(P) Programul demarat de Institutul Fundeni, Asociatia Daruieste Viata si GDF SUEZ Energy Romania

04-11-2013 21:00


Energie pentru o sansa la viata

Institutul Clinic Fundeni, Asociatia Daruieste Viata si GDF SUEZ Energy Romania demareaza programul "Energie pentru o sansa la viata".

Programul "Energie pentru o sansa la viata" vizeaza crearea unui centru regional de diagnosticare in profunzime a cancerului de sange la copii si adulti in cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Programul are durata de un an si implica o contributie financiara de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy Romania.

"Energie pentru o sansa la viata" are drept obiectiv imbunatatirea indicatorilor de supravietuire in bolile hemato-oncologice la copii si adulti, respectiv cresterea ratei de supravietuire de la 50% la 80%.

In cadrul proiectului va fi sustinut financiar Programul de Diagnostic si Tratament al pacientilor cu leucemii acute si alte tipuri de cancer limfatic, respectiv dezvoltarea infrastructurii de diagnostic prin achizitionarea a doua echipamente performante care vor ajuta la o mai buna diagnosticare si monitorizare a cancerelor de sange.

Astfel, laboratoarele de Citogenetica si de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni vor fi dotate cu doua echipamente moderne: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux. In Romania, in lipsa unui registru national al bolnavilor de cancer, numarul copiilor (leucemie sau alte cancere limfatice) bolnavi de cancer de sange este estimat la circa 5000, iar anual se inregistreaza alte 500 de cazuri noi.

"Demararea acestui proiect reprezinta una dintre realizarile anului 2013 ale Institutului Clinic Fundeni. Investitia este una extrem de importanta si va contribui major in viitor la managementul afectiunilor hemato-oncologice in cadrul institutului, totul in beneficiul pacientilor care se confrunta cu astfel de probleme. Anuntul demararii proiectului ,,Energie pentru o sansa la viata’’ face parte din manifestarile organizate in cadrul Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2013 si sta sub mesajul acestora - „Iubeste viata”, cuvinte care ne definesc si in care credem. Iubind viata, daruiesti viata!”, a declarat doctor Carmen Orban, Manager al Institutului Clinic Fundeni.

"Acest proiect ajuta Institutul Clinic Fundeni din mai multe puncte de vedere: pe de o parte va creste numarul de analize realizate in laboratoare de Citogenetica si Imunofenotipare ale Institutului nostru, analize efectuate pentru diagnosticarea si monitorizarea pacientilor cu boli hemato-oncologice. Daca in prezent sunt efectuate in medie anual 700 numar de analize, in urma achizitionarii celor 2 echipamente vor putea fi realizate anual aproximativ 2500 analize, avand in vedere existenta unui personal cu inalta calificare in cadrul institutului nostru. Pe de alta parte, aceste echipamente cresc determinarea cu acuratete a bolii minime reziduale, ceea ce va permite aplicarea tintita a protocoalelor de tratament modern cu modelarea dozelor de citostatice si, in cazuri bine selectate, efectuarea transplantului medular”, a declarat conferentiar doctor Daniel Coriu, Sef Clinica Hematologie si Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.

"Am ales sa sustinem proiectul „Energie pentru o sansa la viata” pentru ca sanatatea este un element indispensabil al prosperitatii unei tari si o conditie pentru o dezvoltare sustinuta in viitor. Institutul Fundeni este astazi o referinta de profesionalism in domeniul medical, iar investitia in aceste echipamente medicale va pune si mai bine in valoare priceperea si dedicarea echipei de specialisti, contribuind la imbunatatirea actului medical de care vor beneficia pacientii.”, a declarat Eric Stab, Presedinte Director General GDF SUEZ Energy Romania.

"La acest moment, lipsa facilitatilor pentru un diagnostic si un tratament corect face ca sansa la viata a pacientilor cu leucemie si alte tipuri de cancer de sange sa scada. La inceputul anului 2013, am dat in folosinta un compartiment nou de transplant pentru copiii, cu 6 camere sterile in cadrul Institutului Clinic Fundeni. La acestea s-au adaugat 4 camere sterile si modernizarea compartimentului de transplant adulti. Acest proiect, pe langa altele realizate de noi, in valoare de peste 2 milioane de euro au fost posibile cu implicarea companiilor si a oamenilor de bine din Romania. Implicarea GDF SUEZ Energy Romania inseamna nu doar cresterea sansei la viata pentru pacientii bolnavi de cancer ci si speranta noastra ca vom ajunge din urma statisticile pozitive internationale”, a declarat Carmen Uscatu, Presedintele Asociatiei Daruieste Viata.

Institutul Clinic Fundeni a fost fondat in anul 1959 și are o veche traditie in patologia dificila cardio-vasculara, hepatica, renala, digestiva, hematologica. Centrul de Hematologie si Transplant Medular este cea mai veche si cea mai mare unitate medicala cu acest profil din Romania.

Multe dintre realizarile Institutului Clinic Fundeni sunt, in acelasi timp, rezultatul colaborarii cu alte institutii medicale din Romania si din strainatate, cu asociatii si fundatii. Anual in Institutul Clinic Fundeni se interneaza peste 100.000 de persoane, se efectueaza peste 300.000 de consultatii si 6.000.000 analize si investigatii.

Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013, devenite deja o traditie si derulate sub deviza „Iubeste viata!” au cuprins simpozioane stiintifice, deschiderea oficiala, conferinta de presa, acordarea de distincții si lansarea de carte “Marius Barnard – Momente-cheie dintr-o viata in slujba binelui”.

Un alt moment special l-a constituit concertul ”Sunet pentru suflet” susținut de Nicolae Voiculeț pentru pacientii si personalul de la I.C. Fundeni. Demararea proiectului ,,Energie pentru o sansa la viata’’ incheie sirul de evenimente derulate sub egida Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013 si reprezinta una dintre investitiile necesare imbunatatirii accesului la servicii medicale performante pentru pacientii cu afectiuni hemato-oncologice.

Grupul GDF SUEZ este prezent in Romania in trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate si servicii energetice si de mediu.

Filiala cea mai importanta a Grupului, GDF SUEZ Energy Romania, este activa in domeniile: furnizare de gaze naturale si electricitate, distributie de gaze naturale, productie de electricitate si servicii energetice.

GDF SUEZ Energy Romania dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienti, gestioneaza o retea de distributie de 17.000 km si are aproximativ 4000 de angajati. Energie pentru fapte bune este platforma de responsabilitate sociala a GDF SUEZ Energy Romania si reuneste toate proiectele de implicare in viata comunitatii derulate de catre companie.

Asociatia Daruieste Viata a fost infiintata in iunie 2012 cu scopul de a continua, intr-o maniera profesionista, demersurile de aparare a drepturilor pacientilor si de implicare in proiecte de strangere de fonduri menite sa aduca un real progres in tratamentul pacientilor din sistemul medical de stat romanesc incepute de membrii asociatiei, inca din anul 2009, in regim de voluntariat in cadrul altor asociatii.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO