(P) 7 sfaturi pentru a începe o afacere de succes în agricultură

agricultura

Ideile de afaceri din domeniul agricol sunt tot mai populare în rândul antreprenorilor.

Însă, nu toți cei care demarează o astfel de afacere au succes și asta pentru că o idee genială nu este de ajuns pentru a pune pe picioare un business sustenabil. Statisticile ne arată că un procent considerabil din totalul start-up-urilor din agricultură eșuează încă din primul an de funcționare. Nu există formula perfectă pentru a demara o afacere înfloritoare, dar dacă vrei să dezvolți o companie profitabilă în acest domeniu, descoperă mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți crești șansele de reușită.

1. Nu te limita doar la culturi sau creșterea animalelor

Majoritatea întreprinzătorilor care vor să demareze afaceri în agricultură se limitează la cultivarea anumitor plante sau creșterea animalelor. Trebuie să știi totuși că există mult mai multe oportunități pe care ai posibilitatea de a le explora. Investiția în terenuri ori închirierea utilajelor agricole îți pot aduce câștiguri semnificative. Pentru asta, poți apela la credite pentru achiziția de terenuri sau utilaje agricole dacă te gândești că ai nevoie de mai multe resurse financiare. Oferă consultanță, construiește hale ori silozuri pe care să le închiriezi, comercializează sisteme de irigații, semințe sau îngrășăminte ori dezvoltă un business cu sucuri naturale, gemuri și dulceață. Indiferent ce ai alege, pentru planul tău de afacere în agricultură poți accesa un credit avantajos de pe mikrokapital.ro care să te ajute să îți pui ideile în aplicare.

2. Analizează piața cu atenție

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Agricultura este un domeniu foarte vast și poți dezvolta o mulțime de afaceri diferite, dar asta nu înseamnă că fiecare zonă are o piață suficient de mare pentru a susține business-ul. Înainte de a te aventura într-o activitate agricolă, este necesar să cercetezi piața disponibilă și să-i examinezi potențialul și fezabilitatea. De pildă, o cultură de roșii poate avea cerere pe tot parcursul anului, spre deosebire de o firmă care se ocupă cu creșterea sau vânzarea pomilor de Crăciun. De asemenea, atunci când ți-ai stabilit piața țintă, analizează și concurența pentru a putea crea un plan de marketing eficient care să îți pună foarte bine în valoare produsele.

3. Evaluează riscurile potențiale

Fiecare afacere presupune un anumit risc, însă în agricultură situația este mult mai complicată. În anumite cazuri, activitatea ta depinde de factori naturali și de mediu pe care nu poți să îi controlezi. De aceea, este indicat să analizezi în mod corespunzător riscurile potențiale și să încă de la început un plan de atenuare a acestora.

4. Desfășoară-ți activitatea în mod legal

Poate suna puțin sarcastic, dar există antreprenori care încearcă să dezvolte un business în agricultură fără o formă juridică, licențe sau autorizații. Acest lucru se întâmplă tocmai din cauza instabilității și a faptului că unii întreprinzători își doresc să testeze piața sau culturile pentru a vedea dacă merită să continue afacerea.

În fiecare sector, există reguli și politici care ghidează operațiunile, iar o afacere înregistrată în mod corect, la instituțiile și organizațiile potrivite, îți va deschide mai ușor calea spre reușită. Spre exemplu, dacă vrei să exporți producția de grâu sau porumb obținută, ai nevoie de autorizații și contracte pentru a nu deveni din propria culpă o victimă a legii.

5. Solicită ajutor profesional

Când începi o afacere, ești nevoit să îți asumi mai multe roluri, mai ales dacă ai un buget strict. Totuși, dacă nu ai experiență în zona respectivă, ia în considerare serviciile unui profesionist. Așadar, pentru a încheia un contract, apelează la un avocat sau la jurist, dacă ai nevoie de promovare consultă o firmă de marketing, iar pentru a cunoaște mai multe despre sol ca să înființezi o plantație, cere detalii de la o societate specializată. Orice pas greșit te poate costa mai mult decât serviciile unor oameni pregătiți pentru a te îndruma cum se cuvine. Mai mult, dacă ești la limită cu resursele financiare, intră pe mikrokapital.ro și solicită un credit agricol ca să reușești să-ți construiești afacerea cât mai bine.

6. Stabilește obiective realiste

Țelul tău poate fi unul înalt, dar nu poți să îl atingi încă din primele luni de funcționare. Cel mai util ar fi să folosești abordarea SMART pentru a te asigura că obiectivele tale sunt clare și accesibile. Această prescurtare vine de la specific, măsurabil, realizabil, relevant și în timp, caracteristici care trebuie să definească obiectivele stabilite.

7. Testează-ți ideea la scară mică

La fel cum copiii învață să meargă înainte de a alerga, și afacerea ta în agricultură trebuie demarată la o scară mică, pentru ca apoi să accelereze. În situația în care pornești din start cu investiții foarte mari care nu garantează câștiguri, s-ar putea să ajungi la cheltuieli uriașe sau pierderi. De exemplu, înființează un punct de lucru și lasă-l să crească natural, iar dacă afacerea se dovedește a fi promițătoare, atunci poți deschide mai multe sucursale, în țară sau în străinătate.

Gândește strategic și gestionează cu atenție resursele umane, financiare, relațiile și planurile de afaceri, iar astfel vei avea un business profitabil. Mulți oameni visează să înceapă o afacere în agricultură, însă unii nu o fac niciodată din cauza fricii de eșec. Temerile doar te vor opri să-ți atingi obiectivele, așa că ia în considerare sfaturile menționate și construiește-ți o companie agricolă de succes.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români

UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, aducând noi oportunități de investiții pentru piața românească, prin lansarea a 14 noi fonduri mutuale.

Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024
Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024

PRO TV și VOYO sunt parteneri media principali ai GpeC. Aflat la a 19-a ediție anuală, GPeC SUMMIT este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din CEE și se va desfășura în București pe 20-21 Mai.

(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara
(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara

Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.