(P) Studiu Red Panda: De ce preferă bucureștenii să cumpere căței, în loc să adopte? Criterii și mituri

p

Un studiu comandat de Asociația Red Panda în cadrul proiectului „Suflete, nu etichete”, derulat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucureşti, dezvăluie preferințele bucureștenilor.

Preferințele în materie de animale de companie nu diferă cu mult de achiziția unor mașini sau haine.

Cercetarea arată că, deși majoritatea declară că adopția este importantă, în realitate, alegerea unui cățel este de multe ori bazată pe criterii estetice sau pe mituri.

Studiul a fost realizat pentru a înțelege mai bine deciziile bucureștenilor legate de cumpărare versus adopție și pentru a identifica principalele bariere. Rezultatele arată că multe dintre miturile asociate animalelor din adăposturi sunt nefondate. Animalele salvate pot fi iubitoare, sănătoase și pot aduce bucurie familiilor lor, exact ca cele cumpărate. Este crucial să continuăm educația și să încurajăm adopția responsabilă”, arată Raluca Simion, coordonatorul proiectului din partea Asociației Red Panda

Citește și
p
(P) Gustul autentic oferit de micii producători locali din județul Iași, de acum la Raftul cu Bunătăți Locale

Potrivit concluziilor studiului, pisicile sunt cele mai comune animale de companie în rândul bucureștenilor (63%), urmate îndeaproape de câini, cu 59%. Mai puțin de 1 din 10 bucureșteni au ca animale de companie pești, papagali sau hamsteri. În ce privește proveniența animalelor de companie, statisticile arată că dacă pentru pisici predomină adopția (81%), când vine vorba de câini, cei mai mulți sunt primiți (62%) sau cumpărați (59%). Aceasta, în principal, deoarece bucureștenii își doresc în primul rând un animal iubitor și sănătos, care să placă membrilor familiei, apoi iau în considerare comportamentul, temperamentul și dimensiunea.

Astfel, influențați de reclame, filme sau apariții publice, oamenii iau în considerare în primul rând aspectul fizic al animalului decât nevoile lui reale. Mulți proprietari nu fac cercetări prealabile despre cerințele specifice ale unei rase, precum necesarul crescut de mișcare și activitate mentală sau predispozițiile genetice la afecțiuni medicale, cum ar fi displazia de șold, problemele cardiovasculare sau respiratorii, ori herniile de disc.

Un alt aspect important este percepția greșită asupra raselor, care face ca mulți stăpâni de animale să sprijine în mod neintenționat o industrie aflată la marginea legii. Mulți proprietari cred că un câine este „de rasă pură” doar pe baza aspectului sau a unei presupuneri făcute de medicul veterinar. Certificarea oficială a unei rase pure se face însă doar prin certificatul de origine (pedigree) înregistrat la o asociație chinologică. În lipsa acestui certificat, animalele nu sunt de rasă pură, iar cumpărarea lor poate încuraja fără intenție comerțul ilegal și reproducerea acestora în condiții inadecvate, doar pentru profit, în timp ce adăposturile sunt pline de animale care așteaptă să primească o nouă șansă.

De partea cealaltă, adopția din adăposturi vine cu un avantaj semnificativ pentru viitorii proprietari: animalele sunt complet vaccinate, deparazitate, microcipate și sterilizate (dacă au vârsta necesară). În contrast, animalele cumpărate din surse neautorizate ajung frecvent la noul proprietar fără aceste proceduri esențiale, ceea ce implică un efort financiar și logistic suplimentar în primele săptămâni, prin vizite repetate la veterinar.

Deși adopția unui animal este văzută declarativ ca un gest nobil, adăposturile din București și Ilfov rămân pline de câini adorabili care așteaptă să fie luați acasă. La centrul de adopție Red Panda, de exemplu, sute de pui au crescut sub ochii echipei, unii dintre ei petrecând ani de zile în padocuri, în așteptarea unei familii. Am aflat că mulți oameni evită să meargă la adăposturi de teamă că vor fi copleșiți de milă pentru cei pe care nu îi pot adopta. Evitarea adopției în favoarea achiziției online contribuie, însă, la susținerea unei industrii care exploatează animalele pentru profit, în loc să sprijine eforturile de salvare ale organizațiilor”, a adăugat Raluca Simion, coordonatorul proiectului din partea Asociației Red Panda.

