Începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu: 3300 artiști, 300 spectacole


Ultimul update: Marti 11 Iunie 2019 20:50
Data publicarii: Marti 11 Iunie 2019 18:48
Categorie: Stiri Mondene

După ce a fost gazda summitului european, de la care oaspeții au plecat încântați, Sibiul se pregătește pentru Festivalul Internațional de Teatru.

Începând de vineri, peste 3300 de artiști, din 73 de țări, vor umple de culoare și sunet vechiul oraș medieval. Piețe, străzi pietonale, biserici fortificate și hale industriale, toate se vor transforma în scene, pentru a sluji teatrul. Bugetul acestei ediții, este impresionant: 14 milioane de lei - au anunțat organizatorii.

540 de evenimente vor anima Sibiul, iar organizatorii se aşteaptă ca peste 70.000 de oameni să se bucure zilnic de spectacole. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de reprezentaţiile de stradă, susţinute de companii de teatru din Franţa, Germania şi Olanda.

Constantin Chiriac, Director FITS: "Avem nume absolut celebre, două dintre ele venind pentru prima dată: vorbim de Cie Aeroscuplture din Franţa şi Dundu din Germania, companii absolut extrordinare pe care le curtam de multă vreme. Vom avea o trupă uriaşă de cimpoaie din Marea Britanie, zi de zi pe pietonala Bălcescu, în Piaţa Mare, în Piaţa Mică şi în piaţa Haberman, vom avea în jur de 40 de evenimente."

Peste 300 de spectacole - în care se va regăsi tema festivalului, "Arta de a dărui" - se vor juca în săli de teatru şi hale industriale, transformate în fabrici de cultură.

Spectacolele regizorului Silviu Purcărete: Faust, Metamorfoze şi Povestea Prinţesei Deocheate revin la Festival.

 

500 de voluntari la Sibiu


Pentru că totul să iasă bine, 500 de voluntari sunt implicaţi în organizarea festivalului. O fostă contabilă din Japonia coordonează echipele venite din Bulgaria, Italia, Irlanda, China, Japoina, Polonia, Serbia şi Iran.

Mayumi Taniguchi, coordonator voluntari strani: "Odată ce voluntarii ajung aici descoperă noi posibilităţi pentru cariera lor, pentru viitorul lor. Iar aici, în România, găsim ceea ce am uitat în Japonia. Redescoperim valentele umane aici în ţara voastră, oamenii de aici sunt opitalieri, calzi."

Pentru perioada în care va avea loc festivalul, hotelurile şi pensiunile din Sibiu au fost rezervate din vreme. O noapte de cazare la pensiuni ajunge la 50 de euro, iar în hoteluri trece de o sută de euro.

Adriana Cioran, reprezentant hotel: "Printre oaspeţii noştri avem şi artişti, actori care participă la festival şi bineînţeles turişti iubitori de festival "

Cele zece zile de festival vor găzdui şi un târg de carte, expoziţii de fotografii şi arta contemporană, proiecţii de film şi concerte live.

Sibiul investeşte în festivalul de teatru - devenit marcă a oraşului - 14 la sută din bugetul local.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO