(P) Cum și de ce apar pietrele la rinichi la femei?

pietre la rinichi

Nu se cunoaște exact motivul pentru care se formează pietrele la rinichi la femei.

Majoritatea dintre acestea sunt mici și se pot elimina odată cu urina. Din păcate, unele dintre acestea rămân blocate în rinichi sau în tubul prin care urina se scurge din rinichi (ureter).

Mișcarea acestor pietre poartă numele de litiază renală, iar durerea în zona respectivă in cazul în care persistă in organism se recomandă vizita unui medic specialist. În cazul în care piatra blocată în ureter este împinsă spre vezica urinară aceasta împiedică procesul normal de a urina și se produce o durere foarte puternică, de obicei în flancurile abdomenului, iar cauza a acestei dureri este presiunea exercitată de acea piatră.

Se cunosc cazuri când a fost nevoie de intervenția chirurgicală pentru a elimina pietrele. În plus, durerea poate iradia și spre parte inferioară a abdomenului și poate fi însoțită de transpirații sau de senzația de greață. Durerea implicată de o colică renală este accentuată de tuse, strănut și chiar de respirație profundă.

În cazul în care vă știți cu probleme renale și aveți un istoric în ceea ce privește litiaza renală, trebuie să știți că Cystone previne infecțiile acute și ameliorează crizele generate de problemele pietrelor de la rinichi.

Din ce sunt formate pietrele la rinichi?

Crizele renale la femei au multe similitudini cu crizele renale de la bărbați dar sunt și anumite diferențe. În primul rând la femei, datorită fizionomiei aparatului uro-reproducător, pietrele la rinichi provoacă uneori mai puține dureri decât în cazul bărbaților.

În linii mari, majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din calciu. Însă, de obicei, cantitatea de calciu și alte substanțe chimice din urină sunt în cantități normale și la persoanele care suferă de litiază și colică renală. Uneori, diverse afecțiuni rar întâlnite pot crește nivelul unor substanțe chimice din urină, cum ar fi calciu, oxalați, acid uric și cistină care se pot acumula sub forma unor pietre. Altfel spus, consumul de alcool, alimente procesate, băuturi energizante, excesul de cafea pot produce deshidratare constantă ceea ce determină o concentrație mai mare în urină a unor substanțe chimice și tot alimentația poate schimba pH-ul urinei sau conținutul de săruri care și acesta este dăunător.

Altfel spus, calculii renali pot fi formaţi din oxalaţi de calciu, din fosfaţi de calciu sau dintr-o combinaţie a celor două. Creşterea concentraţiei de calciu în urină poate fi consecinţa deshidratării, aportului prea mare de vitamina D, unor boli precum cele renale (acidoză tubulară renală), hiperparatiroidiei (hormonii secretaţi de paratiroide reglează metabolismul calciului) sau cancerului şi medicamentelor de tipul diureticelor, antiacidelor şi steroizilor.

Care sunt primele semne de pietre la rinichi?

Atunci când pietrele de la rinichi încep să crească în volum și în consistență, durerea în zona rinichilor începe să crească exponențial și este, de cele mai multe ori, violentă sau se poate simți în fază incipientă ca o jenă lombară care iradiază în jos, spre fosa iliacă, hipogastru, labii mari sau testicule.

Durerea poate persista de la câteva ore, până la câteva zile, sfârşitul durerii survenind uneori cu eliminarea calculilor la urinare. Durerea din colica renală este accentuată de tuse, de strănut sau de respiraţia profundă. La mai mult de jumătate dintre bolnavi, calculii se pot regenera, determinând crize frecvente la intervale diferite de timp, asta dacă nu se iau măsuri de prevenție și nu se schimbă regimul alimentar.

Incidența pietrelor la rinichi

Deși profilaxia acestor anomalii structurale ce țin de aparatul urinar are o incidență mai mare la bărbați decât la femei, s-a stabilit de către specialiști că atunci când vorbim de colica renală este vizat segmentul 30-35 ani, boala fiind mai rar întâlnită la vârstnici, persoane de peste 65 de ani. Totodată, colica renală are incidență mai mare la femeile însărcinate în intervalul 30- 45 decât la femeile trecute de 55 de ani și intrate în menopauză.

Riscuri generate de pietrele la rinichi

Chiar dacă pietrele de la rinichi sunt eliminate prin urină, ele pot reapărea, asta înseamnă că trebuie rezolvată cauza. În plus, în peste 80% dintre cazurile de colică renală s-au stabilit legături directe cu diabetul de tip II și obezitatea. Alte afecțiuni care predispun la formarea de calculi urinari sunt hiperparatiroidismul, boalapolichistică renală, boala Crohn, fibroza chistică, sindromul de jocțiune pielo-ureteral, stricturile ureterale, refluxul vezico-ureteral și rinichiul în potcoavă.

În plus, dacă nu se intervine complet, rinichii pot suferi un blocaj renal și corpul se poate infecta cu urină. Infecţia se poate răspândi în organism şi poate duce la septicemie. Fără o intervenţie rapidă, ea poate fi fatală. E important să avem grijă cu alimentația și să facem consulturi periodice la urolog.
 

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Reprezentanți de bază ai UE, CE, NATO și MADR susțin Romanian Agri Trade Summit și i se alătură în calitate de speakeri
(P) Reprezentanți de bază ai UE, CE, NATO și MADR susțin Romanian Agri Trade Summit și i se alătură în calitate de speakeri

Printre primii vorbitori confirmați ai evenimentului de la București se numără autorități de renume, precum: Achim Irimescu, Janusz Wojciechowski, Mircea Geoană și Sorin Moise.

(P) Mega Image a obținut certificarea Top Employer 2023, cu cea mai bună aliniere a obiectivelor de HR cu cele de business
(P) Mega Image a obținut certificarea Top Employer 2023, cu cea mai bună aliniere a obiectivelor de HR cu cele de business

Mega Image a obținut certificarea Top Employer 2023, acordată de Top Employers Institute, cel mai important jucător mondial din domeniul certificărilor pentru condiții excelente oferite angajaților.

(P) Rețete de economisire la început de an
(P) Rețete de economisire la început de an

Luna ianuarie vine cu multe provocări financiare. După cheltuielile de sărbători alocate meselor festive și cadourilor pentru cei dragi, avem nevoie de o gestionare cât mai eficientă a bugetului, la început de an.

Recomandări
Cod galben de ninsoare și viscol în 25 de județe. În Transilvania și Moldova se va depune și polei
Cod galben de ninsoare și viscol în 25 de județe. În Transilvania și Moldova se va depune și polei

Zone din 25 de judeţe şi Municipiul Bucureşti sunt vizate, până sâmbătă seara, de o avertizare Cod galben de ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat
Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat

Oraşul Vuledar - unul dintre punctele strategice de pe linia de apărare a armatei ucrainene - este, zilele acestea, scena unor bombardamente în serie.

Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă doctoriței din Suceava: Am ieșit plângând de acolo
Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă doctoriței din Suceava: Am ieșit plângând de acolo

Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean din Suceava acuzată că, deseori, condiționa acordarea tratamentului pentru bolnavii de cancer de primirea unor atenții, a fost plasată în arest la domiciliu.