Expoziția „Suflete, nu etichete” – povești despre iubire și a doua șansă

Campania „Suflete, nu etichete” prinde viață printr-o expoziție emoționantă, ce poate fi vizitată în decembrie la Muzeul Șuțu și în Galeriile Centrului Comercial Auchan Titan. Peste 20 de animale adoptate – căței și pisici – au fost fotografiate alături de oamenii lor, iar poveștile lor sunt adevărate lecții despre iubire, curaj și a doua șansă.

De la pisici sau căței salvați din stradă până la animale adoptate din adăposturi, expoziția arată că animalele fără pedigree nu sunt cu nimic mai prejos. Sunt suflete care, prin adopție, și-au găsit locul într-o familie. Printre cei care și-au deschis inima și casa pentru aceste suflete sunt persoane cunoscute precum Ioana Ciolacu, Noemi Meilman, Sorina Fredholm, Hilde Tudora, Maria Zvâncă sau Cristina Crăciun.

Fotografiile, realizate cu sensibilitate de artistul Gabi Hiriț, surprind emoția și legătura specială dintre oameni și companionii lor. Fiecare imagine spune o poveste: despre bucuria primului „acasă”, despre prietenii care au început timid, dar s-au transformat în iubire necondiționată. Proiectul, realizat de Red Panda cu sprijinul Municipiului București, nu doar că promovează adopția, dar reamintește că fiecare animal salvat este o viață schimbată. 

Articol recomandat de sport.ro
În ziua în care a împlinit 61 de ani, Marius Lăcătuș a anunțat o decizie radicală
În ziua în care a împlinit 61 de ani, Marius Lăcătuș a anunțat o decizie radicală

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Gustul autentic oferit de micii producători locali din județul Iași, de acum la Raftul cu Bunătăți Locale
(P) Gustul autentic oferit de micii producători locali din județul Iași, de acum la Raftul cu Bunătăți Locale

Cel mai amplu program de susținere a micilor producători locali se extinde și în județul Iași, începând din această lună.

(P) Tendințele actuale în alegerea verighetelor - stiluri, materiale și designuri inovatoare
(P) Tendințele actuale în alegerea verighetelor - stiluri, materiale și designuri inovatoare

Verighetele sunt mai mult decât simple bijuterii – ele simbolizează dragostea, uniunea și promisiunea unei vieți împărtășite.

(P) Rolul căminelor de inspecție în întreținerea rețelelor de canalizare
(P) Rolul căminelor de inspecție în întreținerea rețelelor de canalizare

Rețelele de canalizare asigură colectarea și evacuarea apelor uzate și pluviale. Pentru ca aceste sisteme să funcționeze eficient și pe termen lung, întreținerea regulată și posibilitatea de intervenție rapidă sunt cruciale.

Recomandări
Administrația Trump critică economia României. Sectoarele în care Casa Albă a găsit probleme. Reproșurile aduse
Administrația Trump critică economia României. Sectoarele în care Casa Albă a găsit probleme. Reproșurile aduse

Unul dintre rapoartele oficiale în baza cărora Donald Trump a decis să impună tarife de import „reciproce” multor țări, inclusiv României, indică problemele pe care acestea le creează economiei americane.

Șefii de stat major din Franța și Marea Britanie s-au întâlnit cu Zelenski, la Kiev. Ce au discutat
Șefii de stat major din Franța și Marea Britanie s-au întâlnit cu Zelenski, la Kiev. Ce au discutat

Şefii de Stat major francez şi britanic s-au deplasat, la Kiev, unde au discutat despre "opţiunile de reasigurare" pentru Ucraina.

Răspunsul lui Marcel Ciolacu după ce a fost întrebat cine va fi următorul preşedinte al PSD: „Am stat o oră de vorbă”
Răspunsul lui Marcel Ciolacu după ce a fost întrebat cine va fi următorul preşedinte al PSD: „Am stat o oră de vorbă”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a refuzat să spună cine ar putea prelua şefia partidului pe viitor, dar a susţinut că s-au dus ”vremurile cu cuţitele şi cu răzbunările”.