani de la naşterea lui Eminescu. Astăzi sărbătorim Ziua Culturii Naționale

mihai eminescu

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită miercuri, când se împlinesc 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat că autorităţile locale din întreaga ţară vor organiza simultan evenimente miercuri, la ora 18,00.

"În acest an, am iniţiat o acţiune unitară, aşadar, la ora 18,00, va fi aprinsă flacăra culturii, simbolic, pentru că vor avea loc acţiuni simultan în aproape toate oraşele ţării", a precizat Gheorghiu.

În cadrul evenimentelor, va fi citit şi un mesaj special: "Cultura se clădeşte zi de zi, câte puţin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură, să reaprindem această flacără, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura este moştenirea socială pe care o oferim copiilor noştri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni".

„Sincroniile europene ale culturii române”, în Sala Mare a Ateneului Român

 

Citește și
Lacul cu Nuferi
Celebrul Lac cu Nuferi, care l-a inspirat pe Eminescu, zace în paragină. Ce spun autoritățile

Academia Română organizează sesiunea festivă "Sincroniile europene ale culturii române". Evenimentul se va desfăşura în Sala Mare a Ateneului Român începând cu ora 11,00 şi va fi moderat de academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Conform unui comunicat transmis Agerpres, preşedintele Klaus Iohannis va transmite un cuvânt de salut, iar în debutul evenimentului vor rosti mesaje Patriarhul Daniel, Monica Anisie - ministrul Educaţiei şi Bogdan Gheorghiu - ministrul Culturii.

În cadrul sesiunii, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, va susţine prelegerea intitulată "Naţionali cu faţa spre universalitate", academicianul Nicolae Breban va vorbi despre "Existenţa prin cultură", iar academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al forului, "Despre o sincronie europeană a vechii culturi româneşti".

Manifestarea se va încheia cu un moment eminescian susţinut de actorul Dorel Vişan.

Expoziţia foto-documentară "Eminescu 170", în foaierul Ateneului Român

 

În foaierul Ateneului Român va fi organizată expoziţia foto-documentară "Eminescu 170", realizată de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi vor fi prezentate trei colecţii de carte ale Academiei Române: "Civilizaţia românească", "Basarabica" şi "Izvoare privind istoria românilor" - Seria "Hurmuzaki".

Sesiunea festivă din 15 ianuarie este organizată de Academia Română în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Filarmonica Română şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, sub egida Primăriei Municipiului Bucureşti.

Expoziţie documentară, tot la Ateneu

 

Expoziţia documentară intitulată "Floarea cuvintelor: limba română în comori literare şi bibliofile din patrimoniul Bibliotecii Naţionale a României" va fi organizată miercuri, de Ziua Culturii Naţionale, în foaierul Ateneului Român.

Evenimentul, organizat de Biblioteca Naţională a României, cu sprijinul Ministerului Culturii, îşi propune să pună în lumină specificul cultural românesc, reflectat în pagini de carte din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale, care constituie mărturii ale evoluţiei culturii scrise în ţara noastră şi au o mare însemnătate pentru formarea limbii române literare, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

Structurată în trei secţiuni tematice, expoziţia reuneşte o serie de reproduceri după documente valoroase din cadrul fondului de carte românească veche şi rară, reliefând momente de referinţă ale istoriei tiparului în limba noastră, aspecte privind afirmarea identităţii lingvistice şi, nu în ultimul rând, importanţa culturală a scrierilor autohtone.

Slujbă de pomenire, la Cimitirul Bellu

 

O slujbă de pomenire va fi oficiată miercuri la Cimitirul Bellu. Între orele 8,00 şi 10,00, în capela Cimitirului Bellu va fi oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de preoţi care slujesc în cimitirele din Bucureşti, urmată de slujba Parastasului la mormântul poetului Mihai Eminescu, la ora 10,00. La finalul slujbei de pomenire, la mormântul poetului va fi depusă o coroană de flori din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La ora 10,30, în Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, se va săvârşi slujba Parastasului pentru cinstirea memoriei sale.

Emisiunea de mărci poştale "Cupluri celebre. Poezia dragostei"

 

Romfilatelia introduce în circulaţie miercuri emisiunea de mărci poştale "Cupluri celebre. Poezia dragostei", pentru a marca Ziua Culturii Naţionale.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, pe timbrele cu valoarea de 5 lei şi respectiv 11,50 lei sunt reproduse în prim plan portretele îndrăgostiţilor Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Aceste portrete, individual evidenţiate în compoziţia grafică a timbrelor, sunt acompaniate de sufletul pereche, prezentat în oglindă în varianta alb-negru.

Pe coliţa nedantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 28,50 lei, se regăseşte timbrul ce ilustrează ambele jumătăţi ale acestei romantice iubiri împreună cu poezia "Dormi" de Mihai Eminescu şi o ilustraţie simbol a celor doi îndrăgostiţi realizată de Ligia Macovei.

Emisiunea de mărci poştale "Cupluri celebre. Poezia dragostei" va fi disponibilă de miercuri în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.

Aceasta este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă şi coliţa nedantelată.

Tururi ghidate gratuite, la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti

 

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti organizează pe 15 ianuarie tururi ghidate gratuite, oferite celor care vor să afle cum arată şi cum funcţionează cel mai mare teatru din S-E Europei, cu cele şapte săli ale sale, cu numeroase spaţii expoziţionale, o librărie şi mai multe foaiere în care publicul poate consulta panourile interactive cu programul şi ofertele culturale din perioada următoare.

