Galerie FOTO. Calatorie prin paradisuri romanesti in paragina. Statiuni cu potential turistic enorm
Am pornit intr-o calatorie de redescoperire a frumusetilor tarii, iar in acest reportaj va voi prezenta cateva statiuni turistice, care mi-au lasat un gust dulce-amar.
Prima statiune prin care am trecut a fost Vidra, situata in Muntii Lotru, la o altitudine de 1.300 de metri. Adevarul este ca nu stiam la ce sa ma astept, mai ales ca multi imi vorbisera despre statiunea invecinata, Voineasa, unde se fac tratamente balneare si care este prezentata si in brosurile turistice ca loc ideal de refacere pentru batrani.
Am strabatut cu masina un drum plin de hartoape, care trece prin zone pitoresti si am incercat sa-l conving pe amicul meu, soferul, ca merita sacrificiul, chiar daca dupa aceasta excursie va trebui sa schimbam suspensiile masinii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intr-adevar, Vidra este un colt de rai, insa totul este lasat in paragina. Statiunea ar fi trebuit sa fie “perla Muntilor Lotru”, insa dupa revolutie aici nu s-a mai investit nimic. Sunt zeci de cladiri in ruina, chiar si un hotel mare, care fusese terminat, avea pana si perdele la geam. Nimeni nu s-a mai cazat insa aici. Perdelele au fost de mult furate si geamurile sparte, iar ploaia si ninsoarea distrug an de an parchetul si peretii camerelor.
Instalatia de telescaun este ruginita, probabil ca nu a functionat niciodata. M-am plimbat printre vilele parasite, ca printr-un oras fantoma si nu am putut intelege de ce s-a ajuns aici.
Exista un singur complex de 5 vile unde va puteti caza, contra unei sume modice, dar nu va asteptati la conditii prea bune.
Totusi, la Vidra vin destul de multi turisti, in special in weekend, sa faca un gratar sau sa manance pastrav ieftin la restaurantul complexului de vile.
Unul dintre turisti, care cunostea bine zona, mi-a explicat ca toate vilele si hotelurile de aici apartin unor sindicate, care nu s-au inteles insa cum sa le administreze si in cele din urma le-au abandonat.
Statiunea se intinde pe 24 de hectare si exista si o partie de schi. Lacul Vidra este principalul obiectiv turistic diun zona si, privind frumusetea acestui petic de apa, visam cu ochii deschisi cum ar fi sa se organizeze plimbari cu barca sau partide de pescuit.
Frumusetea zonei este incredibila, daca s-ar investi, Vidra ar putea concura fara probleme cu statiuni montane de renume din strainatate.
Categoric, sumele necesare ar fi uriase, insa si profitul ar veni repede si garantat. Mai ales ca in zona exista multe locuri unde turistii vor dori sa faca drumetii: hidrocentrala subterana Lotru-Ciunget, barajele Galbenu, Petrimanu, Balindru si Jidoaia.
Acestea se pot vizita vara, iar iarna, Vidra ar deveni un paradis al schiorilor. Aici este zapada timp de 6 luni pe an, deci natura ne-a oferit ceva deosebit, depinde acum de noi daca vom sti sa profitam de aceste frumuseti.
Semenic, statiunea care traieste doar iarna
Am continuat excursia spre Semenic, statiune aflata la 1.450 de metri altitudine, in Muntii Banatului. Nu voi scrie acum despre starea drumurilor, pentru ca ar fi nevoie de un reportaj separat pentru acest subiect, insa trecuie precizat ca in unele locuri soselele secundare sunt mai bine asfaltate decat cele judetene sau nationale.
Sincera sa fiu, dupa ce vazusem la Vidra, aveam mari emotii. Ma asteptam sa intalnesc aceeasi paragina si la Semenic. Lucrurile nu au stat chiar asa, in sensul ca exista mai multe vile functionale.
Sunt insa si destule abandonate, unde si-au gasit adapost cainii maidanezi si unde e posibil sa bantuie si ursii, noaptea, in cautare de gunoaie.
