A murit Chita Rivera, o legendă a musicalului „West Side Story” de pe Broadway

Chita Rivera
Getty

Chita Rivera, o legendă a teatrului muzical, recompensată de mai multe ori cu trofee Tony şi creatoarea rolului provocatoarei portoricane Anita din musicalul de pe Broadway ''West Side Story'', a murit marţi, la vârsta de 91 de ani.

Miniona şi bruneta dansatoare, cântăreaţă şi actriţă a intrat în istorie când a devenit prima femeie hispanică recompensată cu prestigioasa distincţie Kennedy Center Honor, în 2002. A primit de asemenea Medalia Prezidenţială pentru Libertate din partea preşedintelui Barack Obama în 2009.

''Cu cea mai mare tristeţe, Lisa Mordente, fiica Chitei Rivera, anunţă moartea preaiubitei ei mame, care s-a stins în pace marţi, 30 ianuarie, 2024, la New York, după o scurtă boală'', a anunţat într-un comunicat fiica actriţei, Lisa, informează Reuters, citată de Agerpres.

Rivera a primit zece nominalizări la premiile Tony şi a câştigat de două ori trofeul. În 2018, a fost recompensată cu un Tony pentru întreaga carieră, care a cuprins aproape şapte decenii.

„Anita”, rolul care i-a adus consacrarea

Apreciatul dramaturg Terrence McNally, care a semnat libretele spectacolelor ''The Rink'' (1984) - în care Rivera a jucat alături de Liza Minnelli într-un rol pentru care a fost recompensată cu Tony - şi ''Kiss of the Spider Woman'', un deceniu mai târziu, a descris-o pe actriţă ca fiind ''o carte de istorie ambulantă a epocii de aur a teatrului muzical american''.

Citește și
Melanie Safka
A murit Melanie, care a cântat la Woodstock şi a ajuns pe primul loc în topuri cu „Brand New Key”. Avea 76 de ani
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Rivera a evoluat de la roluri în cor în musicalurile Broadway ''Guys and Dolls'' şi ''Can-Can'', la cel de protagonistă odată cu rolul criminalei Velma Kelly în producţia originală Broadway din 1975 ''Chicago'', creând apoi rolul Rose în spectacolul încununat de succes ''Bye, Bye Birdie'', din 1960, alături de Dick Van Dyke.

Însă, rolul care i-a adus consacrarea a fost cel al unduitoarei Anita, care păşeşte degajat pe scenă în timp ce cântă ''America'' sau ''A Boy Like That'' în ''West Side Story''.

''Şansa de a fi acolo când aceste genii au creat spectacolul este un fel de binecuvântare, înţelegeţi. E un lucru pe care nu-l poţi uita niciodată'', a spus la un moment dat Rivera referindu-se la acest musical inovator, creat de Leonard Bernstein şi Stephen Sondheim.

''Când se dezlănţuia, era de neoprit şi toţi coregrafii o doreau'', a spus la un moment dat producătorul şi regizorul Harold Prince. ''Nu mai e nimeni care să poată dansa, cânta şi interpreta ca Chita Rivera''.

Chita Rivera, pe numele ei real Dolores Conchita Figueroa del Rivero, s-a născut pe 23 ianuarie 1933 în Washington. Tatăl ei, muzicianul portorican Pedro Julio Figueroa del Rivero, a murit pe când ea avea 7 ani.

Provenită dintr-o familie cu cinci copii, ea a studiat baletul de la o vârstă fragedă şi a câştigat o bursă la Şcoala de Balet a lui George Balanchine din New York. Era încă adolescentă când a participat la o audiţie, alături de o prietenă, pentru producţia itinerantă ''Call Me Madam'', în care a şi obţinut un rol.

În 1957 s-a căsătorit cu Tony Mordente, actor şi dansator în acest spectacol.

Contribuţia actriţei la ''West Side Story'' a fost atât de importantă, încât producţia londoneză a musicalului a trebuit amânată până după ce actriţa a dat naştere singurul ei copil, Lisa, în 1958.

Rivera: ''Nu ştii niciodată ce-ţi rezervă ziua de mâine''

Cariera actriţei a fost întreruptă când a suferit o fractură la picior în urma unu accident de maşină în New York, în 1986, pe vremea când făcea parte din distribuţia spectacolului ''Jerry's Girls''. Medicii au fost nevoiţi să-i monteze mai multe tije pentru a-i reface membrul fracturat.

După o terapie fizică riguroasă, Rivera nu doar că s-a recuperat în urma accidentului, dar a câştigat şi cel de-al doilea premiu Tony din palmares pentru rolul din ''Kiss of the Spider Woman'', in 1993, obţinând o nouă nominalizare pentru ''Nine'', unde juca alături de Antonio Banderas, un deceniu mai târziu.

Rivera a avut apariţii frecvente în emisiuni de divertisment televizate şi a făcut parte din distribuţia versiunii pentru cinema a ''Sweet Charity'' în 1969, alături de Shirley MacLaine, şi a ''Chicago'', în 2002.

Când avea în jur de 75 de ani, vârstă la care alte dansatoare şi-au redus ritmul ori s-au pensionat, ea a apărut în ''Chita Rivera: The Dancer's Life'', un spectacol care combina muzica, dansul şi povestirea. Un deceniu mai târziu, a apărut într-o retrospectivă PBS a carierei ei, ''Chita Rivera: A Lot of Livin' To Do''.

''Nu ştii niciodată ce-ţi rezervă ziua de mâine'', a declarat Rivera într-un interviu acordat în 2011 organizaţiei nonprofit AARP. ''Am o viziune foarte tânără. Cred că nu ştii cât de multe poţi face dacă nu încerci'', a spus ea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Sandra Milo a murit. Actrița avea 90 de ani
Sandra Milo a murit. Actrița avea 90 de ani

Actrița de renume Sandra Milo a murit la vârsta de 90 de ani.

 

A murit Melanie, care a cântat la Woodstock şi a ajuns pe primul loc în topuri cu „Brand New Key”. Avea 76 de ani
A murit Melanie, care a cântat la Woodstock şi a ajuns pe primul loc în topuri cu „Brand New Key”. Avea 76 de ani

Melanie, care a cântat la Woodstock în 1969 şi a avut succes cu „Brand New Key„ şi „Lay Down (Candles in the Rain)” la începutul anilor '70, a murit marţi la vârsta de 76 de ani.

 

Actorul Gary Graham, starul din
Actorul Gary Graham, starul din "Star Trek: Enterprise", a murit subit

Actorul american Gary Graham, cunoscut pentru rolul său de protagonist al serialului "Star Trek: Enterprise", a murit la vârsta de 73 de ani.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.