''Tururile vă vor purta prin culisele teatrului, în spatele scenelor, în zona atelierelor de costume şi decoruri, pe la cabinele actorilor, iar colegul nostru, Ionuţ Corpaci, cunoscut deja pentru pasiunea cu care îşi exercită voluntar rolul de ghid ad-hoc, le va depăna celor prezenţi, aşa cum face de câţiva ani încoace, în fiecare zi de luni, poveşti despre istoria de 168 de ani a instituţiei Teatrului Naţional sau despre cei 47 de ani ai clădirii de azi din Piaţa Universităţii'', precizează TNB.

Nu în ultimul rând, participanţii la tururile ghidate vor avea ocazia să admire panorama Bucureştiului de pe acoperişul clădirii. La final, o fotografie de grup realizată în foaierul Sălii Mari va fi postată pe pagina de Facebook a teatrului.

Punctul de întâlnire pentru fiecare din cele trei tururi ghidate organizate la orele 14,00, 15,30 şi, respectiv, 17,00 este Foaierul Sălii Mari a TNB, în dreptul Casei de bilete.

Vizite ghidate gratuite în colecţiile ştiinţifice ale Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"

 

Bucureştenii sunt invitaţi să participe, miercuri, şi la vizite ghidate gratuite în colecţiile ştiinţifice ale Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Potrivit unui comunicat de presă, de Ziua Colecţiilor Deschise la Antipa publicul va avea acces gratuit atât în expoziţia permanentă, cât şi în noua expoziţie temporară de reptile vii, deschisă în Sala Multimedia de la parterul muzeului.

De asemenea, vizitatorii vor avea posibilitatea să admire comori de patrimoniu care nu se regăsesc în expunerea permanentă a muzeului şi care fac din Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" un adevărat "jurnal" al biodiversităţii planetei, reprezentând cea mai importantă sursă de documentare pentru cercetarea zoologică românească.

Vizitele gratuite au loc după următorul program: 11,00 şi 13,00 - în colecţia de păsări, 11,00 şi 15,00 - în colecţia de fluturi, 12,00 şi 14,00 - în colecţiile de reptile şi amfibieni, 13,00 şi 16,00 - în colecţia de mamifere.

Participarea este gratuită, iar înscrierea se face prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/, în limita a 15 locuri/grup. Accesul publicului în muzeu va fi între orele 10,00 şi 18,00 (ultimul vizitator va intra la ora 17,00).

Acces gratuit în toate expozițiile, la Muzeul Municipiului Bucureşti

 

Muzeul Municipiului Bucureşti oferă acces gratuit publicului în toate expoziţiile deschise în prezent, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Pot fi vizionate numeroase proiecte expoziţionale aflate la Palatul Suţu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Nicolae Minovici, Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Muzeul George Severeanu, Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck.

Citește și...
Cum poate fi vizionată gratuit prima operă rock din România bazată pe opera lui Eminescu, ”Luceafărul”
Cum poate fi vizionată gratuit prima operă rock din România bazată pe opera lui Eminescu, ”Luceafărul”

Unul dintre cei mai apreciați artiști din muzica underground românească, Adrian Tăbăcaru, celebrează împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu prin lansarea operei rock ”Lucifer”.

Celebrul Lac cu Nuferi, care l-a inspirat pe Eminescu, zace în paragină. Ce spun autoritățile
Celebrul Lac cu Nuferi, care l-a inspirat pe Eminescu, zace în paragină. Ce spun autoritățile

Unul dintre puţinele obiective din judeţul Botoşani care ar putea atrage vizitatori a devenit un loc neîngrijit şi plin de stufăriş şi mătasea-broaştei.

Papa Francisc a citat din Eminescu, la Iași:
Papa Francisc a citat din Eminescu, la Iași: "Fiii tăi trăiască numai în frăţie"

Papa Francisc le-a mulţumit sâmbătă, pelerinilor adunaţi în faţa Palatului Culturii din Iaşi, pentru primirea călduroasă, citând din Mihai Eminescu, invocând valorile şi importanţa familiei.

Recomandări
Surse: Coaliția de guvernare le propune profesorilor o majorare salarială de 25-30%, începând de anul acesta
Surse: Coaliția de guvernare le propune profesorilor o majorare salarială de 25-30%, începând de anul acesta

Surse politice au precizat pentru Știrile Pro TV că liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au căzut de acord să le propună sindicatelor din Educație o majorare salarială de 25-30%, începând cu de anul acesta, în raport cu salariul minim.  

Scandal în Parlament. Deputații USR au adus pancartele profesorilor greviști. Deputat PNL: Aveți aceleași mesaje ca AUR
Scandal în Parlament. Deputații USR au adus pancartele profesorilor greviști. Deputat PNL: Aveți aceleași mesaje ca AUR

Deputaţii USR au venit, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu pancarte pe care erau scrise mesaje în care arătau că sunt de acord cu greva profesorilor, ceea ce a provocat un schimb de replici între parlamentarii Opoziţiei şi cei ai Puterii.

Grevă în Educație. Surse: Ce au discutat Klaus Iohannis și liderii PSD-PNL la Cotroceni pentru rezolvarea crizei
Grevă în Educație. Surse: Ce au discutat Klaus Iohannis și liderii PSD-PNL la Cotroceni pentru rezolvarea crizei

Președintele Klaus Iohannis a discutat la Cotroceni cu liderii PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, și ministrul Educației, Ligia Deca despre criza din sistemul de învățământ, provocată de greva sindicatelor.