Tehnologia prin care putem avea o coroană dentară sau fațete într-o singură vizită la stomatolog

Ultima actualizare: 12-11-2020 14:16
Advertorial Dr. Leahu

Vizitele la medicul stomatolog sunt inevitabile pe tot parcursul vieții, dar mulți dintre noi le amânăm pentru că ne este teamă sau pentru că nu avem timp pentru o lucrare de amploare.

Ce-ați spune, însă, dacă mergeți la stomatolog pentru înlocuirea unui dinte sau pentru montarea de fațete și plecați cu ele în câteva ore? Acest lucru este posibil, datorită noilor tehnologii și materiale folosite în medicina dentară care ușurează și, mai ales, scurtează procedurie prin care trece pacientul care vrea să rezolve o problemă stomatologică.

Vorbim despre tehnologia CEREC Cad/Cam, care reprezintă cea mai modernă și mai precisă metodă de restaurare dentară la nivel mondial. Acest sistem inovator se bazează pe o cameră video performantă care realizează designului computerizat al dinților, care transmite apoi informaţia aparatului de frezare, care va realiza rapid şi precis lucrarea de care este nevoie. Totul în aproximativ o oră.

Cum se folosește tehnologia CEREC Cad/Cam

 

”Avem o cameră intraorală, cu ajutorul căreia realizăm această amprentă digitală, adică pur și simplu plimbăm acea cameră de-a lungul arcadelor dentare și obținem exact ceea ce avem noi nevoie pentru a putea începe realizarea dinților pacienților. Pacientul este acolo, vede exact care va fi forma dinților, cum vor arăta, și atunci este foarte ușor să-l mulțumim pe pacient și să obținem un rezultat bun, estetic și într-un timp cât se poate de scurt”, explică dr. Diana Andrei, medic stomatolog specialist în tehnologia CEREC Cad/Cam în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Potrivit medicului stomatolog Ionuț Leahu, această tehnologie este cu atât mai necesară în contextul pandemiei, pentru că limitează numărul de vizite la cabinetul stomatologic și contactul cu oamenii.

Pacientul este gata în două zile, în aceeași zi primeste coroana și fațetele pe dinții șlefuiți, totul se întâmplă într-un timp foarte scurt și într-un cadru foarte restrâns și controlat”, spune Dr. Leahu.

Coroana sau fațetele dentare pot fi imediat inserate, utilizând aceeași metodă ca în cazul celor tradiționale. Această tehnică reduce timpul considerabil și permite realizarea acestui tip de tratament într-o singură vizită la stomatolog.

Și pentru că sănătatea orală este foarte importantă pentru sănătatea întregului corp, înainte de montarea unor fațete pe dinți cu scop estetic, trebuie rezolvate problemele medicale.

Există situații în care pacientul poate primi și tratament cu ajutorul fațetelor. Dacă avem un pacient cu o mușcătură corectă, avem niște dinți ușor înghesuiți sau ușor spațiați și să nu fie necesară aplicarea unui aparat ortodontic, atunci vom putea rezolva din prima aspectul dinților cu ajutorul fațetelor. Fațetele ne ajută să avem o culaore mai deschisă, să avem o formă diferită a dintelui, putem să apropirm dinții între ei, putem să îi aliniem pe cei ușor înghesuiți. Fațetele nu au doar scop estetic, de multe ori ele ne ajută și în scop funcțional, deci au dublu rol”, spune dr. Diana Andrei.

Cum se aplică și cum se îngrijesc fațetele

 

Există prejudecata potrivit căreia înainte de aplicarea fațetelor, dinții sănătoși sunt șlefuiți prea mult, ceea ce favorizează ulterior apariția cariilor sau apariția altor probleme de sănătate. Medicii specialiști asigură că tehnica aplicării fațetelor și materialele folosite sunt cât se poate de sigure pentru dinții naturali.

”Când preparăm dintele, noi vrem să luăm foarte puțin din el, dar acest lucru se întâmplă dacă pacientul are dinții aliniați. De aceea, la unii pacienți pregătim dinții dinainte cu un aparat dentar. Dacă dinții sunt perfect aliniați, luăm 0,1-0,2 mm, pentru că ne dorim ca substratul să fie cât mai mult”, spune dr. Diana Andrei.

”Scanarea se face digital, șlefuirea fațetelor se face de către un robot care are o precizie maximă, iar produsul finit trebuie să fie dintr-un material care să fie foarte bine compatibil cu ce a mai rămas din dintele natural. Și acel material este doar ceramica integrală, care poate să se lipească chimic de dinte. Este o diferență între adeziunea mecanică și cea chimică, unde face corp comun cu dintele. O mare problemă în ultimii ani a fost utilizarea zirconiului, care este un metal, iar fațetele trebuie făcute mai groase, nu se lipește chimic și se pot desprinde”, explică Dr. Ionuț Leahu.

Îngrijirea fațetelor se face la fel ca și în cazul dinților naturali.

Fațetele nu se pătează și se îngrijesc la fel cum o facem cu dinții naturali. Prin periaj corect dimineața și seara cel puțin, trebuie să folosim ață dentară, duș bucal, clătiri cu apă de gură, deci nu avem nevoie de o îngrijire specială. Dar este nevoie să venim la un control la șase luni. Se poate face și detartaj pe fațete”, a mai spus dr. Diana Andrei.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO