(P) Cum și de ce apar pietrele la rinichi la femei?

Ultima actualizare: 26-03-2020 15:17
pietre la rinichi

Nu se cunoaște exact motivul pentru care se formează pietrele la rinichi la femei.

Majoritatea dintre acestea sunt mici și se pot elimina odată cu urina. Din păcate, unele dintre acestea rămân blocate în rinichi sau în tubul prin care urina se scurge din rinichi (ureter).

Mișcarea acestor pietre poartă numele de litiază renală, iar durerea în zona respectivă in cazul în care persistă in organism se recomandă vizita unui medic specialist. În cazul în care piatra blocată în ureter este împinsă spre vezica urinară aceasta împiedică procesul normal de a urina și se produce o durere foarte puternică, de obicei în flancurile abdomenului, iar cauza a acestei dureri este presiunea exercitată de acea piatră.

Se cunosc cazuri când a fost nevoie de intervenția chirurgicală pentru a elimina pietrele. În plus, durerea poate iradia și spre parte inferioară a abdomenului și poate fi însoțită de transpirații sau de senzația de greață. Durerea implicată de o colică renală este accentuată de tuse, strănut și chiar de respirație profundă.

În cazul în care vă știți cu probleme renale și aveți un istoric în ceea ce privește litiaza renală, trebuie să știți că Cystone previne infecțiile acute și ameliorează crizele generate de problemele pietrelor de la rinichi.

Din ce sunt formate pietrele la rinichi?

Crizele renale la femei au multe similitudini cu crizele renale de la bărbați dar sunt și anumite diferențe. În primul rând la femei, datorită fizionomiei aparatului uro-reproducător, pietrele la rinichi provoacă uneori mai puține dureri decât în cazul bărbaților.

În linii mari, majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din calciu. Însă, de obicei, cantitatea de calciu și alte substanțe chimice din urină sunt în cantități normale și la persoanele care suferă de litiază și colică renală. Uneori, diverse afecțiuni rar întâlnite pot crește nivelul unor substanțe chimice din urină, cum ar fi calciu, oxalați, acid uric și cistină care se pot acumula sub forma unor pietre. Altfel spus, consumul de alcool, alimente procesate, băuturi energizante, excesul de cafea pot produce deshidratare constantă ceea ce determină o concentrație mai mare în urină a unor substanțe chimice și tot alimentația poate schimba pH-ul urinei sau conținutul de săruri care și acesta este dăunător.

Altfel spus, calculii renali pot fi formaţi din oxalaţi de calciu, din fosfaţi de calciu sau dintr-o combinaţie a celor două. Creşterea concentraţiei de calciu în urină poate fi consecinţa deshidratării, aportului prea mare de vitamina D, unor boli precum cele renale (acidoză tubulară renală), hiperparatiroidiei (hormonii secretaţi de paratiroide reglează metabolismul calciului) sau cancerului şi medicamentelor de tipul diureticelor, antiacidelor şi steroizilor.

Care sunt primele semne de pietre la rinichi?

Atunci când pietrele de la rinichi încep să crească în volum și în consistență, durerea în zona rinichilor începe să crească exponențial și este, de cele mai multe ori, violentă sau se poate simți în fază incipientă ca o jenă lombară care iradiază în jos, spre fosa iliacă, hipogastru, labii mari sau testicule.

Durerea poate persista de la câteva ore, până la câteva zile, sfârşitul durerii survenind uneori cu eliminarea calculilor la urinare. Durerea din colica renală este accentuată de tuse, de strănut sau de respiraţia profundă. La mai mult de jumătate dintre bolnavi, calculii se pot regenera, determinând crize frecvente la intervale diferite de timp, asta dacă nu se iau măsuri de prevenție și nu se schimbă regimul alimentar.

Incidența pietrelor la rinichi

Deși profilaxia acestor anomalii structurale ce țin de aparatul urinar are o incidență mai mare la bărbați decât la femei, s-a stabilit de către specialiști că atunci când vorbim de colica renală este vizat segmentul 30-35 ani, boala fiind mai rar întâlnită la vârstnici, persoane de peste 65 de ani. Totodată, colica renală are incidență mai mare la femeile însărcinate în intervalul 30- 45 decât la femeile trecute de 55 de ani și intrate în menopauză.

Riscuri generate de pietrele la rinichi

Chiar dacă pietrele de la rinichi sunt eliminate prin urină, ele pot reapărea, asta înseamnă că trebuie rezolvată cauza. În plus, în peste 80% dintre cazurile de colică renală s-au stabilit legături directe cu diabetul de tip II și obezitatea. Alte afecțiuni care predispun la formarea de calculi urinari sunt hiperparatiroidismul, boalapolichistică renală, boala Crohn, fibroza chistică, sindromul de jocțiune pielo-ureteral, stricturile ureterale, refluxul vezico-ureteral și rinichiul în potcoavă.

În plus, dacă nu se intervine complet, rinichii pot suferi un blocaj renal și corpul se poate infecta cu urină. Infecţia se poate răspândi în organism şi poate duce la septicemie. Fără o intervenţie rapidă, ea poate fi fatală. E important să avem grijă cu alimentația și să facem consulturi periodice la urolog.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!