Proceduri minim invazive în chirurgia cardiovasculară. Premierele mondiale ale chirurgilor români
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar instruirea medicilor în folosirea celor mai noi proceduri medicale din domeniul cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare este obligatorie pentru salvarea cât mai multor vieți.
România are unii dintre cei mai buni specialiști în chirurgia cardiovasculară și endovasculară, iar participarea lor la congrese de specialitate și pregătirea continuă în cele mai noi metode și tehnologii din domeniu îi face și mai buni.
Societatea Română de Chirurgie Endovasculara și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în parteneriat cu alte instituții din domeniu, organizează congresul East Meets West 2019, care îi aduce la Bucuresti pe cei mai importanți specialiști în chirurgia cardiovasculară.
Scopul este acela de a crea în România un nucleu de specialiști cardiovasculari care să fie în permanentă legătură cu omologii lor europeni și din America de Nord.
“Din păcate, atenția pe care o acordă reponsabilii actuali din sănătate bolilor cardiovasculare este mult sub necesarul populației din România, atât pe plan educațional cât și pe plan financiar. Astfel, acest congres are rolul de a aduce mai aproape starea de normalitate care există de mult în domeniul sanitar în celelalte țări din UE, către specialiștii și pacienții din țara noastră”, explică conf. univ. dr. Horațiu Moldovan, vicepreședintele Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară.
Congresul se axează pe trecerea în revistă a celor mai noi tehnici minim invazive din domeniu, respectiv operații valvulare endoscopice și robotice, implantare de valve transcateter, prezentarea celor mai noi endoproteze folosite în bolile aortice, dar și workshopuri de formare în domeniu pentru tinerii medici specialiști.
Premiere mondiale ale chirurgiei cardiovasculare din România
“Este un moment știintific deosebit, în care medicii români pot întâlni pentru câteva zile la București specialiști internaționali de prestigiu care prezintă împreună cu lideri de opinie din domeniu din România. Fiind un eveniment susținut de Societatea Internațională de profil, practic medicii noștri au privilegiul de a participa la București la o manifestare de acelasi nivel științific ca un congres european sau nord american”, spune conf. dr. Victor Costache, președintele SRCET.
Programul de chirurgie cardiovasculară minim invazivă a demarat la Sibiu în 2015 și este în continuare singurul program de acest fel din Transilvania. Cu alte cuvinte, în momentul de față, toți pacienții care necesită o intervenție valvulară în Sibiu beneficiază de aceste metode minim invazive de ultimă generație, atât de benefice.
Echipa de chirurgie cardiovasculară minim invazivă a avut operații în premieră multiple, iar specialiștii din România fac în țară intervenții de excepție pentru care în alte părți se trimit pacienți în străinătate.
Printre premierele reușite de de chirurgii cardiovasculari se numără primul caz mondial de înlocuire endoscopică a valvei mitrale cu tehnologia RAM (de sutură automată), primul caz din Europa de înlocuire endoscopică a valvei aortice cu tehnologia RAM (de sutura automată) sau primul caz din lume de retur venos pulmonar parțial anormal tratat minim invaziv - endoscopic la o sportivă de performanță.
Totodată, chirurgii români au reușit să opereze și primul caz din România de endocardită mitrală la o pacientă în șoc cardiogen tratat minim invaziv – endoscopic, dar și prima plastie mitrală endoscopică cu ajutorul dispozitivului de ultimă generație Memo 4D - în premieră pentru Europa de Est. De asemenea, mulți copii sau sportivi de performanță au fost tratați, în premieră, prin metode minim invazive, care le-au permis ulterior să-și desfășoare viața normal.
East Meets West 2019 este organizat de Societatea Română de Chirurgie Endovasculară și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în parteneriat științific cu Societatea Internationala a Specialiștilor EndoVasculari, Academia de Știinte Medicale, Fundația Hasso Platner și Facultatea de Medicină din cadrul Universității Titu Maiorescu București și se va desfășura la București, în perioada 26-28 septembrie 2019. Mai multe detalii despre program și înscrieri găsiți pe pagina www.srcet.ro.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.