Padurea este la o aruncatura de bat de statiune si aici este un loc ideal pentru odihna si plimbari lejere. Se ajunge usor pe varful cel mai inalt, Piatra Groznei, care se afla la o altitudine de 1.447 metri. Drumul este asfaltat pana aproape de varf.
Aerul este curat si zona linistita, vara nu se inghesuie nimeni aici, pentru ca multe hoteluri se deschid numai iarna, cand incepe sezonul de schi. Este locul ideal pentru relaxare, dealurile din jurul platoului pe care se alfa statiunea sunt molcome, mirosul de fan costit este ametitor si singurele care va pot deranja siesta sunt turmele de oi.
Cine stie, poate ca aici s-a nascut legenda Mioritei! Este foarte posibil, daca ma uit atent la chipurile senine ale ciobanilor, care isi mana mioarele si singura lor grija este sa mai strige din cand in cand la cainii de paza, care sunt tentati sa traga chiulul de la treaba si sa se gudure pe langa turisti, ca sa primeasca o bucatica de sandvis.
Atmosfera se schimba radical iarna, ne-a spus gazda noastra de la pensiune, iar statiunea se umple de turisti, cei mai multi veniti din Resita, oras aflat la numai 40 de km distanta.
Spre deosebire de Vidra, aici sunt amenajate 6 partii si se inchiriaza si echipamente de schi, iar instalatiile pe cablu functioneaza.
Totusi, este loc de investitii, mai ales pentru a folosi potentialul turistic si vara. Din acest punct de vedere, statiunea vecina Muntele Mic poate fi un exemplu demn de urmat. Cu greu am mai gasit un loc de cazare aici, iar vile si pensiuni se construiesc mereu.
Baile Herculane - paradis roman distrus de nepasarea româneasca
Cand am ajuns in statiunea Baile Herculane am vazut ce inseamna indiferenta fata de istorie si patrimoniu.
Este una din cele mai vechi statiuni balneare din Europa, iar arhitectura cladirilor de aici rivalizeaza cu luxoasele hoteluri din Karlovy Vary. Numai ca, la noi, pare mai simplu sa abandonam sau sa demolam ce este vechi, in loc sa renovam si sa intretinem.
Bazele acestei localitati au fost puse de imparatul Traian si a devenit curand un loc preferat de relaxare si tratament pentru aristocratia Romei antice.
Mentionata prima data in anul 153 d. Hr., sub numele Ad aqua Herculi sacras ad Mediam, statiunea Baile Herculane a fost inchinata eroului legendar Hercule si zeilor medicinei, Aesculap si Hygeia.
Se pot vizita ruinele bailor antice, dar din pacate si hotelurile si vilele candva luxoase de aici sunt tot ruine. Statiunea a fost recladita in anul 1736, cand regiunea se afla sub Imperiul Austro-Ungar, ridicandu-se astfel la inaltimea altor centre balneare din Cehia sau Ungaria.
Localitatea a fost vizitata deseori de imparatul Franz Josef si de sotia sa, frumoasa Elisabeta. Din pacate, dupa aceasta perioada de prosperitate, Baile Herculane au inceput sa decada.
Exista si aici hoteluri foarte bune, iar tratamentele sunt la fel de placute si eficiente ca si in trecut, insa pentru unii turisti atmosfera generala poate fi deprimanta. Daca veniti aici puteti face excursii pe Valea Cernei sau chiar la Defileul Dunarii.
Statiunea nu este niciodata pustie, avand in vedere calitatea extraordinara a apelor termale si oligominerale de aici, dar cladirile de patrimoniu continua sa zaca in paragina, iar daca nimeni nu va interveni, va trebui sa ne multumim in curand cu amintirea furmoaselor carti postale din vremea bunicilor, pentru ca nu va mai ramane nimic.
(text si foto: Roxana Ruscior, editor www.stirileprotv.ro)