(P) Tot ce știai despre alunecările de teren și ar putea fi complet greșit. Cum te aperi de dezastrele naturale

Ultima actualizare: 18-04-2022 12:56
alunecare de teren
Profimedia

Când evaluează riscurile la care pot fi supuși de-a lungul vieții, românii pun pe primul loc incendiile din propriile locuințe.

E plauzibil, dacă te gândești cât de ușor poate fi lăsat focul nesupravegheat. Alunecările de teren sunt în coada listei, iar explicația generală e că rar pot fi influențate de oameni. Oare?

De la înălțimea unui bloc-turn cu 12 etaje, cu greu te poți gândi că vei fi afectat de o calamitate naturală. În realitate, dacă vorbim de alunecările de teren, cu cât ești mai sus, cu atât mai dureroasă va fi călătoria până jos. Astea sunt legile gravitației. Totuși, nu-ți spunem că ar trebui să te muți la parter, ci să cauți cele mai bune soluții pentru a te pune la adăpost în caz de dezastru natural.

Te-am speriat? Nu asta ne-a fost intenția, dar haide să dăm cărțile pe față!

Alunecarea de teren este una dintre cele mai probabile catastrofe atribuite naturii, pentru care au fost create instrumente de protecție. Se prea poate să fi auzit deja de cutremur și inundații. Le punem, deocamdată, deoparte pentru că trebuie să știi că cea mai bună asigurare în fața unei alunecări de teren este să cumperi o locuință într-o zonă sigură din punct de vedere geologic.

În ultimii 30 de ani, prea multe locuințe au fost ridicate pe terenuri instabile sau în locuri care nu au beneficiat de suficiente expertize geologice, cum prevede legea. Înainte de a face o achiziție, solicită autorității locale informații referitoare la stabilitatea solului pe care se află imobilul în care vrei să te muți și, eventual, date clare despre autorizațiile solicitate de dezvoltatorul imobiliar. Studiile realizate la nivelul structurii solului sunt capabile să identifice și să evalueze la timp potențialele riscuri de producere a unor alunecări de teren pe o suprafață dată.

Pentru toate celelalte riscuri care nu pot fi anticipate... există asigurarea obligatorie pentru locuințe.

De ce să-ți asiguri locuința împotriva unei alunecări de teren

 

Alunecarea de teren este unul dintre cele trei riscuri majore asigurate prin PAD – polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Prin polița PAD, gestionată de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a cutremurelor, inundațiilor și alunerărilor de teren, ca efect direct sau indirect al acestora. A, și încă ceva: polița e OBLIGATORIE! Dar precis știai deja asta.

De cele mai multe ori ne place să dăm vina pe natură când ne fuge pământul de sub picioare. Forța ei distructivă acționează nemilos fiindcă... „are ceva împotriva noastră”. Nu-i chiar așa. Haide să ajungem la rădăcina problemei! Natura nu VREA să ne facă rău, deși o face adesea. Dacă alunecarea de teren ar fi o persoană, ea s-ar simți lezată în fața acestei acuzații. Paidromania.ro și-a imaginat ce ar putea spune această forță a naturii dacă ar ajunge în fața unui psiholog. Vezi VIDEO-ul de mai jos!

Ai urmărit clipul? N-a fost prea plăcut, nu? A arătat cu degetul spre tine.

Ce trebuie să reții de aici? În primul rând că cele mai multe dezastre naturale sunt consecința acțiunii omului asupra mediului în care trăiește. Cu excepția cazului în care nu este efectul unei erori tehnice de proiectare (deci, tot atribuită omului), alunecarea de teren survine ca urmare a stilului nostru de viață.

De fapt, nici nu contează cine e vinovatul aici! Important este ca tu să știi cum să te protejezi în fața acestei amenințări. Și nu mai da vina pe natură! Ea nu ne datorează nimic. Noi, însă, da.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO