Protectia martorilor: "Cu cat vrei sa ascunzi mai bine un lucru, cu atat il lasi mai la vedere"

Ultima actualizare: 06-03-2013 00:01

Vi s-a intamplat vreodata ca vecinul pe care il stiati dintotdeauna  sa se mute dintr-o data si sa nu mai dea niciun semn? Ganditi-va ca, poate, plecarea sa a fost echivalenta cu salvarea vietii.

O noua identate, o noua casa si un nou loc de munca - toate i-au fost oferite in schimbul unei marturii care a aruncat dupa gratii infractori periculosi. Vorbim despre protectia martorilor, o institutie pe cat de discreta, pe atat de prezenta in tara noastra.

Sunt zeci de oameni acum in program, cu totii in deplina siguranta.

Cu cat vrei sa ascunzi mai bine un lucru, cu atat il lasi mai la vedere. Este principiul dupa care functioneaza si protectia martorilor. Acestia primesc vieti de oameni normali si sunt amestecati in multime tocmai ca sa nu starneasca suspiciuni, sa nu ridice intrebari

In aceasta situatie sunt acum si doi tineri, care au depus marturii extrem de valoroase intr-un dosar important de trafic de droguri. Se intampla acum 4 ani, cand 20 de absolventi de facultate plini de bani au pus pe picoare cea mai mare retea de trafic de stupefiante pentru lumea buna a Capitalei. Cocaina din Maroc, LSD din Olanda, cannabis din Afganistan. Ca sa-i prinda, politistii i-au racolat pe unii dintre ei.

Ofiter BCCO: "Tineri care aveau de la parinti sume mari de bani, masini bune, se intalneau frecvent in cluburi si restaurante de elux, se duceau des la mare, la munte. Persoanele pe care le-am recrutat din randul lor era necesar sa fie introduse in program pentru a nu pati ceva ulterior."

Cei doi martori sunt protejati si au primit alte identitati intr-un alt colt de lume.

Si sa nu credeti ca asta este doar o fantezie sau, din contra, o risipa de bani. Ganditi-va de ce ar fi in stare ca sa scape de inchisoare cei care au montat o bomba sub masina lui Bogdan Mararu sau cei care l-au angajat pe Vitalie Proca, pentru asasinatul din Vitan.

Ofiter BCCO: "Infractorii isi iau masuri de precautie, isi cumpara arme, se pot razbuna oricand."

Inca din 2010, de cand a luat nastere Oficiul, prin mana politistilor de aici au trecut zeci de oameni care au ajutat la condamnarea unor infractori periculosi. Unii sunt mutati cu toata familia.

Ati fi putut locui toata viata langa un astfel de om si sa nu va dati seama. Tocmai asta vor si cei de la Protectia Martorilor, ca totul sa se desfasoare cat mai discret. Si asta pentru ca in eventualitatea in care cei care vor sa le faca rau acestor oameni ii cauta, sa nu-i poata gasi.

Au fost situatii cand infractorii au platit detectivi particulari, ca sa-i gaseasca pe cei care depuneau marturie impotriva lor. Pana acum, fara succes.

Insa altii nu au fost la fel de norocosi: in Mexic, de exemplu, un politist care a lucrat sub acoperiere intr-un dosar care dovedea legaturile de prietenie dintre autoriati si traficantii de droguri a fost asasinat in plina strada, desi se afla sub protectie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO