(P) Primii 3 ani de viață sunt esențiali pentru crearea unui sistem imunitar puternic al copilului

Data publicarii: 30-05-2018 05:26

Sistemul imunitar știe cum să lupte cu diverșii agenți infecțioși din mediu, dar cum facem cu un mecanism care încă nu a fost expus la astfel de factori, cum ar fi organismul copiilor în primii 3 ani de viață.

Pentru a pregăti sistemul imunitar al copiilor să se descurce în medii noi, primul și cel mai important pas este atenția pentru o alimentație corectă care să integreze și prebioitce și vitaminele A, C și D. Despre o astfel de pregătire discutăm și noi mai jos cu Asist. Univ. Dr. Alice Azoicăi, medic specialist pediatru, cu supraspecializare în alergologie și imunologie clinică pediatrică.

1. De ce este sistemul imunitar mai fragil în primii ani de viață și cum putem întări imunitatea copiilor de 1-3 ani?

Dr. Alice Azoicăi: La naştere, sistemul imunitar este slab dezvoltat, fiindcă organismul bebeluşului nu a fost expus microbilor, iar sistemul imunitar nu are suficiente celulele specializate pentru contactul cu factorii infecțioși. Astfel, vorbim de o fragilitate a sistemului imunitar care ar trebui să fie motiv principal de preocupare pentru părinţi, ei fiind responsabili să prevină îmbolnăvirile, dar și să asigure creşterea copilului în mod sănătos, astfel încât sistemul său imunitar să fie pregătit să lupte cu microbii şi să vindece întreg corpul. Cea mai bună perioadă în care părinții pot face asta este în perioada 1-3 ani, pentru că atunci se produc o serie de modificări în sistemul imunitar al copiilor, cum ar fi chiar faptul că anumiţi anticorpi sunt preluaţi din exterior.

2. Care sunt cei mai importanți primi pași pentru a dezvolta un sistem imunitar cât mai puternic pentru copii în primii 3 ani de viață, pentru a crea o fundație cât mai puternică?

Dr. Alice Azoicăi: Primii 3 ani de viață constituie perioada în care copilul are cele mai importante achiziții în dezvoltare (neuro-motorii, nutriționale, de limbaj), precum și momentul în care se clădește imunitatea pentru mai tarziu, astfel că părinții trebuie să acorde o atenție aparte următorilor pași:

- somnul influenţează imunitatea copiilor, fiindcă permite conservarea energiei şi refacerea ţesuturilor afectate de virusuri sau bacterii.

- prin expunerea mai mare la mediul înconjurător, părinții antrenează sistemul imunitar al copiilor, contribuind astfel la dezvoltarea imunității pe termen lung şi prin reducerea riscului apariţiei sensibilităţilor.

- o alimentație sănătoasă. Nevoile nutriţionale ale copiilor în perioada 1-3 ani sunt diferite faţă de cele din primul an de viaţă, ele fiind influenţate de ritmul rapid în care organele, ţesuturile şi celulele din organismul unui copil se dezvoltă. Pentru a satisface nevoile nutriţionale ale copiilor mici e nevoie de o alimentație cu vitamine şi minerale, acizi graşi şi prebiotice, și foarte importantă este și varietatea alimentelor pe care le oferim copiilor, obişnuiţi deja cu diversificarea hranei.

3. Ați menționat, pe lângă vitamine și minerale și prebioticele. Ce sunt acestea și cum pot să reducă nivelul de infecții și gripă în rândul copiilor?

Dr. Alice Azoicăi: Prebioticele sunt fibre nedigerabile, care se găsesc în fructele și legumele crude, dar și în cerealele integrale, și care absorb apa din intestin, ușurând astfel tranzitul intestinal și prevenind constipația. Prebioticele favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice organismului de la nivelul colonului. În plus, ele permit creșterea absorbției de minerale, precum calciu și magneziu, și stimuleaza sistemul imunitar prin asigurarea unui mediu optim pentru dezvoltarea si activitatea miliardelor de bacterii ce formează microflora intestinală normală a intestinului.

Când vorbim de vitamine, există câteva care contribuie la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar, după cum urmează :

- vitamina A contribuie la menținerea sănătății pielii, care joacă rol de barieră pentru bacterii. De asemenea, are un rol bine dovedit în protecția antiinfecțioasă la nivelul mucoaselor.

- vitamina D are rol proimunitar, fiind foarte importantă în procesul formării oaselor şi reglarea metabolismului, dar şi pentru funcționarea normală a sistemului muscular şi osos.

- vitamina C este esențială pentru sistemul imunitar, ajută la stimularea producției de anticorpi și a substanțelor utile pentru neutralizarea microbilor, având un rol vital în apărarea antiinfecțioasă.

4. Cum ar trebui să arate planul de nutriție al copiilor în primii ani de viață ca să aibă un sistem imunitar cât mai puternic?

Dr. Alice Azoicăi: Alimentația diversificată corectă este baza tuturor intervențiilor nutriționale de mai târziu, astfel că părinților le este recomandat să urmeaze calendarul diversificării, cât și recomandările privind alimentele benefice pentru primii 3 ani de viață ai copilului.

Laptele de vacă introdus precoce nu corespunde acestor cerințe, fiind greu de metabolizat la nivel renal, având un conținut crescut de fosfor și scăzut de calciu și fier, și poate cauza uneori alergii digestive care au ca rezultat un sindrom de malabsorbție.

Atunci când laptele matern nu mai poate fi disponibil, formulele de lapte de creștere adaptate vârstei constituie varianta ideală de alimentație, mai ales cele care au o compoziție adecvată necesarului nutrițional al copiilor de 1-3 ani. Astfel, formulele de lapte care au adaosurile de vitamine A, C și D, vitamine cu rol pro-imunitar, minerale și prebiotice sunt alegerea cea mai bună pentru părinții care vor să opteze pentru o alimentație cu lapte de creștere

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO