(P) Petromidia. 40 de ani de existență. O istorie

Rafinaria Petromidia

Petromidia a devenit in cei 40 de ani de la infiitarea ei un pilon al industriei de rafinare din România, o rafinarie într-o continuă dezvoltare și un stil de viață pentru comunitatile din jur, ale caror activitati depind intr-o mare masura de ea.

În 1976 au început lucrările de consolidare a terenului, fiind recuperate 40 de hectare de teren din Marea Neagră.

Astazi este cea mai mare rafinarie din țară și una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei, activitatea acesteia are un impact de proporții atât pe plan local, în Dobrogea, cât și la nivel național și regional.

Fiind poziționată strategic, pe malul Mării Negre, în Năvodari, la 20 km spre nord de Portul Constanța, ea face legătura între activitățile comerciale și de aprovizionare și cele de distribuție a carburanților prin intermediul stațiilor Rompetrol din România, Moldova, Bulgaria și Georgia.

Întrucât rafinăria dispune de propriului terminal maritim, România poate deveni un centru de energie, o platformă între resursele naturale din Asia de unde este adus titeiul și cererea din Europa de produse petroliere.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cel mai important proiect tehnologic, cu un impact major in dezvoltarea activitatilor si obtinerea rezultatelor de astazi a fost programul de modernizare și creștere a capacității de rafinare până la 5 milioane de tone pe an, desfășurat între 2008 – 2012, in plina criza economica. Pe plan european, in acea perioada multe rafinarii isi reduceau sau inchideau operatiunile, industria de rafinare fiind printre cele mai afectate.

Obiectivele programului de investitii de la Petromidia includeau creșterea capacității operaționale, respectarea standardelor UE și românești de protectie a mediului, creșterea producției de motorină și creșterea disponibilității mecanice și a fiabilității rafinăriei.

Evolutia rafinariei a avut loc treptat si constant incepand cu anul 2000, reusind mereu sa aduca valoarea adaugata prin proiecte inovative, o trecere rapida la produse de calitate Euro 5, eficiența energetică, dezvoltarea tehnologică, dar si o viziune de dezvoltare pe termen lung.

După recordul de 5 milioane de tone de materii prime prelucrate in 2014, compania a continuat sa obtina an de an rezultatele operaționale si financiare pozitive. Anul acesta, rafinaria estimeaza o cantitate de 5,6 milioane tone materie primă procesata, din care se vor obține 5,3 tone produse petroliere, 83% reprezentând carburanți auto. În luna octombrie s-a atins un nivel record de procesare în istoria de 41 de ani a rafinăriei: 18.000 de tone/zi materii prime procesate, in timp ce rafinaria Vega si divizia de petrochimie au procesat în octombrie un volum total de materii prime de 60.000 de tone, fiind recorduri istorice pentru cele două unități de producție.

Rafinaria Vega este a doua rafinarie a grupului KMG International, care opereaza in deplina sinergie cu Petromidia care ii furnizeaza 100% materiile prime. Este unic producator local de bitum si solventi. De Petromidia depinde si singura divizie de petrochimie din Romania.

Insa acești indicatori nu se datoreaza doar investițiilor și ambițiilor companiei. Astfel de rezultate nu pot fi obținute în lipsa unor specialiști dedicați dezvoltării platformei care a devenit pe parcursul anilor un element de stabilitate în regiune. Aceștia au gândit strategia pe termen lung căreia i se atribuie succesul din prezent. Echipa numără atât seniori cât și tineri care lucrează și se ajută reciproc, o parte oferind experiența acumulată, iar cealaltă energia și modul de gândire caracteristic noului, viitorului. Este fascinant de observat evoluția unei loc precum Petromidia, odată cu oamenii care au fost martorii întregii istorii de 40 de ani și cei ce vor să o continue. De ce să nu le ascultăm povestea?

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Lansarea noului Lexus LBX
(P) Lansarea noului Lexus LBX

Lansăm în România un model revoluționar marca Lexus. Noul LBX este un crossover compact, care redefinește standardele în clasa sa, oferind un echilibru perfect între exigențele vieții urbane și aventura în natură.

(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină
(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină

Acest eveniment de prestigiu își propune să reunească profesioniști medicali din întreaga țară în cadrul unor sesiuni științifice de excepție și dezbateri de ultimă oră în domeniul medical privat.

(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara
(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara

Altex, liderul pieței electro-IT din România, dă startul evenimentului devenit tradiție, Black Friday de Primavara, care începe joi, 18 aprilie.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.