Secretele Papei Pius, cunoscut ca apropiat al lui Hitler, ar putea fi dezvaluite de Vatican

Ultima actualizare: 22-04-2013 01:11
Vatican

Un apropiat al noului Papa afirma ca Suveranul Pontif va raspunde deceniilor de indoiala privind rolul pe care l-a avut asa-zisul “Papa al lui Hitler” sub regimul fascist din Italia si Germania in anii ’30 si ’40, accesand arhivele de la Vatican.

Potrivit Telegraph, rabinul Abraham Skorka, co-autorul cartii „In cer si pe pamant”, a declarat ca a discutat cu noul Papa despre rolul lui Pius al XII-lea, ajungand la concluzia ca acest subiect trebuie investigat indeaproape.

Intr-un interviu oferit celor de la The Tablet, prietenul suveranului a afirmat faptul ca nu are nicio indoiala ca acesta va face demersuri in acest sens, considerandu-l un Papa „revolutionar”.

De-a lungul timpului, s-au facut nenumarate speculatii legate de posibilitatea cooperarii intre Pius, care a fost numit in 1939, si regimul fascist din Italia si Germania nazista. Acesta a fost acuzat ca ar fi pastrat tacerea cu privire la Holocaust, credinta ce a fost intarita de refuzul Vaticanului de a oferi posibilitatea accesului la arhive in timpul domniei sale.

Cu toate acestea, exista probe conform carora Pius ar fi ajutat la organizarea exodului a 200.000 de evrei din Germania in anii ’30. Cardinalul Eugenio Pacelli, asa cum era cunoscut inainte de numirea sa, le-ar fi fi scris arhiepiscopilor din toata lumea sa asigure vize celor ce plecau din Germania catre propria tara.

Acum 2 ani, un grup de oameni de stiinta romano-catolici i-au cerut Papei Emerit Benedict sa amane canonizarea lui Pacelli, pana cand vor fi deschise arhivele, insa, la numai cateva luni dupa aceea, acesta a atras critici prin aprobarea unui decret prin care ii sunt recunoscute lui Pius „virtutile eroice”.

Rabbi Skorka, care acum este rectorul Latin American Rubbinical Seminary din Argentina, s-a imprietenit cu Jorge Mario Bergoglio atunci cand el era Arhiepiscopul de Buenos Aires.

Relatia buna dintre cei doi a inlesnit comunicarea dintre catolicii si evreii din Argentina, tara care are cea mai mare populatie iudaica din America Latina. Mai mult decat atat, Shorka a declarat in legatura cu prietenul sau ca „este sigur ca evreii au acum un foarte bun partener la Vatican”.

Rabinul a facut multe alte declaratii care il pun pe suveran intr-o lumina favorabila, scotand la iveala si simtul umorului pe care il are noul Papa. La putin timp dupa ce a fost ales, fostul cardinal a sunat in Argentina, spunand: „Buna, sunt Bergoglio. M-au prins aici, la Roma, si nu ma lasa sa vin acasa.”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO