Madonna, 26 de ani de cariera la superlativ! Inca face jocurile in bransa

Madonna

Fie c-o iubim, fie c-o detestam, trebuie sa recunoastem ca avem de-a face cu un fenomen. A inspirat si deopotriva bulversat generatii de fani cu muzica ei provocatoare.

Din 1983 si pana astazi, albumele, cantecele, turneele, cartile, filmele si interviurile ei au devenit un barometru al culturii pop. Daca Michael Jackson era un cantaret mult mai bun, un dansator de geniu si a vandut mai multe albume decat ea, pe Madonna au slujit-o fara gres ambitia, vointa de otel, intuitia infailibila, instinctul cameleonic si un simt impecabil al afacerilor.

Asa se face ca sfideaza toate legile pop-ului si inca face jocurile dupa 26 de ani, intr-o bransa in care stelele palesc dupa un hit sau doua.

Chiar asa: cine e fata asta? Un cronicar muzical declara, deloc providential, in 1985 pentru Time: „Cindy Lauper va mai fi prin preajma multa vreme, Madonna o sa dispara in sase luni". Nu se putea insela mai tare!

Care sa fie resorturile care au facut ca o fata ajunsa la New York cu 35 de dolari in buzunar sa aiba inca lumea la picioare dupa 26 de ani de cariera? Primul ar fi spiritul vizionar: Madonna si-a pus in minte inca din adolescenta sa faca istorie.

Citește și
madonna
Cu ce ne-a incantat Madonna la Bucuresti!
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Madonna Louise Veronica Ciccone a plecat sa cucereasca lumea ca dansatoare, in 1978. "Vreau sa fiu ca Ghandi, Martin Luther King si John Lennon, dar vreau sa raman in viata", declara ea.

N-a tatonat, a mers la sigur! A inteles profund publicul si a stiut ca nimeni alta cum functioneaza industria muzicala, fiind primul artist care a realizat un parteneriat cu DJ-ei pentru a testa piese in cluburi din Liverpool pana in Ibiza. Reactiile petrecaretilor au fost filmate si analizate pentru ca abia apoi sa stabileasca sound-ul albumului „Confession on a dance floor".

E, de asemenea, remarcabila abilitatea ei de a-si cunoaste punctele forte si slabiciunile. A inteles de timpuriu ca nici vocea nici talentul de dansatoare nu o vor ajuta suficient, asa ca s-a inconjurat de oameni priceputi, inovatori. Si-a suplinit lipsurile prin inteligenta cu care si-a schimbat mereu imaginea.

Neobosita ei reinventare ca stil si sound - de la "Like a virgin" ori bomba sexy a la Marylin, la diva spirituala ori aristocrata - reflecta o perfecta intelegere a modelor, atitudinilor si normelor sociale, mereu schimbatoare. Adaptabilitatea e mai mult decat orice altceva harul ei.

Madonna a navalit pe scena pop la inceputul anilor '80 cu un look excesiv accesorizat care a definit o intreaga generatie. Isi facuse deja un nume prin cluburile new yorkeze, dar abia „Holiday", din 1983, a atras atentia asupra ei.

Dincolo de ironia din subtext, "Material Girl", tot din 1985, inspirat de „Domnii prefera bondele", cu Madonna in chip de Marylin moderna, ilustreaza vechiul ei vis de a deveni un star de cinema.

"Papa Don't Preach" din 1986 este povestea unei adolescente gravide care decide sa pastreze sarcina. Catolica Madonna a dedicat piesa Papei Ioan Paul al II-lea.

Madonna a speculat de altfel genial incalcarea unor tabuuri religioase, atragandu-si mai multe condamnari din partea Vaticanului. Mai ales dupa Like a Prayer, din 1989, in care canta pe fundalul unui camp de cruci arzand si readuce la viata, printr-un sarut un Isus negru. Anul trecut, Like a prayer era decretat cel mai influent videoclip din istorie.

Cu Ray of Light din 1998 revine la forma vulcanica din trecut. Dupa ani de succes comercial, abia acum incepe sa castige si respectul breslei. „Fac muzica de 16 ani si acestea sunt cele dintai premii Grammy", declara ea, nu fara naduf, in 1998 in discursul de acceptare a celor patru trofee. In 2005 s-a intors la disco cu Confession on a dance floor.

Poate singurul ei minus ar fi incapatanarea de a juca in filme. Si-a tot incercat norocul in vreo 20 de pelicule. De la credibila Cautand-o pe Susan - pentru ca, zic unii, Madonna nu se poate interpreta decat pe ea insasi - la catastrofalul Swept away, trecand prin acceptabila Evita.

Dupa 14 albume, 8 turnee mondiale, 12 hituri number one, peste 250 de milioane de albume vandute si duzini de videoclipuri antologice, Madonna ramane o femeie de afaceri neobosita. Imediat ce cariera ei a decolat, Madonna s-a priceput de minune sa-si transforme celebritatea in bani. Dar sa nu vorbeasca de finante in public e unul dintre putinele ei tabuuri.

Cei care o cunosc vorbesc de eterna ei anxietate: aceea ca oamenii vor sa profite de pe urma sa. „Nu e zgarcita, e doar pragmatica. Stie sa scoata cel mai bun pret", rezuma apropiatii. „Fie ca e vorba de un dolar ori de 10.000 inca vrea sa stie de soarta fiecarui banut, trebuie sa-i trimit prin fax cate o copie a fiecarui cec, a fiecarei facturi", povestea un fost manager.

Madonna are o adevarata obsesie pentru un program foarte dens si strict, ca de campanie militara. Se trezeste la 9, se baga in pat la 23:00, intre aceste doua momente, fiecare minut e planificat rigid. „Iti acord 60 de secunde, timpul meu e pretios", ii declara franc unui colaborator.

Intr-o forma sfidatoare la cei 51 de ani, Madonna nici nu se gandeste s-o lase mai usor. Ori, Doamne pazeste, sa se ingrase! Face trei ore de yoga in fiecare zi. Indiferent de ce-ar manca, nu are cum sa se ingrase.

In cariera ei, Madonna a lansat nenumarate cantece memorabile. A mai dat si gres, dar mereu muzica a creat impresia de munca bine facuta. „Exista un singur lucru pe care nu-l poti descarca de pe internet si asta e un spectacol live, iar eu ma pricep al naibii de bine sa fac show", promitea Madonna anul trecut.

 Portret: Madonna, one woman show!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Madonna la Bucuresti: super show sau fiasco total? Vezi VIDEO!
Madonna la Bucuresti: super show sau fiasco total? Vezi VIDEO!

Concertul Madonnei i-a umplut de bucurie pe unii dintre romani si de amaraciune pe altii. Insa cei 60.000 de fani au fost nemultumiti cu totii de faptul ca diva a urcat pe scena la o ora dupa Paul Oakenfold, cel care a deschis spectacolul.

Cu ce ne-a incantat Madonna la Bucuresti!
Cu ce ne-a incantat Madonna la Bucuresti!

Am asteptat cu sufletul la gura concertul Madonna de la Bucuresti, care face dintr-un turneu care a batut pana acum multe recorduri.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.