(P) 6 semne ale carenței de vitamina A


Ultimul update: Miercuri 27 Noiembrie 2019 23:17
Data publicarii: Miercuri 27 Noiembrie 2019 23:13
Categorie: a
Vitamina A

Vitamina A este esențială pentru funcționarea întregului organism, dar în mod special ea are beneficii pentru ochi și piele.

Este o vitamină liposolubilă importantă pentru numeroase funcții ale corpului uman inclusiv sănătatea pielii, vederea bună, și sistem imunitar puternic. Deși lipsa vitaminei A în cantitate suficientă nu este observată în cele mai multe cazuri, este dovedit faptul că numeroase persoane (în special cele care trăiesc în statele în curs de dezvoltare) nu primesc vitamina A atât cât ar trebui.

Carența de vitamina A poate apărea în urma bolilor inflamatorii - acestea afectează tractul digestiv și împiedică absorbția. De exemplu, boala lui Crohn, boala celiacă, alcoolismul, bolile pancreatice și deficiența de zinc sunt doar câteva afecțiuni ce pot influența cantitatea de vitamina A din corp. Chiar dacă această vitamină se găsește în majoritatea alimentelor, dacă lipsește un timp îndelungat, pot apărea probleme precum pierderea nocturnă a vederii, deteriorarea sistemului imunitar, ceea ce poate conduce în final la infecții respiratorii și gastrointestinale.

Iată ce semne pot indica existența unei carențe de vitamina A:

1. Piele uscată

Vitamina A contribuie la crearea și repararea celulelor pielii, ajutând totodată la combaterea inflamației acesteia în urma anumitor probleme de piele. Carența de vitamina A poate conduce la apariția eczemelor, dar și a altor probleme care pot să apară la nivelul tenului.

Eczemele se manifestă prin uscarea pielii, inflamație și senzație de prurit. Există mai multe cauze pentru apariția pielii uscate, însă deficitul de vitamina A poate fi unul dintre motivele principale. Fiolele cu retinol de la Farmec pot contribui, însă, cu succes la evitarea apariției problemelor la nivelul pielii, și nu numai.

2. Ochi uscați

Se consideră că problemele cu ochii sunt asociate în mare parte cu lipsa de vitamina A. Ochii uscați sau incapacitatea de a produce lacrimi reprezintă unul dintre primele semne ale carenței de vitamina A.

3. Infertilitate și probleme în conceperea unui copil

Vitamina A este necesară pentru procesul de reproducere atât la bărbați cât și la femei, iar dacă te confrunți cu probleme în a rămâne însărcinată, carența de vitamina A poate reprezenta una dintre cauze. Această carență poate conduce uneori inclusiv la infertilitate în rândul bărbaților și a femeilor, și este asociată în anumite cazuri și cu pierderile de sarcină.

4. Creștere întârziată

Aceasta se manifestă la copii - dacă micuții nu primesc suficientă vitamina A, pot avea probleme în creștere, deoarece această vitamină are un rol important și în dezvoltarea corespunzătoare a corpului uman.

5. Infecții la nivelul gâtului și pieptului

Infecțiile frecvente la nivelul acestor zone pot semnala carență de vitamina A. Dacă se asigură o cantitate suficientă de vitamina A atât la copii cât și la adulți, astfel de infecții se pot rări.

6. Vindecare mai grea a rănilor

Rănile care se vindecă greu sau nu se vindecă bine după o leziune sau intervenție chirurgicală, pot fi asociate cu deficiența de vitamina A. Explicația? Vitamina A susține activ procesul de creare al colagenului (componentă importantă pentru o piele sănătoasă ).

Așadar, dacă prezinți unul sau mai multe semne din cele menționate, este recomandat să asiguri organismului permanent o cantitate suficientă de vitamina A, pentru că aceasta contribuie considerabil la menținerea unei stări generale bune de sănătate.

 

Sursa: Pro TV

Tags: vitamina a,

VIDEO PROTVPLUS.RO