Festivalul de film de la Berlin. Filmul "Aferim" al lui Radu Jude este in cursa pentru Ursul de Aur

×
Codul embed a fost copiat

Juliette Binoche, in chip de exploratoare polara, a deschis, joi seara, cea de a 65-a editie a Festivalului de film de la Berlin.

Actrita franceza este protagonista filmului "Nimeni n-asteapta noaptea", primul prezentat in competitia oficiala. "Aferim", a lui Radu Jude, este singura pelicula romaneasca ce concureaza, anul acesta, pentru Ursul de Aur.

Iar thrilerul politic "De ce eu?", in regia lui Radu Jude, este prezent intr-una din sectiunile Berlinalei.

"Nimeni n-asteapta noaptea" este povestea lui Josephine, sotia exploratorului american de la sfarsitul secolului al 19-lea, Robert Peary, interpretat in film de Gabriel Byrne.

Juliette Binoche, premiata in 1997 la Berlinala pentru rolul ei din "Pacientul englez", o interpreteaza pe Josephine, care pleaca in cautarea sotului ei in Groenlanda, dupa luni intregi in care n-a primit niciun semn de la el. Va descoperi, insa, ca o alta femeie, Allaka, asteapta si ea cu nerabdare intoarcerea aceluiasi barbat.

Citește și
Pozitia Copilului - COVER
Filmul "Pozitia copilului", propunerea Romaniei la premiile Oscar. Ce reactii a starnit decizia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Juliette Binoche, actrita: "Josephine pleaca in salbaticie si descopera un alt fel de a simti, un alt fel de a se comporta. Iar acest taram "de nicaieri" devine locul care o umanizeaza."

"Nimeni n-asteapta noaptea", regizat de spaniola Isabel Coixet, este unul dintre cele 19 filme aflate in competitie pentru prestigiosul trofeu Ursul de aur. Marel premiu - castigat in urma cu doi ani de un roman, Calin Peter Netzer, cu "Pozitia copilului" - va fi acordat in 14 februarie de un juriu prezidat de cineastul american Darren Aronofski.

Darren Aronofsky, presedintele juriului: "E un incredibil privilegiu si onoare sa asisti la munca unor cineasti remarcabili. Si cred ca e o sursa incredibila de inspiratie pentru noi toti."

Inclus in competitia oficiala a Berlinalei, "Aferim", al lui Radu Jude, va fi prezentat in premiera mondiala in 11 februarie. In Tara Romaneasca, la inceputul veacului al 19-lea, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, cauta un rob fugar, personajul lui Cuzin Toma.

Pe de alta parte, in sectiunea Panorama Special, va fi prezentat si thrillerul politic "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, inspirat din cazul real a procurorului Panait, care s-a sinucis, in 2002, la doar 29 de ani, in contextul anchetarii unui alt procuror.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Black Coal, Thin Ice". Un film chinezesc a castigat premiul Ursul de Aur la cea de-a 64-a editie a Festivalului de la Berlin

Lungmetrajul "Black Coal, Thin Ice", de Yi'nan Diao, a castigat, sambata, premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a editie a Festivalului de la Berlin (6 - 16 februarie).

Filmul
Filmul "Pozitia copilului", propunerea Romaniei la premiile Oscar. Ce reactii a starnit decizia

Filmul "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film strain.

"Pozitia Copilului", filmul romanesc care a castigat Ursul de Aur de la Berlin, a ajuns la Timisoara

Spectactorii care s-au aflat vineri seara in Sala Capitol din Timisoara au avut ocazia să-i cunoască pe actorii Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia si Natasa Raab, sa primeasca autografe si sa admire trofeul Ursul de Aur.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.