Cauzele durerilor de dinți la copii. Cum se tratează durerile de erupție și cariile de biberon

×
Codul embed a fost copiat

Cum să gestioneze durerile care apar la erupția dinților și când trebuie să meargă prima dată cu copilul la medicul stomatolog sunt două întrebări pe care și le pune orice părinte cu copil mic.

Erupția dinților la bebeluși, dar și cariile care apar apoi pe dinții de lapte pot provoca dureri și probleme care pot afecta ulterior dezvoltarea corectă și sănătoasă a dinților permanenți. De aceea, vizita la medicul stomatolog se face cât mai devreme posibil.

Excelent ar fi ca prima vizită la stomatolog să se facă atunci când pe copil nu îl doare nimic, să fie o vizită de cunoaștere, de informare a părtinelui, de joacă cu copilul, o interacțiune prietenoasă care se poate întâmpla la vârste foarte mici”, este de părere dr. Mihaela Pârlog, medic pedodont la Clinicile Dr. Leahu.

Durerea de erupție

Prima durere dentară apare în jurul vârstei de 5-6 luni, de aceea este bine ca părintele să fie informat, ca să știe cum să gestioneze primele dureri ale copilului când începe erupția dentară, pentru că aceasta este prima durere – durerea de eupție.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

”Primul lucru pe care părinții trebuie să-l învețe este să nu intre în panică, pentru că sunt situații în care copiii cresc diferit, fiecare copil are ritmul lui de creștere și dezvoltare, și există situații în care nu apare un singur dințișor, dinții nu erup la fiecare copil la fel. Sunt copii la care apare câte un dinte, sunt alții la care apare câte un grup de dinți și atunci durerile sunt mai mari. Deși copiii au o toleranță foarte mare la durere, părinții sunt cei care se panichează. Gingiile încep să se umfle, obrajii și buzele încep să se umfle și atunci părinții consideră că este o problemă foarte mare. Copiii fac febră, nu manâncă, nu dorm și toată lumea este agitată. Este un fenomen absolut normal, doar că trebuie să știm să-l gestionăm”, explică dr. Mihaela Pârlog.

Potrivit acesteia, erupția ar trebui să se termine în jurul vârstei de doi ani și jumătate, dar nu este o regulă. Pot apărea dinți chiar și după vârsta de un an, iar acest proces se prelungește în timp, dar poate exista și o erupție precoce, dinții apar foarte devreme și atunci erupția se termină mai devreme.

Caria de biberon

O altă cauză de dureri dentare la copii este caria de biberon care evoluează foarte repede și care, netratată la timp, poate duce la pierderea dintelui.

Caria de biberon este destul de frecvent întâlnită și are ca efect de multe ori retezarea dinților din zona frontală, din cauză că are o evoluție mult mai rapidă la copil decât la adult. Ne trezim de multe ori în situația în care părintele se prezintă cu copilul într-un moment în care nu prea mai avem ce să facem. Singurul lucru pe care putem să-l facem este să păstrăm rădăcinile dinților. Dintele este un stimul pentru creșterea osului și dacă nu păstrăm rădăcinile dinților intrăm în sfera de lipsă de spațiu cu probleme pe partea de ortodonție. De aceea, trebuie să păstrăm rădăcinile măcar. Problemele sunt destu de mari pentru că se infectează, fac fistule (acele pungi de puroi la nivelul vârfului rădăcinii care se exteriorizează pe gingie), deci sunt foarte multe aspect neplăcute care decurg din aceste carii. Cariile de biberon pot fi prevenite printr-o alimentație sănătoasă”, spune dr. Anca Temelcea, medic ortodont la Clinicile Dr. Leahu.

Cariile profunde

O altă cauză care duce la dureri de dinți la copii sunt cariile profunde. Durerea apare atunci când caria ajunge foarte aproape de nerv sau chiar afectează nervul, deși pe dinte nu se vede nimic sau se vede doar un punct mic negru.

Dinții de lapte sunt cei care se cariază foarte repede, iar caria evoluează într-un ritm foarte accelerat. De la apariția primei pete albe cretoase mai ales pe dinții frontali, în două luni de zile netrataă și fără o igienă corespunzătoare poate ajunge la carie, iar în șase luni dintele poate să rămână fără coroană. Smalțul nefiind foarte bine mineralizat, pentru că dinții de lapte sunt foarte vulnerabili, fără o igienă corespunzătoare de două ori pe zi, mai ales seara, cariile evoluează foarte alert, iar dinții sunt foarte greu de păstrat”, precizează dr. Mihaela Pârlog.

Dureri provocate de gingivite

Gingivita la copii este de asemenea o problemă care poate genera dureri.

Pe părțile laterale, care nu pot fi periate foarte bine, se depune placă bacteriană. Necurățată corespunzător, peste ea se mai epune un strat, iar în timp se formează tratru. Gingiile se inflamează și apare inclusiv durerea de dinte. Aceste dureri sut destul de neplăcute, copilul nu mai mănâncă pe partea aceea, iar sub acel bloc de tartru poate apărea chiar și o carie”, a explicat dr. Mihaela Pârlog.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români

UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, aducând noi oportunități de investiții pentru piața românească, prin lansarea a 14 noi fonduri mutuale.

Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024
Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024

PRO TV și VOYO sunt parteneri media principali ai GpeC. Aflat la a 19-a ediție anuală, GPeC SUMMIT este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din CEE și se va desfășura în București pe 20-21 Mai.

(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara
(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara

Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.